Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Προσοχή στις Τσούχτρες

Εάν σας τσιμπήσει τσούχτρα  το βασικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως δεν είστε αλλεργικοί στο δηλητήριο των πλοκαμιών της. Γιατί εάν είστε αλλεργικοί, τότε αμέσως θα πρέπει να φύγετε από την παραλία και να μεταφερθείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.
Στην περίπτωση λοιπόν που δεν είστε αλλεργικοί, τότε ναι μεν ο πόνος, το τσούξιμο και το κάψιμο θα είναι αφόρητος (εξαρτάται και από το σημείο του σώματος σας που τα πλοκάμια της άφησαν το αποτύπωμα της) αλλά σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύετε από κάτι χειρότερο. Να είστε ψύχραιμοι και να μην πανικοβάλλεστε.
Τον πόνο τον δημιουργούν τα πλοκάμια της τσούχτρας που έχουν πάνω τους μικροσκοπικές, απειροελάχιστες βελονίτσες που καρφώθηκαν στην επιφάνεια του δέρματος σας και οι οποίες περιέχουν μικρές δόσεις τοξινών. Πρέπει λοιπόν να απομακρύνετε από το δέρμα σας τα πλοκάμια που έχουν παραμείνει. Προσοχή: μην το επιχειρήσετε με «γυμνά» χέρια γιατί θα κολλήσουν και στα δάχτυλα σας.
Ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό επάνω στην περιοχή που σας τσίμπησε η τσούχτρα για να ανακουφιστείτε. Μπορείτε επίσης να πάρετε άμμο ανάμεσα στα χέρια σας και εξαιρετικά προσεκτικά και απαλά να τρίψετε το σημείο με την κοκκινίλα, που σας τσίμπησε το ασπόνδυλο. Με τον τρόπο αυτό θα απομακρύνετε τα πλοκάμια
Απαγορεύεται να ρίξετε στο σημείο νερό από τη βρύση ή από κάποιο μπουκάλι διότι το πιθανότερο είναι τα κεντριά που δεν έχουν σπάσει, να σπάσουν και να χυθεί περισσότερη τοξίνη στο δέρμα σας.
Εάν έχετε πάγο, ή κάτι το παγωμένο (πχ ένα μπουκάλι) ακουμπήστε το στην περιοχή και ο πόνος θα είναι ηπιότερος, ενώ με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί και το οίδημα. Είναι απαραίτητο να έχουμε πάντα μαζί μας στην παραλία, το κουτί πρώτων βοηθειών και σε αυτό να μεταφέρουμε κορτιζονούχα κρέμα για τέτοιες περιπτώσεις. Αν δεν έχουμε κρέμα το ξύδι είναι μια εναλλακτική λύση. Φτιάχνουμε κομπρέσες με ένα μέρος ξυδιού διαλυμένο σε τρία μέρη νερού και της αποθέτουμε στο σημείο.
tsouxtra3
Αμέσως μετά θα πρέπει να πάρουμε αντισταμινικά χάπια που θα τα βρούμε σε κάποιο φαρμακείο ή θα έχουμε εφοδιαστεί με αυτά στο κουτί πρώτων βοηθειών.
Σε περίπτωση που μετά το τσίμπημα νιώσετε ναυτία, ζαλάδα, δυσκολία στην αναπνοή ή τάση προς λιποθυμία, ή ταχυκαρδία, τότε μάλλον έχετε κάποια αλλεργία στο δηλητήριο της τσούχτρας και πρέπει αμέσως να πάτε στο νοσοκομείο.
πηγή:http://www.invitromagazine.gr/2014/07/02/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου