Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεκινά ο αντιγριππικός εμβολιασμός: Ποιοι πρέπει να εμβολιασθούν!



Κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν.Σε λιγότερο από έξι ημέρες ξεκινάει ο αντιγριππικός εμβολιασμός καθώς στην χώρα μας η γρίπη εμφανίζεται τον Οκτώβριο και κορυφώνεται με την έλευση του νέου χρόνου.
Ποιες ομάδες  όμως του πληθυσμού πρέπει να εμβολιασιούν; Το εμβόλιο προστατεύει από τις επιπλοκές της νόσου;
Στο επιστημονικο άρθρο που ακολουθεί θα ενημερωθείτε για  τους τρόπους μετάδοσης, τα συπτώματα αλλά και πότε πρέπει να γίνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός.
Του Σπύρου Γαλάνη
Γενικού- Οικογενειακού γιατρού

Η γρίπη είναι μία οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος. Προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α και Β, οι οποίοι προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο  αναπνευστικό σύστημα. Μπορεί να προκαλέσει ήπια ή σοβαρή νόσο και μερικές φορές να οδηγήσει σε θάνατο. Η γρίπη εμφανίζεται με εποχικές εξάρσεις.

Στη χώρα μας η περίοδος της γρίπης ξεκινάει από Οκτώβριο έως Απρίλιο. Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο

Πώς μεταδίδεται η γρίπη; 

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν αυτός που νοσεί φταρνίζεται , βήχει ή μιλάει και με αυτό τον τρόπο διασπείρει τον ιό στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών και αόρατων σταγονιδίων. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συνωστισμός αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 3-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Συνήθως ξεκινούν απότομα με αδυναμία, κόπωση , ψηλό πυρετό, ρινική καταρροή, φαρυγγαλγία, ξηρό βήχα, μυϊκούς πόνους, κεφαλαλγία, συμπτώματα που αρχίζουν 1-3 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Η γρίπη διαφέρει από το κοινό κρυολόγημα, το οποίο προκαλείται από πλήθος άλλων ιών. Τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ήπια και διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια υπάρχουν επιπλοκές. Σε αντίθεση με τη γρίπη, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που καμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες. Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή του γιατρού είναι αναγκαία.
Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν θα πρέπει άμεσα ο ασθενής να επικοινωνήσει με τον γιατρό του: υψηλός και πολυήμερος πυρετός, δύσπνοια, πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος, απώλεια αισθήσεων, πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι. Εάν ο ασθενής πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα, καλό είναι να συμβουλευτεί γιατρό αμέσως μόλις εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, επειδή οι πιθανότητες να παρουσιάσει επιπλοκές αυξάνονται. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας :
Κατά την περσινή περίοδο το επιδημικό κύμα ξεκίνησε την εβδομάδα από 15 έως 22-1-12. Η δραστηριότητα της γρίπης κορυφώθηκε στις 27-1-12 έως 4-3-12.
Σταδιακή μείωση της δραστηριότητας της επιδημικής γρίπης στην κοινότητα καταγράφηκε τις επόμενες εβδομάδες μέχρι τις 16 έως 22-4-12, περίοδο κατά την οποία η δραστηριότητα της νόσου έφτασε σε «εκτός εποχής γρίπης» επίπεδα.
Ωστόσο, κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης έρχεται με πολύ γρήγορο ρυθμό , με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στο προσδιορισμό , τόσο  του χρόνου αλλά και του τόπου εκδήλωσής της.
Πολύ συχνά προκαλείται  αποδιοργάνωση στη επαγγελματική αλλά και στη κοινωνική ζωή. Κατά τη περίοδο αυτή παρατηρείται  υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια αύξηση της θνητότητας.
Ο τρόπος μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων ευνοεί τη ταχύτατη μετάδοση της αλλά καθιστά και αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασσικούς τρόπους (αποφυγή συνωστισμού, απομόνωση πασχόντων κλπ.).
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται μία φορά ανά έτος.

Παρότι το προληπτικό μέτρο του αντιγριπικού εμβολιασμού απευθύνεται σε όλα τα άτομα, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αυτό να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου  είναι οι εξής:
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
2. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
• Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
• Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
• Μεταμόσχευση οργάνων
• Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
• Χρόνια νεφροπάθεια.
• Νευρομυϊκά νοσήματα
4. Έγκυες γυναίκες β΄και γ΄τριμήνου.
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τη κάλυψη πιθανού κινδύνου εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
7. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
Θυμηθείτε ‘ κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν ‘
 Πηγή: http://iatropedia.com/articles/read/5060

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου