Γενικά Θέματα

Τι δεν πρέπει να τρώνε τα παιδιά μέχρι 5 ετών για να μην πνιγούν

153097775-child-chokingΟ πνιγμός από ξένο σώμα, σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Πέρυσι μάλιστα οι εκπαιδευτές πρώτων βοηθειών αναφέρθηκαν στο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας που σχετίζεται με τον πνιγμό.
Σύμφωνα με αυτούς οι πιο κοινές αιτίες πνιγμονής (απόφραξης αεραγωγού) είναι οι παρακάτω:
 1. Σταφύλια
Τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε ολόκληρα σταφύλια μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Προσπαθήστε να τα κόβετε στη μέση ή χρησιμοποιείστε το μπλέντερ για να τα τεμαχίσετε, αλλιώς αποφύγετε τα εντελώς.
9-cut-grapes-740x4932. Καραμέλες
Οι σκληρές καραμέλες, συμπεριλαμβανομένων και αυτές του βήχα, αποτελούν την κύρια αιτία πνιγμού. Είναι καλό να γνωρίζετε ότι οι σκληρές καραμέλες δεν πρέπει ποτέ να χορηγούνται στα μικρά παιδιά όπως επίσης δεν συνίσταται και η χρήση της τσίχλας.
 3. Χοτ ντογκ
Το χοτ ντογκ θα πρέπει να τεμαχίζεται σε μικρά κομμάτια προτού δοθεί σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το ενδεδειγμένο μέγεθος είναι γύρω στο 1 με 1,50 εκατοστό.
 4. Ξηροί καρποί
Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά ότι ολόκληροι ξηροί καρποί (όπως φιστίκια κτλ.) δεν πρέπει να χορηγούνται σε παιδιά μικρότερα των 7 ετών.
Child_eating_popcorn5. Ποπ κόρν
Ισχύει ότι και για τους ξηρούς καρπούς
Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα μικρά παιχνίδια όπως και οι τροφές με πιο σκληρό περίβλημα είναι επικίνδυνες για πνιγμό. Αυτό περιλαμβάνει τα καρότα, τα ντοματάκια , οι λαστιχωτές καραμέλες τύπου marshmallows και άλλα. Τα μικρά αντικείμενα όπως κέρματα, κουμπιά, βώλοι και άλλα σκληρά και στρογγυλά αντικείμενα όπως επίσης τα ξεφούσκωτα ή σπασμένα μπαλόνια μπορεί επίσης να είναι πολύ επικίνδυνα.
Τι θα πρέπει να προσέξετε
- Ένας ενήλικας θα πρέπει πάντοτε να επιβλέπει τα παιδιά την ώρα που τρώνε.
- Τα παιδιά θα πρέπει να κάθονται την ώρα του φαγητού και όχι να τρέχουν γύρω-γύρω ή να παίζουν ταυτόχρονα.
- Πάντα να κόβετε την τροφή τους σε μικρά κομματάκια.
- Μην ταΐζετε τα παιδιά στο αυτοκίνητο.

Μάζεμα άγριων φαγώσιμων χόρτων (tips)

Sep 26, 2013 Proionta-tis-fisis.com
Μάζεμα άγριων φαγώσιμων χόρτων (tips)
  • Διαλέγουμε το μέρος που θα μαζέψουμε άγρια χόρτα ώστε να μην είναι κοντά σε δρόμους, σε καλλιεργημένα χωράφια, σε βιομηχανικές περιοχές κ.λ.π. 
  • Γενικά προτιμούμε μέρη με λίγο έως πολύ υψόμετρο και με έδαφος σχετικά πετρώδες, (είναι πιο νόστιμα). (sos tip) 
  • Καλύτερη ώρα είναι μετά από βροχή, όπου τα χόρτα είναι πιο τρυφερά και επίσης
  • προτιμούμε απόγευμα, ώστε να προλάβετε να πάρετε και τα θρεπτικά τους στοιχεία που παρήγαγαν εκείνη τη μέρα, πριν αποθηκευτούν στις ρίζες του φυτού. (sos tip) 
  • Αν είναι μετά τη συλλογή τους να τα μεταφέρουμε γρήγορα σπίτι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια καθαρή πλαστική σακούλα, αλλιώς προτιμούμε μια βαμβακερή (για να μην «ανάψουν» τα χόρτα). 
  • Έχουμε μαζί μας ένα κοφτερό μαχαίρι σαν αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες. 
  • Ποτέ δεν μαζεύομε ένα χόρτο αν δεν είμαστε σίγουροι ότι τρώγεται. Αν έχουμε και την παραμικρή αμφιβολία το αφήνουμε. 
Στη φύση υπάρχουν παρά πολλά χόρτα που είναι επικίνδυνα και δηλητηριώδη. (sos tip)  
  • Επειδή τα χόρτα ενός είδους εμφανίζονται συνήθως κατά αποικίες –μαζεμένα δηλ- ποτέ δεν τα κόβουμε όλα (δεν τα εξολοθρεύουμε δηλ.). Αφήνουμε κάποια και πάμε παρακάτω να βρούμε άλλα. 
  • Δεν μαζεύουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε. 

Και ερχόμαστε στο ζουμί (sos tip) 
  1. Τα χόρτα δεν τα ξεριζώνουμε ποτέ. 
  2. Αφού βρούμε ένα ωραίο και υγιές χόρτο (φωτο 1), πλησιάζουμε με το μαχαίρι υπό γωνία και το μπήγουμε κάτω από τη κέντρο του χόρτου που είναι η κεντρική του ρίζα. (φωτο 2) 
  3. Το φέρνουμε ακόμη περισσότερο παράλληλα με το έδαφος και κόβουμε οριζόντια ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του εδάφους οριζόντια τη ρίζα του και αμέσως μετά ανασηκώνουμε με το μαχαίρι το κομμένο χόρτο, (φωτο 3) το γυρίζουμε ανάποδα και το αφήνουμε να πέσει στο έδαφος (φωτο 4). 
  4. Κάνουμε μια πρώτη καθαριότητα στο χόρτο, διώχνοντας τα διάφορα ξένα χορταράκια ή σώματα που βγήκαν μαζί με το χόρτο καθώς και τα χώματα, με το χέρι τινάζοντας το ελαφρά. (φωτο 5) 
  5. Μετά κόβουμε ένα μέρος της ρίζας και καθαρίζουμε όλα τα κίτρινα φύλλα από το χόρτο. Αυτό που θα μείνει είναι έτοιμο να πλυθεί καλά και να πέσει στο βρασμένο νερό μιας κατσαρόλας με πολύ νερό. (φωτο 6) 
Υ.Γ.
Η επίδειξη έγινε με το διάσημο αγριοράδικο- ο βασιλιάς των αγριόχορτων – που πέραν της εξαιρετικής νοστιμιάς που έχει , κάνει και ένα ωραιότατο ραδικόζουμο που μπορείτε να το πιείτε με λίγο λεμόνι και αν θέλετε και λίγο λάδι.
Το αγριοράδικο ξεχωρίζει εύκολα, πέραν του χαρακτηριστικού σχήματος των φύλλων, αλλά και της συστροφής που κάνει το φυτό όταν το κόψουμε (στη Λακωνία γι’ αυτό το λόγο τα λένε και καβουράκια). (φωτο 7)


Σημείωσις: προσέχουμε για να έχουμε!!
Το σωστό μάζεμα των χόρτων και γενικότερα των βοτάνων και τον καρπών, μας ΑΝΤΑΜΕΊΒΕΙ καθώς θα τα βρούμε εκεί και την επομένη χρονιά για να ξανά μπουν στο πιάτο μας και να συνεχίσουν να προσφέρουν απλόχερα τα άκρως ωφέλιμα δώρα τους!!!
............................................................................................................

  7 λόγοι για να διαλέξεις αχλάδι

Oct 19, 2014
Το αχλάδι είναι πολύτιμο φρούτο για την υγεία μας και ένα από τα πλέον αγαπημένα Φθινοπωρινά φρούτα. Ήξερες όμως ότι εκτός από νόστιμο είναι και εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία σου; Παρακάτω θα δεις 7 στοιχεία που θα σε κάνουν να λατρέψεις τα αχλάδια!
1. Το αχλάδι είναι ένα από τα φρούτα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (ένα μεσαίου μήκους αχλάδι έχει περίπου 6 gr φυτικών ινών, ενώ καθημερινά χρειάζεσαι 25 – 30 gr). Oι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και στην πρόληψη κατά του καρκίνου του εντέρου.
2. Τα αχλάδια περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών C, K, B2 και B6, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και μαγγάνιο.
3. Χάρη στο βόριο που περιέχουν τα αχλάδια συμβάλλουν και στην πρόληψη κατά της οστεοπόρωσης (το βόριο βοηθά τον οργανισμό να διατηρήσει το ασβέστιο)
4. To υδροξυκινναμωμικό οξύ που περιέχουν τα αχλάδια συνδέεται επίσης με την πρόληψη του καρκίνου του στομάχου και των πνευμόνων.
5. Το αχλάδι είναι ένα από τα πιο υποαλλεργικά φρούτα
6. Τρείς (ή και περισσότερες) μερίδες φρούτων όπως το αχλάδι καθημερινά συμβάλλουν στην αποφυγή των προβλημάτων όρασης που σχετίζονται με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του ματιού.
7. Η κερσετίνη (ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στη φλούδα των αχλαδιών) βοηθά στην πρόληψη κατά του καρκίνου αλλά και κατά των καρδιακών προβλημάτων ενώ μια πρόσφατη έρευνα του Cornell University έδειξε ότι η ίδια ουσία ενδεχομένως δρα κατά της νόσου του Alzheimer.
Πηγή:www.missbloom.gr

Διδάξτε στο παιδί τις σπουδαιότερες αξίες της ζωής
 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗαπό Έλενα Μπούλια |

Οι αξίες της ζωής μας προκύπτουν από την ανάγκη μας να συναναστρεφόμαστε με άλλα άτομα. Να συνυπάρχουμε αρμονικά, με σεβασμό ο ένας απέναντι στον άλλον, με υπομονή, υπευθυνότητα και αγάπη. Το να καταφέρουμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας τις αξίες της ζωής είναι μάθημα ζωής που λαμβάνει χώρα κάθε στιγμή που βρισκόμαστε κοντά τους. Είναι, όμως, και το σπουδαιότερο δώρο που μπορούμε να τους χαρίσουμε, για να τους κάνουμε ανεξάρτητους, αυτάρκεις και ευτυχισμένους ανθρώπους.
Ποιες είναι οι αξίες της ζωής και γιατί τις χρειαζόμαστε
Ο κάθε άνθρωπος έχει μεγαλώσει και έχει ενστερνιστεί τις δικές του αξίες, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν από αυτές ενός άλλου ανθρώπου. Ακριβώς για τον λόγο αυτόν θα μπορούσαμε να απαριθμήσουν εκατοντάδες «αξίες ζωής» που για τον κάθε έναν παίζουν μεγαλύτερο ή μικρότερο ρόλο στη ζωή. Σημασία, λοιπόν, έχει να καταλάβουν τα παιδιά γιατί χρειάζεται να έχουν αξίες και πώς ακριβώς βοηθούνται από αυτές.
Οι αξίες, ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούμε πάντα, είναι αυτές που καθοδηγούν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις της ζωής μας. Όταν, λοιπόν, τις γνωρίζουμε καλά μπορούμε να αποφασίσουμε πώς θα ζήσουμε –και κυρίως πώς θα ζήσουμε καλύτερα. Βέβαια, οι αξίες μας μπορεί να αλλάξουν στην πορεία της ζωής μας, καθώς θα αλλάζουν και οι επιθυμίες μας ή ο τρόπος που ορίζουμε την ευτυχία, ενώ μπορεί να αλλάξει και η προτεραιότητα που τους δίνουμε. Για παράδειγμα, κάποιος που στα 30 του είχε ως ύψιστη αξία την εργασία, μπορεί στα 40 να δίνει προτεραιότητα στην οικογένεια ή στα χρήματα.
Για ένα παιδί, όμως, οι έννοιες αυτές είναι δυσνόητες και, έτσι κι αλλιώς, θα παρουσιαστούν αρκετά αργότερα στην πορεία της ζωής του. Είναι πολύ πιο απλές και θεμελιώδεις οι αξίες με τις οποίες οφείλουμε να το γαλουχήσουμε, μέχρι τουλάχιστον τη στιγμή που θα αποφασίζει μόνο του, για τις προσωπικές του αξίες. Και από τις εκατοντάδες που θα μπορούσαμε να μετρήσουμε, προτεραιότητα για τα παιδιά έχουν οι εξής:
Ενσυναίσθηση
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίξουν με άλλα, λιγότερο κοινωνικά παιδιά, της τάξης τους. Δείξτε τους ένα αδέσποτο σκυλάκι και εξηγήστε τους πόσο μπορεί να πεινάει, πηγαίνοντάς του φαγητό σε ένα κεσεδάκι. Μάθετε στα παιδιά ότι οι καλές πράξεις κάνουν τη ζωή πιο όμορφη!
Ειλικρίνεια
Διαβεβαιώστε τα παιδιά ότι ακόμα κι αν έχουν κάνει κάποιο λάθος, εσείς θα είστε εκεί για να τα ακούσετε και να τα συμβουλεύετε ώστε να μη φοβούνται να είναι ειλικρινείς μαζί σας.
  Σεβασμός
Απέναντι στους άλλους, απέναντι στο περιβάλλον αλλά και προς τον ίδιο τους τον εαυτό. Τα παιδιά θα πάρουν παράδειγμα από εσάς αναφορικά με τον σεβασμό και έτσι θα καταλάβουν ότι για να τους σέβονται πρέπει και εκείνα να σέβονται τους άλλους.
Ευγνωμοσύνη
Μάθετε στα παιδιά να νιώθουν ευγνωμοσύνη για την κάθε τους ημέρα, ακόμα και για τα πιο μικρά πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους, από μια ηλιόλουστη ημέρα, μέχρι ένα χαμόγελο από κάποιον άγνωστο.
  Θετική σκέψη
Μάθετε στο παιδί να παρατηρεί όλα τα όμορφα που συμβαίνουν γύρω του. Δείξτε του πώς να βλέπει τη θετική πλευρά σε πράγματα που πιθανώς το στεναχωρούν ή το φοβίζουν. Έτσι θα μεγαλώσετε έναν αισιόδοξο άνθρωπο που θα μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τις δύσκολες καταστάσεις.
Επιμονή
Εξηγήστε στο παιδί ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι όλοι κάνουμε λάθη. Μέσα από αυτά, όμως, μαθαίνουμε και όσο μαθαίνουμε γινόμαστε όλο και καλύτεροι. Σημασία, λοιπόν, έχει να μην εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους!
Συγχώρεση
Αν δεν μάθετε στο παιδί σας να συγχωρεί θα μεγαλώσει με μνησικακία και δεν θα καταφέρει ποτέ να είναι πραγματικά ευτυχισμένο. Κάποια στιγμή το παιδί θα πληγωθεί από κάποιον. Μάθετέ του να εκδηλώνει με θετικούς τρόπους τον πόνο του και να δίνει συγχώρεση για να μπορεί να προχωρά μπροστά στη ζωή του.
 Γενναιοδωρία
Το «εγώ» και το «θέλω» κυριαρχούν στη ζωή των σημερινών παιδιών –και όχι αδικαιολόγητα αφού και εμείς, οι γονείς, με ένα «θέλω» μεγαλώσαμε. Η γενναιοδωρία είναι μία αξία που διδάσκεται πρώτα από τους γονείς και ακολουθεί τα παιδιά στο σχολείο και στην ενήλικη ζωή τους. Τώρα που πλησιάζουν Χριστούγεννα είναι ιδανική ευκαιρία να μάθουμε στα παιδιά να προσφέρουν και στους λιγότερο τυχερούς ανθρώπους που ζουν γύρω μας.
Αυτοσυγκράτηση
Όταν έχει έρθει η ώρα να φύγετε από την παιδική χαρά, πρέπει να φύγετε από την παιδική χαρά. Και όταν έρχεται η ώρα του φαγητού το παιδί πρέπει να περιμένει για να σερβιριστεί. Η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση βοηθούν το παιδί να συμβιώνει ομαλά με το κοινωνικό σύνολο και να μην κάνει σπασμωδικές κινήσεις
 Μοναδικότητα
Παρά τις κοινές αξίες, όμως, που όλοι παραδεχόμαστε ότι συμβάλουν στην ομαλή μας συμβίωση, τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι ο κάθε άνθρωπος, όπως άλλωστε και τα ίδια, είναι μοναδικός. Μπορεί να έχει διαφορετικό χρώμα, διαφορετικό τρόπο ομιλίας, διαφορετικές απόψεις, και αυτή η διαφορετικότητα είναι που κάνει όλους τους ανθρώπους εξίσου ενδιαφέροντες, ξεχωριστούς και αξιαγάπητους.
- See more at: http://www.mama365.gr/13129/oi-axies-ths-zohs-pos-tha-megalosete-kaloys-anthr

.................................

Τι παθαίνει κάποιος που δεν πίνει πολύ νερό; Διαβάστε τα σημάδια

afidatosi3
Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο για την καλή και εξισορροπημένη υγεία μας. Δεν το λένε τυχαία «η πηγή της ζωής». Όταν δεν παίρνουμε την απαραίτητη ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός μας τότε κινδυνεύουμε με σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Πριν όμως φτάσουμε στο σημείο αυτό ο οργανισμός μας, μας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι δεν πίνουμε αρκετό νερό.
Σκουρόχρωμα ούρα: Εάν δεν πίνετε πολύ νερό τότε τα νεφρά και κατά συνέπεια τα ούρα σας θα σας προειδοποιήσουν. Τα ούρα θα μυρίζουν έντονα, δεν θα είναι διαυγή, αλλά σκουρόχρωμα και το χρώμα τους θα είναι σκούρο κίτρινο.
Αδυναμία: θα νιώθετε ότι θέλετε να κοιμάστε συνέχεια. Θα είστε κουρασμένοι. Ακόμη και η πιο απλή κίνηση θα σας κουράζει να την κάνετε. Εάν δε πάτε στην τουαλέτα και τα ούρα σας έχουν όπως είπαμε σκούρο χρώμα μάλλον θα πρέπει να αρχίσετε να πίνετε νερό.
afidatosi2
Σύγχυση: Αν για αρκετό καιρό δεν ενυδατώνεστε σωστά ο οργανισμός σας, θα χάνει τα υγρά του και σιγά σιγά θα αρχίσετε να μπαίνετε σε μια κατάσταση σύγχυσης. Θα δυσκολεύεστε να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας, να πάρετε μια απόφαση, και όλα θα σας φαίνονται δύσκολα. Παράλληλα θα νιώθετε έντονη ναυτία, ή και ζαλάδα που μπορεί να φτάσει και μέχρι τους ιλίγγους.
Κράμπες: Ένα από τα χαρακτηριστικά της αφυδάτωσης είναι και οι κράμπες. Εάν λοιπόν αρχίζουν να σας πιάνουν τότε κάτι μπορεί να σημαίνει αυτό. Οι μύες αρχίζουν τους σπασμούς και τις κράμπες επειδή δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε συνθήλες αφυδάτωσης.

.........................................................

Γονείς προσοχή, το φιλί σας μπορεί να κουφάνει το μωρό σας

Ένα αθώο γεμάτο αγάπη φιλί μπορεί να κουφάνει το μωρό
Και δεν αναφερόμαστε στο ηχηρό και ρουφηχτό φιλί στο μάγουλο, αλλά στα ηχηρά φιλιά που κατά λάθος δίνουν κάποιοι γονείς κοντά στο αυτάκι του μωρού τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο τύμπανο ή και ακόμη να αφήσει το παιδί για το υπόλοιπο της ζωής του, δίχως ακοή.
Η παιδιατρική κλινική και το τμήμα ΩΡΛ, της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον δρ Λεβί Ράιτερ, διαπίστωσαν ότι τα ηχηρά και ρουφηχτά φιλιά κοντά στο αυτάκι του μωρού, δημιουργούν μια ισχυρότατη αναρρόφηση στο τύμπανο με αποτέλεσμα εκείνο να μην αντέχει στην πίεση και ευαίσθητο καθώς είναι να σπάει. Μάλιστα η πάθηση αυτή, αναγνωρίστηκε πρόσφατα από την επιστημονική κοινότητα με την ονομασία «κοχλιακός τραυματισμός από φιλί».
Δυστυχώς οι γονείς δεν καταλαβαίνουν αμέσως τη βλάβη
Δυστυχώς οι γονείς δεν καταλαβαίνουν αμέσως τη βλάβη
Ο καθηγητής Ράιτερ που πρωτομελέτησε το φαινόμενο όταν πριν από 5 χρόνια πήγε μια γυναίκα με το παιδί της στην κλινική και του είπε ότι το φίλησε στο αυτάκι και από τότε το μωρό δεν ακούει. «Ένα τέτοιο φιλί μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε μόνιμη απώλεια της ακοής, αλλά και μια σειρά από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα του αυτιού, συμπεριλαμβανομένων της ευαισθησίας στον ήχο και την παραμόρφωση της ακουστικής» θα πει ο ίδιος.
Σήμερα το φιλί της κώφωσης έχει περισσότερα από 30 παιδάκια θύματα. Οι γιατροί ομιλούν για άγνοια και τονίζουν ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί πως και σε ποιο σημείο φιλούν το παιδί τους. Γιατί συμβαίνει όμως με μεγάλη ευκολία κάτι τέτοιο;
Ο δρ Ράιτερ θα εξηγήσει: «Τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε βλάβες της ακοής από το φιλί επειδή τα «κανάλια» στο αυτί τους είναι μικρότερα. Ένα μωρό θα κλαίει, και θα πονάει ύστερα από ένα τέτοιο φιλί, αλλά δυστυχώς η απώλεια ακοής προσδιορίζεται μόνο όταν περάσουν αρκετά χρόνια και το παιδί πάει στο σχολείο και εξεταστεί εκεί.»

...................................................

Οδηγός επιβίωσης στις αλλεργίες της άνοιξης!

Νωρίτερα φέτος από κάθε άλλη χρονιά ''φούντωσαν'' οι αλλεργίες οι οποίες ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους.
Οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, από το πολύ κρύο στην πολύ ζέστη φαίνεται ότι τις έφεραν στο προσκήνιο γρηγορότερα με συνέπεια να πιάσει στον ύπνο, όσους είναι επιρρεπείς στις αλλεργίες.
Κόκκινα μάτια, καταρροή, δύσπνοια...  είναι τα συμπτώματα που βασανίζουν αυτή την εποχή,όσους έχουν αλλεργίες στη γύρη των δέντρων και των φυτών δεν χαίρονται και τόσο με την έλευση της άνοιξης.
Σύμφωνα με την Ελληνική Αλλεργιολογική Εταρεία ένας στους πέντε ανθρώπους πάσχει από κάποια αλλεργία. Ένα ποσοστό που αγγίζει το 15-20% έχει αλλεργική ρινίτιδα, το3%-5%του γενικού πληθυσμού αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το  9% του γενικού πληθυσμού  άσθμα.
Τα συμπτώματα της αλλεργική ρινίτιδας είναι όπως αναφέρουν οι ειδικοί  ρινική συμφόρηση μπούκωμα, καταρροή, φτέρνισμα και φαγούρα στη μύτη.
Στην αλλεργική επιπεφυκίτιδα οι πάσχοντες ταλαιπωρούνται από κοκκίνισμα και πρήξιμο των ματιών, κνησμό και μεγάλη ευαισθησία στο φως.
Στο αλλεργικό άσθμα οι ασθενείς  εκδηλώνουν ξηρό βήχα, δύσπνοια, συριγμός, «σφίξιμο» στο στήθος
οι συνήθεις ύποπτοι
Οι γύρεις οι οποίες μεταφέρονται με τον άνεμο ευθύνονται για την πρόκληση των αλλεργιών.
Το κατεξοχήν δέντρο με αλλεργιογόνο γύρη στην Ελλάδα είναι η ελιά αφού το 40% των πασχόντων από εαρινές αλλεργίες είναι αλλεργικοί στη γύρη της , το 8% στη γύρη των κυπαρισσοειδών και το 5% σε αυτήν του πεύκου.
Παράλληλα το περδικάκι ή περδικούλι, η κολιτσίδα όπως αποκαλείται σε σε διάφορες περιοχές   αποτελεί ο συνήθης ύποπτος των εαρινών αλλεργιών.
Οδηγός επιβίωσης
Αποφύγετε τα πάρκα και γενικότερα την εξοχή νωρίς το πρωί τότε δηλαδή που παρατηείται "έκρηξη" γύρης. 
Μην οδηγείτε με ανοιχτά παράθυρα. Η ταχύτητα ωθεί τη γύρη προς τα μέσα με αποτέλεσμα οι μοκέτες και τα καθίσματα να γεμίζουν αλλεργιογόνα.
Αλλάζετε συχνά ρούχα προκειμένου να μην εκτίθεστε στα αλλεργιογόνα.
Αερίζετε το σπίτι  το μεσημέρι και όχι νωρίς το πρωί ή το απόγευμα που πέφτει ο ήλιος, καθώς τότε οι γύρες κυκλοφορούν περισσότερο τις ώρες που αλλάζει η θερμοκρασία
Φροντίστε για την σχολαστική  καθαριότητα του σπιτιού καθώς και για την αλλαγή  σεντονιών τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Κρατάτε τα παράθυρα κλειστά όταν φυσάει για να μην μπαίνει η γύρη μέσα στο σπίτι.
Μην απλώνετε τα ρούχα  σε υπαίθριους χώρους για να στεγνώσουν, ιδίως την εποχή της ανθοφορίας
 Κάνετε κάθε χρόνο καλή συντήρηση στα κλιματιστικά του σπιτιού και του αυτοκινήτου σας.
Αποφύγετε τις υπαίθριες δουλειές που απαιτούν επαφή με τις γύρες (όπως το κούρεμα του γκαζόν, το μάζεμα των φύλλων κ.τ.λ.)
Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν απευθυνθείτε στον ειδικό γιατρό.
πηγή: www.iatropedia.com          Αναρτήθηκε  23/3/14

...........................................................

Γιατί ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να φωνάζουμε και να προσβάλλουμε το παιδί μας

Μια νέα μελέτη πανεπιστημίων από τις ΗΠΑ, έρχεται να τα ταρακουνήσει τα νερά και να λειτουργήσει σαν φρένο σε όσους γονείς φωνάζουν στα παιδιά τους. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμη και η λεκτική βία (το να φωνάζουμε δηλαδή στα παιδιά) λειτουργεί εξίσου ίδια με τη σωματική βία και είναι πολύ πιθανόν αργότερα ως έφηβοι, τα παιδιά που υπέστησαν τέτοιου είδους βία να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς, να γίνουν επιθετικοί έφηβοί, ή να πέσουν σε κατάθλιψη.
Πριν ξεκινήσουν την έρευνα οι επιστήμονες οριοθέτησαν τι είναι η λεκτική βία: κατέληξαν λοιπόν ότι λεκτική βία είναι η οποιαδήποτε συμπεριφορά που ασκεί τεράστια ψυχολογική πίεση στα παιδιά. Είναι η οποιαδήποτε συμπεριφορά που εκφράζεται από τους γονείς με θυμό ή με προσβλητικά λόγια και η οποία πληγώνει το παιδί. Οι δυνατές φωνές και τα ουρλιαχτά καθώς και οι βρισιές ή τα απαξιωτικά λόγια του στυλ «είσαι βλάκας, δεν καταλαβαίνεις τίποτε», «είσαι τεμπέλης», «είσαι ανάξιος να κάνεις το παραμικρό» κάνουν περισσότερο κακό και καταστρέφουν τη σχέση γονέα- παιδιού, παρά καλό.
Πηγή:www.invitromagazine.gr  Αναρτήθηκε 8/3/2014

....................................................................

Χημική απειλή πέντε δημοφιλή αντικείμενα!

Καθημερινά  δεκάδες αντικείμενα χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους αφού κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη. Βρίσκονται μέσα σε κάθε σπίτι και ενώ φαινομενικά φαίνονται αθώα ελοχεύουν κινδύνους για την υγεία.
Ποια είναι όμως  αυτά τα αντικείμενα;
Σύμφωνα με το Reader’s Digest  αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως οι κουρτίνες του μπάνιου και τα έπιπλα κήπου,τα ξαναχρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια, οι παλιές και φθαρμένες κατσαρόλες και τηγάνια, αλλά και οι διάφορες συσκευασίες τροφίμων μιας χρήσης εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία.
φθαρμένα μαγειρικά σκεύη
Τα μαγειρικά σκεύη που έχουν υποστεί γρατσουνιές έχουν βαθιά κοψίματα από μαχαίρια  προκαλούν κινδύνους για την υγεία αφού πολλά από αυτά τα σκεύη παρουσιάζουν  υψηλά ποσοστά αλουμινίου τα οποία συνδέονται  με την πρόωρη εμφάνιση Αλτσχάιμερ.
Για να αποφύγετε να εισχωρήσει  το αλουμίνιο  στο φαγητό που μαγειρεύετε  αντικαταστήστε τα με καινούργια  ή αποφύγετε να μαγειρεύετε σε αυτά.
 ξαναχρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια νερού 
Μια προσφιλής τακτική μικρών και μεγάλων είναι να ξαναγεμίζουν  τα πλαστικά μπουκάλια του νερού  Αν και η χρήση τους είναι μόνο για μια φορά εγκυμονούν κινδύνους  όταν χρησιμοποιούνται  πολλές φορές εξαιτίας των βακτηρίων που συγκεντρώνονται στην επιφάνειά τους.
Για την αποφυγή τυχόν κινδύνων αποφύγετε να τα χρησιμοποιείται δεύτερη φορά και προτιμήστε να διατηρείτε το νερό κρύο μέσα σε γυάλινα μπουκάλια.
έπιπλα κήπου και  κουρτίνες μπάνιου
Δεν υπάρχει μπανιέρα χωρίς πλαστική κουρτίνα και σπίτι χωρίς πλαστικά έπιπλα κήπου
Μπορεί να μοιάζουν ακίνδυνα αλλά όταν όμως, κατασκευάζονται από το γνωστό μας PVC,
μπορεί να προκαλέσει βλάβες  στο συκώτι και στα νεφρά. Αξίζει να υπενθυμιστεί εδώ ότι  η ουσία αυτή έχει ενοχοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Ιδιαίτερα οι κουρτίνες μπάνιου όταν έρχονται σε επαφή με  καυτό νερό τότε  γίνονται περισσότερο τοξικές ενώ αν είναι κρεμασμένες για πολύ καιρό τότε  αποτελούν εστία μόλυνσης αφού συγκεντρώνουν βακτήρια.
Οι ειδικοί συστήνουν   όσοι χρησιμοποιούν αυτά τα αντικείμενα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί  και να τα αντικαθιστούν  με την πρώτη ευκαιρία
συσκευασίες τροφίμων 
Οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά και την φύλαξη φαγητού σε  κουτιά από αφρολέξ  μπορεί να είναι βολικές  όμως επειδή εμπεριέχουν  μια ουσία την πολυστερίνη εγκυμονούν σοβαρούς  κινδύνους. Ένας από αυτούς είναι η διοχέτευση στυρολίου στο φαγητό μιας χημικής ουσίας που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο. 
Για καλό και για κακό να αποφεύγετε να καταναλώνετε τρόφιμα που  έχουν έρθει σε επαφή με την επικίνδυνη αυτή ουσία.
«αθλητικά» μπουκάλια για υγρά
Συνήθως τα μπουκάλια αυτά χρησιμοποιούνται από  αθλητές όπως ποδηλάτες, δρομείς  οι οποίοι  στην ώρα της άθλησης  έχουν αυξημένη ανάγκη κατανάλωσης υγρών.
 Ωστόσο, πολλά από τα μπουκάλια αυτά περιέχουν πολυκαρβονικά, χημικές ουσίες που κρύβουν την επικίνδυνη για την υγεία δισφαινόλη, που σύμφωνα με έρευνες ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.
Για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων οι ειδικοί συστήνουν την αντικατάσταση των μπουκαλιών αυτών με γυάλινα.
  πηγή:www.iatropedia.gr

...............................................

Η χρήση του Διαδικτύου αυξάνει την εγκεφαλική λειτουργία στις μεγάλες ηλικίες
Αναδημοσίευση από:www.mednutrition.gr
 αναρτήθηκε 19/09/2013
Ενισχύει τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων 
   
Αύξηση της εγκεφαλικής λειτουργίας στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διαδικασία της μνήμης και της λήψης αποφάσεων, παρατηρήθηκε σε ενηλίκους που χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά εντατικά το Διαδίκτυο στο πλαίσιο σχετικού πειράματος από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA).

Οι συμμετέχοντες στο πείραμα παρουσίασαν σημαντική αύξηση της εγκεφαλικής τους λειτουργίας έπειτα από εντατική χρήση του Διαδυκτίου.
Τα αποτελέσματα, αν και το δείγμα ήταν σχετικά μικρό - μόλις 24 άνθρωποι συμμετείχαν στο πείραμα - ενθουσίασαν τους ερευνητές. Συγκεκριμένα, η ομάδα του πανεπιστημίου ζήτησε αρχικά από ανθρώπους ηλικίας από 55 έως 78 που δεν είχαν ποτέ χρησιμοποιήσει εντατικά το Ιντερνετ για να ερευνήσουν θέματα του ενδιαφέροντός τους, να πραγματοποιήσουν μία σειρά από «ψαξίματα» στον παγκόσμιο ιστό, ενώ κατέγραφαν την εγκεφαλική λειτουργία τους με τη χρήση απεικονιστικών σαρωτών εγκεφάλου (fMRI).

Εν συνεχεία τους ζητήθηκε να συνεχίσουν επί μία εβδομάδα να χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου μία ώρα την ημέρα, μέχρι να επιστρέψουν στο εργαστήριο για έναν δεύτερο έλεγχο με fMRI.

Κατά την πρώτη απεικόνιση παρατηρήθηκε αυξημένη λειτουργία των περιοχών που σχετίζονται με τη γλώσσα, την ανάγνωση, τη μνήμη και την όραση. Κατά τη δεύτερη απεικόνιση εμφανίστηκε, πέραν όλων των άλλων περιοχών που είχαν ενεργοποιηθεί και στην πρώτη, έντονη δραστηριότητα στις περιοχές της μέσης μετωπιαίας έλικας και της κάτω μετωπιαίας έλικας, δύο περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη βραχυχρόνια μνήμη και με τη λήψη αποφάσεων.

Σημαντικό κρίνεται το στοιχείο ότι σε ενηλίκους που χρησιμοποιούσαν συχνά τις διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης, οι περιοχές με αυξημένη εγκεφαλική λειτουργία ταυτίζονται με τις περιοχές με έντονη δραστηριότητα των εγκεφάλων των μη συστηματικών χρηστών, γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη ταχύτητα με την οποία «μαθαίνει» ο εγκέφαλος. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκάρι Σμολ, καθηγητής ψυχιατρικής του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς του UCLA: «Ανακαλύψαμε ότι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι με μικρή εμπειρία στη χρήση μηχανών αναζήτησης, μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατάφεραν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας και την ποιότητα αυτής».
Γράφει ο Χρ. Στασινόπουλος   Πηγή : ΈΘΝΟΣ Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009, 16 

  ..........................................................................

Η NASA ψάχνει εθελοντές πρόθυμους να ξαπλώσουν έναντι 5.000 δολαρίων τον μήνα

Εθελοντές πρόθυμους για ατελείωτες ώρες αδράνειας αναζητά η NASA, στο πλαίσιο νέας έρευνας για τις επιπτώσεις της μικροβαρύτητας στο ανθρώπινο σώμα.
Οι εθελοντές που θα επιλεγούν θα πληρώνονται με 5.000 δολάρια τον μήνα για να μείνουν ξαπλωμένοι στο κρεβάτι τους για 70 ημέρες, στο Διαστημικό Κέντρο Johnson στο Χιούστον.
«Απ’ όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες στο διάστημα, η μικροβαρύτητα είναι η δυσκολότερη για να τη μιμηθούμε στο πλαίσιο πειράματος», αναφέρει η NASA στην ιστοσελίδα της.
Σε πρώτη φάση, οι εθελοντές που θα επιλεχθούν θα κάνουν για δυο εβδομάδες καθημερινές δραστηριότητες ώστε οι ερευνητές να μελετήσουν το σώμα τους σε φυσιολογικές συνθήκες.
Ωστόσο τις επόμενες 70 ημέρες οι εθελοντές θα πρέπει να μείνουν ξαπλωμένοι στο κρεβάτι τους, το οποίο θα έχει μικρή κλίση, με συνθήκες φωτισμού για 16 ώρες και συνθήκες σκότους για οχτώ ώρες ημερησίως.
Οι «τυχεροί» εθελοντές θα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, τηλεόραση, βιβλία και ίντερνετ, ενώ θα μπορούν να δέχονται επισκέψεις.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι μονίμως ξαπλωμένοι (θα πλένονται στο κρεβάτι τους) και θα επιτρέπεται να κινηθούν μόνο κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων για την καταγραφή των επιπτώσεων στα οστά, τους μύες, την κυκλοφορία του αίματος και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μετά την πάροδο των 70 ημερών, θα ακολουθήσει περίοδος αποκατάστασης δυο εβδομάδων κατά την οποία οι εθελοντές θα βρουν και πάλι τη φόρμα τους.
Αντίστοιχη μελέτη είχε διεξάγει στο παρελθόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) στο πλαίσιο του προγράμματος φυσικών επιστημών στο Ινστιτούτο Medes στην Τουλούζη της Γαλλίας.
Αν και ακούγεται μια ευκαιρία για εύκολο χρήμα τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα.
Η έλλειψη βαρύτητας, την οποία θα προσπαθήσουν να μιμηθούν οι επιστήμονες της NASA δημιουργώντας ανάλογες συνθήκες, προκαλεί μείωση της μάζας του σώματος και του μυϊκού ιστού, ενώ οι αρτηρίες στα πόδια αποδυναμώνονται και παρουσιάζεται αναιμία.
Η σοβαρότερη επίπτωση είναι η απώλεια ασβεστίου στα οστά, η οποία εντείνεται ανάλογα με τη διάρκεια της αποστολής στο διάστημα.
econews   

 .......................................

  Σαρδέλες: Ταπεινές αλλά πολύτιμες

ΠΗΓΗ:www.mednoutrition.gr 06.09.2013
Το ψάρι ήταν ανέκαθεν βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας. Από τα αρχαία χρόνια, όπως μαρτυρούν τοιχογραφίες καθώς και κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, οι Έλληνες αγαπούσαν την κατανάλωση ψαριών. Την εποχή της Ιλιάδας ήταν φαγητό των φτωχών, ενώ στην κλασική εποχή μετατράπηκε σε φαγητό πολυτελείας. Η σαρδέλα, ακόμα και εκείνη την περίοδο, ανήκε στην κατηγορία των οικονομικών ψαριών. Η παραδοσιακή λοιπόν, ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη από πιάτα και εδέσματα που ως κύριο συστατικό τους έχουν τη σαρδέλα. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται όμως να έχει παραμεληθεί από την Ελληνίδα νοικοκυρά.
Η έλλειψη χρόνου, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η συχνή κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού, οδήγησε στην μείωση της κατανάλωσης ψαριού και αναπόφευκτα και σαρδέλας. Άλλωστε, το μαγείρεμα του ψαριού, ίσως σε πολλές νοικοκυρές φαντάζει δυσκολότερο, ενώ η γεύση του είναι αποκρουστική σε πολλούς. Η κατανάλωσή του όμως είναι απαραίτητη και ευεργετική. Εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, η σαρδέλα προσφέρει πολύτιμα λιπαρά οξέα και πληθώρα βιταμινών και μετάλλων. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και αρτηριακής πίεσης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά εβδομαδιαία κατανάλωση λιπαρών ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Οι συστάσεις αναφέρονται ειδικά στα λιπαρά ψάρια, γιατί φαίνεται πως η πληθώρα των ευεργετικών επιδράσεών τους οφείλεται στα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν. Τα λιπαρά οξέα, αν και παράγονται και από το ανθρώπινο σώμα, η παραγόμενη ποσότητα δεν επαρκεί. Έτσι, πρέπει οπωσδήποτε να προσληφθούν μέσω της τροφής. Επιπλέον, τα ψάρια δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη, ουσίες που ευθύνονται για καρδιαγγειακά νοσήματα και υπερχοληστερολαιμίες.
Στα λιπαρά ψάρια λοιπόν, ανήκουν και οι παρεξηγημένες σαρδέλες, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται στην εντεκάδα των ψαριών με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα. Στην περίπτωση λοιπόν, που ο φημισμένος σολομός σας φαίνεται ιδιαίτερα ακριβός, βρίσκετε σπάνια φρέσκο τόνο και η πέστροφα δεν είναι το αγαπημένο σας ψάρι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιστρέψετε στις ρίζες σας. Μπορείτε να βρείτε σαρδέλα σε διάφορες μορφές: παστή, φρέσκια ακόμα και κονσέρβα. Καταναλώνονται με διάφορους τρόπους: ωμές (μαριναρισμένες με λεμόνι), ψητές στη σχάρα ή στο φούρνο, λαδορίγανη ή με τομάτα, τηγανητές ή στην κατσαρόλα. Ιδιαίτερα αγαπητή είναι και η συνταγή της «παντρεμένης σαρδέλας».
Επιπλέον, όταν καταναλώνεται με το κόκαλο αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D. Η προσφορά της σαρδέλας δε τελειώνει εδώ: περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, σελήνιο και σίδηρο. Έρευνα που ασχολήθηκε με την κατανάλωση σαρδέλας από θηλάζουσες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 100γρ σαρδέλας 2-3 φορές την εβδομάδα, οδήγησαν σε αύξηση της περιεκτικότητας του μητρικού γάλατος σε ω-3 λιπαρά οξέα. Εξίσου σημαντικό είναι τέλος το γεγονός ότι η «ταπεινή» σαρδέλα, ακριβώς λόγω της ταπεινότητάς της και της χαμηλής θέσης που κατέχει στη τροφική αλυσίδα, ζει μικρότερο χρονικό διάστημα σύγκριση με τα περισσότερα ψάρια. Το μικρό διάστημα ζωής της λοιπόν, έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο ασφαλής, αφού δεν προλαβαίνει να συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες υδραργύρου.
Η επιστροφή στην παράδοση πάντοτε έχει ένα θετικό αντίκτυπο στη ζωή του ανθρώπου. Έτσι και στην περίπτωση της σαρδέλας, που εκτός από τα μεγάλα διατροφικά οφέλη, είναι η πιο οικονομική ίσως επιλογή ψαριού.
Ακόμη κι αν η σαρδέλα σάς είναι άγνωστη, μια επίσκεψη στην Καλλονή της Λέσβου, όπου ψαρεύεται η πιο νόστιμη σαρδέλα, ίσως σας κάνει να αλλάξετε γνώμη.
Γράφει ο/η Κουστουράκη Παρασκευή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

...................................................................
ΑΝΕΡΓΙΑ, ΚΡΙΣΗ και ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ 

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο "International Journal of Epidemiology», η ανεργία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για κατάθλιψη, ακόμη και σε άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό. Στις μελέτες αυτές μεγάλη σημασία δίδεται όχι μόνο στην απώλεια της εργασίας, αλλά και στον συνολικό χρόνο που παραμένει κάποιος σε καθεστώς ανεργίας ή υποαπασχόλησης. Στο παρόν άρθρο, δεν θα αναλύσουμε τα αίτια της Ανεργίας, ούτε θα προτείνουμε μεθόδους αντιμετώπισης της. Τα ζητήματα αυτά πρέπει να απασχολήσουν αυτούς που χαράσσουν κατευθυντήριες γραμμές σε θέματα κοινωνικών και εργατικών πολιτικών. Θα ασχοληθούμε όμως με τα ζητήματα των ψυχολογικών επιπτώσεων που οφείλονται στην Ανεργία και θα προτείνουμε κάποιες πρακτικές λύσεις για την βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης του ανέργου.
Η Κατάθλιψη επιμηκύνει την Ανεργία
Η κατάθλιψη και το άγχος δημιουργούν ένα καταστροφικό φαύλο κύκλο για όσους αναζητούν εργασία, καθιστώντας τελικά πιο δύσκολο να βρουν μια θέση εργασίας. Η κατάσταση αυτή θα υποσκάψει την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και θα επηρεάσει την ικανότητά σας να σκέφτεστε και να δράτε αποτελεσματικά στις απαιτήσεις που ενδεχομένως θα έχουν οι άλλοι από εσάς, γεγονός που καθιστά δύσκολο να "πλασάρετε" τον εαυτό σας ως τον καλύτερο για μια θέση εργασίας. Η κατάθλιψη, η αρνητικότητα και η πολύ συχνή απαισιοδοξία κατά την αναζήτηση εργασίας είναι συχνά ένας παράγοντας αποτυχίας σε συνεντεύξεις από μελλοντικούς εργοδότες.
Για τους περισσότερους, το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να βρουν μια θέση εργασίας και οι ανεκπλήρωτες προσδοκίες κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Προετοιμαστείτε λοιπόν για το ενδεχόμενο να αναζητάτε εργασία για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που είχατε προϋπολογίσει. Να ξέρετε ότι οι ματαιώσεις που πιθανά θα έχετε κατά την διάρκεια αναζήτησης εργασίας, δεν εξαρτώνται από τις ικανότητες σας, αλλά από την εν γένει κατάσταση στον επαγγελματικό στίβο και τις οικονομικές συνθήκες της Χώρας, την εποχή της αναζήτησης σας. Μαζί με εσάς, εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια συμπολιτών σας ψάχνουν για εργασία.
Η απογοήτευση, μειώνει τον χρόνο ενασχόλησης για την ανεύρεση εργασίας.
Είναι συχνό φαινόμενο, οι συχνές απογοητεύσεις κατά την αναζήτηση εργασίας, να μειώνουν την αρχική δυναμική και αισιοδοξία του ατόμου, ότι η περιπέτεια τους θα έχει σύντομα αίσιο τέλος. Αυτό το γεγονός οδηγεί τα άνεργα άτομα σε μια σταδιακή αποχή από την αναζήτηση εργασίας και τέλος την πλήρη αποχή τους. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, ο ρυθμός αναζήτησης εργασίας να μην πέφτει, αλλά να οριοθετείται με συγκεκριμένες καθημερινές ενέργειες (π.χ. αναζήτηση αγγελιών, αποστολή βιογραφικών, τηλέφωνα κλπ) και οι οποίες μάλιστα να έχουν και συγκεκριμένη χρονική διάρκεια (π.χ. επί δίωρο-τρίωρο καθημερινά).

Επεκταθείτε και σε άλλα γνωστικά σας πεδία ή δεξιότητες.
Η εκπαίδευση και οι επαγγελματικές σας ικανότητες, μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ευρύτερα πεδία από αυτά που είχατε ασχοληθεί στην προηγούμενη σας εργασία. Καιρός λοιπόν να ανακεφαλαιώσετε και να καταγράψετε τις ικανότητες και προσόντα σας, ώστε να διευρύνετε τα πεδία που μπορείτε να προσφέρετε ως εργαζόμενος. Αν χρειαστεί, δοκιμάστε να βελτιώσετε ακόμα περισσότερο τα προσόντα σας και μην διστάζετε να τα ανακαλείτε όλα όσα έχετε. Πιθανά κάποια από όλα αυτά θα φανούν χρήσιμα σε κάποιον μελλοντικό εργοδότη. Σημαντικό επίσης να δείτε, ποια από τα προσόντα σας θα μπορούσατε να εκμεταλλευτείτε για να ξεκινήσετε μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα μόνος σας ή σε συνεργασία με κάποιους άλλους. Δείτε λοιπόν μήπως πρέπει να ... ξαναγράψετε το βιογραφικό σας!

Ενισχύστε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.
Ακόμα και τα πιο μικρά και ασήμαντα που όμως φέρνετε εις πέρας, είναι πολύ σημαντικές τονώσεις για την αυτοπεποίθηση σας. "Καθηκοντολόγια" παντός τύπου, που συντάσσετε μόνος σας ή σε συνεργασία με άλλους και που φροντίζετε επιμελώς να υλοποιείτε, μπορούν να σας διατηρήσουν σε "επιχειρησιακή ετοιμότητα" και να σας κρατήσουν μέσα στην ζωή, το καθημερινό γίγνεσθαι και να σας επιτρέψουν να νιώσετε ενεργός και χρήσιμος.

Αφιερώστε χρόνο για εσάς.
Μπορεί αυτό να ακούγετε οξύμωρο, διότι οι άνεργοι έχουν άφθονο χρόνο για τους εαυτούς τους! Κι' όμως είναι λάθος εκτίμηση, διότι η ενασχόληση με την ανεύρεση εργασίας μπορεί να απορροφήσει περισσότερο χρόνο και ψυχικά αποθέματα από όταν κάποιος εργαζόταν. Αφιερώστε χρόνο στην οικογένεια, τους φίλους σας, ακόμα και σε κάποια ξεχασμένα χόμπι. Σίγουρα μπορείτε να καλύψετε τα κενά που ενδεχομένως είχαν δημιουργηθεί όταν παλιότερα εργαζόσασταν και πιθανά σε ξέφρενους ρυθμούς. Η συναισθηματική πλήρωση που θα λάβετε θα είναι αρκετή για να σας τροφοδοτήσει με τις απαραίτητες ψυχικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας.
Ασχοληθείτε επίσης με την σωματική άσκηση. Είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του Άγχους. Σε κάθε περίπτωση όμως φροντίστε οπωσδήποτε να διατηρήσετε τους βιολογικούς σας ρυθμούς, μην επιτρέποντας στον εαυτό σας παρεκτροπές σε βιολογικές λειτουργίες όπως άτακτη λήψη τροφής, άτακτο ωράριο ύπνου κλπ.

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα της Κατάθλιψης.
Μην υποτιμάτε συμπτώματα όπως συνεχής θλίψη, έλλειψη διάθεσης για προηγούμενες ευχάριστες ασχολίες, διαταραχές στον ύπνο και την όρεξη, ευερεθιστότητα, ευσυγκινησία, ευχές θανάτου, εγκατάλειψη αυτοφροντίδας και σωματικής υγιεινής, ιδιαίτερα αν όλα αυτά επιμένουν σε καθημερινή βάση και για αρκετές εβδομάδες (>15 μέρες). Συνήθως όλα αυτά είναι προοίμια επερχόμενης Καταθλιπτικής Διαταραχής και ίσως χρειαστείτε πλέον πιο εξειδικευμένη βοήθεια.

Αναζήτηση βοήθειας και συμπαράστασης.
Πολλές είναι οι στιγμές που μπορεί να νιώσετε ότι λυγίζετε από την απογοήτευση και το άγχος. Το να συζητήσετε με φίλους, οικογένεια ή και με άλλους που βρίσκονται στην ίδια θέση με εσάς, θα εκτονώσει το τοξικό άγχος και θα σας βοηθήσει να εξωτερικεύσετε τις αγωνίες σας.
 Αν διαπιστώσετε ότι τίποτα πλέον δεν βοηθά, η επίσκεψη σε ειδικό ψυχικής υγείας, μια ανακούφιση με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία, όχι μόνο δεν είναι ήττα, αλλά αντίθετα μια επίδειξη μεγάλης ενδοψυχικής ικανότητας για αποτελεσματική άμυνα εναντίον του Άγχους και της Κατάθλιψης. 

Αν το οικονομικό σας πρόβλημα είναι μεγάλο, να ξέρετε ότι πλέον λειτουργούν ποικίλες υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, είτε στον Δημόσιο Τομέα, είτε στον Ιδιωτικό εθελοντικό τομέα (Κοινωνικά Ιατρεία κλπ). Αναζητήστε βοήθεια, το δυνατόν γρηγορότερα και πριν η Κατάθλιψη εγκατασταθεί μέσα στην ψυχή σας.

Εμμανουήλ Πολυζόπουλος
Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής
mail: polem@otenet.gr
 Αναρτήθηκε την 26/4/2013

    
 ...........................................................
 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ  ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ

Ένας νευρολόγος είπε ότι εάν του φέρουν ένα θύμα εγκεφαλικού μέσα
σε 3 ώρες, μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιδράσεις ενός
εγκεφαλικού...ολοκληρωτικά! Το κλειδί είναι να αναγνωρίσουμε, να
διαγνώσουμε το εγκεφαλικό και να βρεθούμε κοντά στον ασθενή μέσα
σε 3 ώρες.


ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ
Να θυμάστε τα '3' βήματα. Διαβάστε και μάθετε τα παρακάτω:
Καμιά φορά τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού είναι δύσκολο να αναγνωριστούν. Δυστυχώς η έλλειψη επίγνωσης προκαλεί καταστροφή.
Το θύμα του εγκεφαλικού μπορεί να έχει υποστεί βλάβη εγκεφάλου ενώ οι άνθρωποι κοντά του δεν μπορούν να αντιληφθούν τα συμπτώματα του
εγκεφαλικού.

Οι γιατροί λένε τώρα ότι οποιοσδήποτε, χωρίς ιατρική εκπαίδευση,
μπορεί να αναγνωρίσει ένα εγκεφαλικό, ρωτώντας τον/ την να κάνει
τις 3 ακόλουθες απλές ενέργειες:


1. Ζητήστε του / της ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕΙ

2. Ζητήστε του / της να ΣΗΚΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ (ΜΠΡΑΤΣΑ )

3. Ζητήστε του / της ΝΑ ΠΕΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ (ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ) π.χ.
.....'Είναι μία ηλιόλουστη μέρα σήμερα'.



Εάν δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε από τις 3 αυτές ενέργειες, καλέστε το 166 αμέσως και περιγράψτε τα συμπτώματα
.
Ανακαλύπτοντας ότι μία ομάδα από μη-ιατρικούς εθελοντές μπόρεσε να αναγνωρίσει αδυναμίες στο πρόσωπο, αδυναμίες στα χέρια και προβλήματα ομιλίας,
Αμερικανοί ερευνητές παρακίνησαν το ευρύτερο κοινό να μάθουν αυτά τα 3 βήματα, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματά τους στην ετήσια συνάντηση της
Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών
 Η διάδοση και χρήση αυτού του τεστ θα μπορούσε να συντελέσει στην άμεση διάγνωση και θεραπεία ενός εγκεφαλικού και στην αποτροπή εγκεφαλικών βλαβών.
...................................................................................

Πρόληψη από τις Δηλητηριάσεις

Η πρόληψη των τροφικών δηλητηριάσεων δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές μας ενέργειες, αλλά και από μια μεγάλη αλυσίδα που ξεκινάει από την παραγωγή και φτάνει στην κατανάλωση με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς. Ωστόσο, εάν τηρείτε κάποιες βασικές αρχές και λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όταν ψωνίζετε, όταν συντηρείτε τα τρόφιμα και όταν τρώτε έξω, μπορείτε σίγουρα να περιορίσετε σημαντικά τη συχνότητά τους.
Ο δεκάλογος της σωστής πρόληψης.
         1. Πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας όταν πρόκειται να έρθουν σε επαφή με τροφή και ιδίως αφού χειριστείτε νωπά κρέατα.
         2. Χρησιμοποιείτε διαφορετικά εργαλεία (μαχαίρια, επιφάνειες κοπής) για ωμά κρέατα και ψημένα τρόφιμα. Πλένετέ τα επίσης σχολαστικά έπειτα από κάθε χρήση.
         3. Απολυμαίνετε με αραιό διάλυμα χλωρίου το νεροχύτη και τους πάγκους της κουζίνας.
         4. Διατηρείτε τα παγωμένα τρόφιμα πάντα παγωμένα και τα ζεστά πάντοτε ζεστά. Με άλλα λόγια, τα είδη του ψυγείου πρέπει γρήγορα να μπαίνουν (κατάλληλα συσκευασμένα) στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και τα ψημένα να καταναλώνονται εντός δύο ωρών ή να μπαίνουν στο ψυγείο, ιδίως το καλοκαίρι, αφού τα μικρόβια αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται όταν ένα ψημένο τρόφιμο αφήνεται να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
         5. Πλένετε προσεκτικά φρούτα και λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό (δεν απαιτείται η χρήση σαπουνιού ή απορρυπαντικού).
         6. Μην αφήνετε το ωμό κρέας να ακουμπά ή να στάζει σε άλλα τρόφιμα.
         7. Μην προσθέτετε σάλτσα ή μαρινάτα σε ψημένο κρέας την οποία είχατε πρώτα χρησιμοποιήσει σε ωμό.
         8. Χρησιμοποιείτε ασφαλές νερό τόσο για την πόση όσο και για τον πάγο και το επιμελές πλύσιμο των τροφών.
         9. Αποφεύγετε την παρασκευή ειδών ζαχαροπλαστικής που δεν ψήνονται και στα οποία χρησιμοποιούνται ωμά αυγά.
         10. Όταν ξεπαγώνετε τρόφιμα, η απόψυξη πρέπει να γίνεται στο ψυγείο, στους 4 βαθμούς Κελσίου, για να παρεμποδιστεί η ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων. Αν βιάζεστε, η απόψυξη μπορεί να γίνεται μέσα σε κρύο νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων, με την προϋπόθεση όμως ότι πρέπει να μαγειρεύονται αμέσως μετά την απόψυξη.
        
Επιμέλεια: Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr 

......................................................

Τι μπορεί να πάθει ένα παιδί που βλέπει συνέχεια τηλεόραση;


Σίγουρα η πρώτη σκέψη σαν απάντηση στο ερώτημα του τίτλου,που κάνει κάποιος είναι ότι μπορεί να “χαλάσει τα μάτια του” όπως έλεγαν παλιότερα. Εμείς όμως δεν αναφερόμαστε στο τι παθαίνουμε όταν βλέπουμε τηλεόραση από σωματικής απόψεως, αλλά αναφερόμαστε στο πως μπορεί να αλλάξει η συμπεριφορά μας. Διαβάστε τι μπορεί να πάθουν όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και οι έφηβοι που δεν ξεκολλάνε από την τηλεόραση...  

Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα του πανεπιστημίου του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής "Pediatrics", τα παιδάκια αλλά και οι έφηβοι που βλέπουν συνεχώς τηλεόραση μπορεί κάποια στιγμή να εκδηλώσουν βίαιες συμπεριφορές, να γίνουν αντικοινωνικοί, επιθετικοί, εριστικοί, ενώ στην μελέτη δεν αποκλείουν και την εκδήλωση εγκληματικής συμπεριφοράς.
Η ομάδα των επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Μπομπ Χάνκοξ του Τμήματος Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής, μελέτησε περισσότερα από 1.000 παιδιά ηλικίας πέντε έως 15 ετών, που είχαν γεννηθεί τις χρονιές 1972 και 73. Όσα από αυτά τα παιδιά παρακολουθούσαν περισσότερη τηλεόραση, είχαν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν αργότερα αντικοινωνική προσωπικότητα ακόμη και να καταδικαστούν για κάποια εγκληματική πράξη που θα έκαναν μέχρι να φτάσουν 26 ετών. Μάλιστα οι επιστήμονες τόνισαν ότι, ο κίνδυνος αυτός αυξανόταν κατά 30% με κάθε παραπάνω ώρα που ως παιδιά περνούσαν μπροστά στην τηλεόραση μέσα στην ημέρα.
Η έρευνα διευκρίνισε ότι η παραβατική συμπεριφορά αφορά τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια που βλέπουν συνέχεια τηλεόραση και μάλιστα πρόκειται για έναν παράγοντα (η παρακολούθηση τηλεόρασης δηλαδή) ανεξάρτητο, που δεν σχετίζεται με την οικογένεια την οικονομική κατάσταση των γονέων, τον γονικό έλεγχο κ.α.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Χάνκοξ: «Τα παιδιά που παρακολουθούν πολλή τηλεόραση, είναι πιθανότερο στη συνέχεια να εκδηλώσουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Μολονότι δεν υποστηρίζουμε ότι η τηλεόραση προκαλεί όλη την αντικοινωνική συμπεριφορά, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μείωση του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης μπορεί να μειώσει τα ποσοστά αυτής της αντικοινωνικής συμπεριφοράς».
Πάντως η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει στους γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά τους να βλέπουν τηλεόραση περισσότερο από 120 λεπτά τη μέρα. Και προτρέπουν η παρακολούθηση της τηλεόρασης να αφορά ποιοτικά προγράμματα ή ντοκιμαντέρ.
πηγή: iatropedia.gr

 .....................................................................

Η κρίση «καίει» τους Έλληνες εργαζόμενους! Δείτε πως χτυπά το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης

Μπροστά στον κίνδυνο του συνδρόμου της «επαγγελματικής εξουθένωσης» βρίσκονται χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενοι που βιώνουν την αγωνία, την πιθανότητα απόλυσης αλλά και την υπερεργασία. Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πως θα το καταπολεμήσετε 
Οι ειδικοί είναι σαφείς: Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης έχει λάβει μορφή επιδημίας το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των συνεχών περικοπών και απολύσεων καθώς και της γενικότερης ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά εργασίας και της οικονομίας της Ελλάδας.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως το μέλλον προδιαγράφεται με ακόμη πιο γκρίζα χρώματα για δεκάδες χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενους, οι οποίοι κάτω από την πίεση των νέων μέτρων, έχουν αυξημένες πιθανότητες να καταρρεύσουν ψυχολογικά, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων αίσθημα αδιαφορίας για όλες τις πτυχές της ζωής του, απόγνωση ή ακόμη και σωματικά προβλήματα όπως χαμηλό ανοσοποιητικό.
Το  σύνδρομο "Burn Out ", όπως είναι ευρύτερα γνωστό, δεν είναι κάτι καινούριο για τους ψυχολόγους, αφού ήδη είναι γνωστό από το 1974. Όμως μόλις τους τελευταίους μήνες έχει αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τους εργαζόμενους στη χώρα μας.
 «Πράγματι τα δεδομένα είναι δυσοίωνα καθώς οι εργασιακές συνθήκες χειροτερεύουν και οι εργαζόμενοι δεν βλέπουν φώς στον ορίζοντα» αναφέρει η ψυχολόγος υγείας, Άννα Χατζηδημητρίου, διευθύντρια Κέντρου Ψυχολογίας και Προαγωγής Υγείας.
Όπως εξηγεί η κ. Χατζηδημητρίου, πρόκειται για μια ψυχολογική κατάσταση στην οποία ο άνθρωπος εμφανίζει απώλεια ενδιαφέροντος, ψυχική και σωματική εξάντληση, μια απάθεια, μια  ματαίωση για την δουλειά του, την παραγωγικότητα του αλλά και για τους ανθρώπους που εξυπηρετεί μέσω της δουλειά του.
Παράλληλα, δημιουργείται ένα συναισθηματικό κενό, ένα ψυχικό «μούδιασμα» μια εγκατάλειψη του εαυτού, μια αποστασιοποίηση συναισθηματική που σταδιακά επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής του (οικογένεια,  ερωτική επαφή, κ.λ.π).
Το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης, πλήττει κυρίως τους νέους ηλικιακά εργαζόμενους και δείχνει προτίμηση στις ηλικίες από 30 με 40 χρόνων και ιδίως στις γυναίκες και στους ανύπαντρους, στα άτομα με υπερβολική αίσθηση ευθύνης, τελειομανίας και  ανάγκης για έλεγχο.
Δεδομένης της σοβαρότητας των επιπτώσεων που μπορεί να ελλοχεύει για τον οργανισμό μία τέτοια κατάσταση, οι ψυχολόγοι υπογραμμίζουν ότι κάθε εργαζόμενος που αισθάνεται  ή παρατηρεί στον εαυτό του κάποια από τα συμπτώματα του Συνδρόμου Επαγγελματικής Εξουθένωσης θα πρέπει άμεσα να ζητήσει την βοήθεια ειδικού, ώστε με επιστημονικές τεχνικές να αποκτήσει τον χαμένο έλεγχο της ζωής του, να ελέγχει το άγχος και την απόγνωση, να ενταχθεί πάλι σε απλά καθημερινά πράγματα για να νιώσει ξανά συναισθηματική υγεία. 
πηγή:www.iatropedia.com 
.............................................................................
Ευεργετικές ιδιότητες των καρυδιών 

(αναρτήθηκε 18/8/2012)

Αν είστε νέος και θέλετε να κάνετε παιδί τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τρώτε καρύδια!
Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε ότι τα καρύδια αποτελούν μία τροφή ιδανική για να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματός του.
Οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών επί 12 εβδομάδες είχε ευεργετικά αποτελέσματα στο σχήμα του σπέρματος, την ποσότητα, την κινητικότητα και τη ζωτικότητά του.
Οι ερευνητές προτίθενται να κάνουν δοκιμές σε ζευγάρια με πρόβλημα γονιμότητας λόγω της φτωχής ποιότητας του ανδρικού σπέρματος, κατά πόσο μία καθημερινή δίαιτα με καρύδια θα επιφέρει επιτυχία στη σύλληψη παιδιού. Συνήθως η ανδρική υπογονιμότητα αποδίδεται στο αραιό ή μειωμένων δυνατοτήτων σπέρμα.

Η βρετανική μελέτη αφορούσε 117 άνδρες ηλικίας 21 έως 35 ετών που είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες, από τις οποίες μόνο η πρώτη έτρωγε 75 γραμμάρια καρύδια καθημερινά. Το σπέρμα των ανδρών της πρώτης ομάδας βελτιώθηκε αισθητά από ποσοτική και ποιοτική άποψη, ενώ της δεύτερης όχι. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ωφέλιμη δράση των καρυδιών οφείλεται κυρίως στα λιπαρά οξέα που περιέχουν και βοηθάνε στην καλύτερη ανάπτυξη του σπέρματος.
Πηγή: madata.gr


 ..............................................................
Τι σημαίνει η ελληνική γλώσσα λίγοι από μας το γνωρίζουν..

        Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες)
        Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ' αυτήν δεν υπάρχουν όρια.
        (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft)
        Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και.....στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική.
        (Francisco Adrados, γλωσσολόγος).
        Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.
        Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πώς να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.
        Το «πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.
        Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί). Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας.
        Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορική πορείας της κάθε μίας λέξης. Και αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την καθημερινή μας νεοελληνική γλώσσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών.
        Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συναίσθημα να μιλάς και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείς τι ακριβώς λές, ενώ μιλάς και εκστομίζεις την κάθε λέξη ταυτόχρονα να σκέφτεσαι την σημασία της.
        Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να διδάσκονται τα Αρχαία με τέτοιο φρικτό τρόπο στο σχολείο ώστε να σε κάνουν να αντιπαθείς κάτι το τόσο όμορφο και συναρπαστικό.
        Η ΣΟΦΙΑ
        Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να ισχύει. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι' αυτό το λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες.
        Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πει «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο».
        Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή + έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι.
        Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός που στο κάλεσμα τρέχει. Βοή=φωνή + θέω=τρέχω. Ο Αστήρ είναι το αστέρι, αλλά η ίδια η λέξη μας λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό (α + στήρ από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι).
        Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι πολλές φορές η λέξη περιγράφει ιδιότητες της έννοιας την οποίαν εκφράζει, αλλά με τέτοιο τρόπο που εντυπωσιάζει και δίνει τροφή για τη σκέψη.
        Για παράδειγμα ο «φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι. Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά-σιγά μας φθίνει και μας καταστρέφει. Μας «φθίνει» - ελαττώνει ως ανθρώπους - και μας φθίνει μέχρι και την υγεία μας. Και, βέβαια, όταν αναφερόμαστε σε κάτι που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει, πως το λέμε; Μα, φυσικά, «άφθονο».
        Έχουμε τη λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα». Διότι για να είναι κάτι ωραίο, πρέπει να έλθει και στην ώρα του. Ωραίο δεν είναι το φρούτο όταν είναι άγουρο ή σαπισμένο και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια ούτε στα 70 της άλλα ούτε φυσικά και στα 10 της. Ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή, σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορούμε να το απολαύσουμε.
        Ακόμα έχουμε την λέξη «ελευθερία» για την οποία το «Ετυμολογικόν Μέγα» διατείνεται «παρά το ελεύθειν όπου ερά» = το να πηγαίνει κανείς όπου αγαπά .. Άρα βάσει της ίδιας της λέξης, ελεύθερος είσαι όταν έχεις τη δυνατότητα να πάς όπου αγαπάς. Πόσο ενδιαφέρουσα ερμηνεία!!!
        Το άγαλμα ετυμολογείται από το αγάλλομαι (ευχαριστιέμαι) επειδή όταν βλέπουμε (σε αρχική φάση οι Θεοί) ένα όμορφο αρχαιοελληνικό άγαλμα η ψυχή μας ευχαριστείται, αγάλλεται. Και από το θέαμα αυτό επέρχεται η αγαλλίαση. Αν κάνουμε όμως την ανάλυση της λέξης αυτής θα δούμε ότι είναι σύνθετη από αγάλλομαι + ίαση(=γιατρειά). Άρα, για να συνοψίσουμε, όταν βλέπουμε ένα όμορφο άγαλμα (ή οτιδήποτε όμορφο), η ψυχή μας αγάλλεται και γιατρευόμαστε. Και πραγματικά, γνωρίζουμε όλοι ότι η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με τη σωματική μας υγεία.
        Παρένθεση: και μια και το έφερε η «κουβέντα», η Ελληνική γλώσσα μας λέει και τι είναι άσχημο. Από το στερητικό «α» και την λέξη σχήμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι. Για σκεφτείτε το λίγο.
        Σε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στην αντίστοιχη Λατινική λέξη για το άγαλμα (που μόνο Λατινική δεν είναι). Οι Λατίνοι ονόμασαν το άγαλμα, statua από το Ελληνικό «ίστημι» που ήδη αναφέραμε, και το ονόμασαν έτσι επειδή στέκει ακίνητο. Προσέξτε την τεράστια διαφορά σε φιλοσοφία μεταξύ των δύο γλωσσών, αυτό που σημαίνει στα Ελληνικά κάτι τόσο βαθύ εννοιολογικά, για τους Λατίνους είναι απλά ένα ακίνητο πράγμα.
        Είναι προφανής η σχέση που έχει η γλώσσα με τη σκέψη του ανθρώπου. Όπως λέει και ο George Orwell στο αθάνατο έργο του «1984», απλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη. Εκεί το καθεστώς προσπαθούσε να περιορίσει την γλώσσα για να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, καταργώντας συνεχώς λέξεις.
        «Η γλώσσα και οι κανόνες αυτής αναπτύσσουν την κρίση», έγραφε ο Μιχάι Εμινέσκου, εθνικός ποιητής των Ρουμάνων.
        Μια πολύπλοκη γλώσσα αποτελεί μαρτυρία ενός προηγμένου πνευματικά πολιτισμού. Το να μπορείς να μιλάς σωστά σημαίνει ότι ήδη είσαι σε θέση να σκέφτεσαι σωστά, να γεννάς διαρκώς λόγο και όχι να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις.
        Η ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ
        Η Ελληνική φωνή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «αυδή». Η λέξη αυτή δεν είναι τυχαία αφού προέρχεται από το ρήμα «άδω» που σημαίνει τραγουδώ.
        Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος:
        «Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα ποταμάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε Μεταξύ τους με μουσική».
        Ο γνωστός Γάλλος συγγραφεύς Ζακ Λακαρριέρ επίσης μας περιγράφει την κάτωθι εμπειρία από το ταξίδι του στην Ελλάδα: «Άκουγα αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα που ήταν για μένα αρμονική αλλά και ακατάληπτα μουσική. Αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα - μητέρα των εννοιών μας - μου απεκάλυπτε ένα άγνωστο πρόγονο, που μιλούσε μια γλώσσα τόσο μακρινή στο παρελθόν, μα οικεία και μόνο από τους ήχους της. Αισθάνθηκα να τα έχω χαμένα, όπως αν μου είχαν πει ένα βράδυ ότι ο αληθινός μου πατέρας ή η αληθινή μου μάνα δεν ήσαν αυτοί που με είχαν αναστήσει».
        Ο διάσημος Έλληνας και διεθνούς φήμης μουσικός Ιάνης Ξενάκης, είχε πολλές φορές τονίσει ότι η μουσικότητα της Ελληνικής είναι εφάμιλλη της συμπαντικής.
        Αλλά και ο Γίββων μίλησε για μουσικότατη και γονιμότατη γλώσσα, που δίνει κορμί στις φιλοσοφικές αφαιρέσεις και ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά σύμβολα για νότες, χρησιμοποιούσαν τα ίδια τα γράμματα του αλφαβήτου.
        «Οι τόνοι της Ελληνικής γλώσσας είναι μουσικά σημεία που μαζί με τους κανόνες προφυλάττουν από την παραφωνία μια γλώσσα κατ' εξοχήν μουσική, όπως κάνει η αντίστιξη που διδάσκεται στα ωδεία, ή οι διέσεις και υφέσεις που διορθώνουν τις κακόηχες συγχορδίες», όπως σημειώνει η φιλόλογος και συγγραφεύς Α. Τζιροπούλου-Ευσταθίου.
        Είναι γνωστό εξάλλου πως όταν οι Ρωμαίοι πολίτες πρωτάκουσαν στην Ρώμη Έλληνες ρήτορες, συνέρρεαν να θαυμάσουν, ακόμη και όσοι δεν γνώριζαν Ελληνικά, τους ανθρώπους που «ελάλουν ώς αηδόνες».
        Δυστυχώς κάπου στην πορεία της Ελληνικής φυλής, η μουσικότητα αυτή (την οποία οι Ιταλοί κατάφεραν και κράτησαν) χάθηκε, προφανώς στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
        Να τονίσουμε εδώ ότι οι άνθρωποι της επαρχίας, του οποίους συχνά κοροϊδεύουμε για την προφορά τους, είναι πιο κοντά στην Αρχαιοελληνική προφορά από ό,τι εμείς οι άνθρωποι της πόλεως.
        Η Ελληνική γλώσσα επιβλήθηκε αβίαστα (στους Λατίνους) και χάρη στην μουσικότητά της.
        Όπως γράφει και ο Ρωμαίος Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα».
ΠΗΓΗ: www.newsbomp.gr/prionokordela

 ............................................

  Πως να μη μεγαλώσετε ένα "κακομαθημένο" παιδί

Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2012
Εκτύπωση του άρθρου 
Αν το παιδί σας είναι κακομαθημένο, με την έννοια ότι κανείς δεν μπορεί να το μεταπείσει αν θέλει κάτι άμεσα και η συμπεριφορά του είναι έντονα απαιτητική και κτητική σε αντικείμενα (παιχνίδια κλπ), τότε θα πρέπει κι εσείς να αναλάβετε τις ευθύνες σας και δώσετε στα παιδιά σας να καταλάβουν ότι υπάρχουν «όρια και συνέπειες».

Κατ΄ αρχήν θα πρέπει να μην κάνετε όλα τα χατίρια στο παιδί σας, γιατί τις δικές σας ενέργειες θα τις βρείτε μπροστά σας καθώς μεγαλώνει.

Τα παιδιά είναι αναγκαίο να «κουραστούν» για τα πράγματα που θέλουν, ούτως ώστε να είναι σε θέση να εκτιμήσουν όσα τους παρέχονται.

Αν εσείς του προσφέρετε τα πάντα χωρίς δεύτερη κουβέντα, τους δίνετε το μήνυμα ότι όλα σε αυτόν τον κόσμο είναι φτιαγμένα για χάρη τους.

Όμως, ακόμα και ως άπειροι γονείς, κάνατε το λάθος και από το ξεκίνημα της ζωής του, δεν του στερήσατε τίποτα, ποτέ δεν είναι αργά!
Μάθετε να λέτε «όχι», μην ενδίδετε στους μικρούς του εκβιασμούς, όσο και αν κλαίει και αν οδύρεται, και το βασικότερο απ’ όλα, κρατήστε μία ενιαία στάση με τον σύντροφό σας και μην υπαναχωρείτε σε ό,τι αρχικά λέτε στο παιδί.
Το «όχι» πρέπει να παραμείνει «όχι», έστω κι αν λίγο αργότερα το μετανιώσετε και σκεφτείτε ότι κάνετε λάθος.
Ετσι δίνετε το σωστό μήνυμα, ότι υπάρχουν όρια και κανόνες, διευκολύνοντας και το ίδιο το παιδί, να μάθει να ζει αρμονικά με τους γύρω τους, μέσα σε μία κοινωνία, στην μετέπειτα ζωή του. 
Πηγή:www. mother.gr

 .........................................

Μπίρα και Ενυδάτωση


Πηγή: Mednutrition.gr 16.07.2012
Έφτασε το καλοκαίρι, ώρα για βουτιές με καλή παρέα. Πολλοί θα συμφωνούσαν ότι ένα ποτήρι μπίρας συνοδευτικά ή όχι με το φαγητό ολοκληρώνει ιδανικά το ειδυλλιακό αυτό σκηνικό. Και αρκετοί θα προσπαθούσαν να μην υποκύψουν στον πειρασμό της απολαυστικής, γευστικής και δροσιστικής αυτής επιλογής, χάρη των τύψεων που μπορεί να τους κατακλύζουν. Είναι ωστόσο η μπίρα μια επιβαρυντική τον οργανισμό επιλογή;
Η μπίρα είναι ένα ποτό, η διατροφική αξία της οποίας έχει αναγνωριστεί χιλιάδες χρόνια πριν. H ονομασία του ποτού προήλθε από το λατινικό ρήμα «bibere» που σημαίνει πίνω, ενώ ενδεικτικά ο Ιπποκράτης αναφέρεται στις ευεργετικές ιδιότητες της για την υγεία.
Ξέρατε ότι το βασικό συστατικό της μπίρας σε ποσοστό 93% είναι το νερό; Κι όμως, μάλλον είναι το πιο ενυδατικό αλκοολούχο ποτό, που το καθιστά ιδανικό την περίοδο του καλοκαιρίου! Η περίοδος αυτή μπορεί να προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό αφυδάτωση και αξίζει να δοθεί έμφαση σε ενυδατικά ποτά, που συμβάλλουν καταλυτικά στην τόνωση του οργανισμού.
Δεν είναι τυχαίο ότι ενυδατωμένα άτομα έχουν σφριγηλό και λαμπερό δέρμα, αναδεικνύοντας το ρόλο του νερού για τον οργανισμό. Η ύπαρξη υαλουρονικού οξέος στους ιστούς, συμβάλλει στην μέγιστη απορρόφηση του νερού (έως και 1000 φορές το βάρος του). Αυτό με τη σειρά του έχει σαν αποτέλεσμα την κατακράτηση θρεπτικών συστατικών που θρέφουν το δέρμα και τα κύτταρα με τρόπο μοναδικό! Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η κυτταρίτιδα, η όψη του δέρματος όμοια με φλοιό πορτοκαλιού, είναι ένα ακόμα κλασσικό παράδειγμα, του οποίου μέρος της λύσης του βρίσκεται στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.
Πολλά προϊόντα ομορφιάς έχουν τη μπίρα ως βασικό τους συστατικό, όπως σαμπουάν και κρέμες προσώπου, καθώς φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Άλλες καταστάσεις υγείας, όπου η μπίρα φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση, είναι στην καρδιαγγειακή λειτουργία, και στην υγεία των οστών.
Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση μπίρας, καθώς η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, μία επίδραση η οποία οφείλεται στην περιεκτικότητά της σε αλκοόλη (4%). Πιο συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει ότι ένα ποτήρι μπίρα για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες, στο πλαίσιο μια ισορροπημένης θερμιδικά και ποιοτικά διατροφής, μπορεί να αποτελέσει ευεργετική διατροφική επιλογή για την υγεία.
Άλλα συστατικά της μπίρας που συμπληρώνουν εξίσου την ποιοτική αυτή επιλογή είναι η βύνη κριθαριού, ο λυκίσκος και η μαγιά μπίρας. Δεν υπολείπεται σαφώς και μικροθρεπτικών συστατικών όπως σελήνιο, βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες, ισχυρά δηλαδή αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες.
Έτσι, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η μπίρα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του καλοκαιριού είναι μια υγιεινή επιλογή ποτού που μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό στοιχεία απαραίτητα σε μια περίοδο που η αφυδάτωση είναι σύνηθες φαινόμενο. Ωστόσο, τα ευεργετικά στοιχεία της μπίρας δεν αποτελούν άλλοθι στην υπερκατανάλωση της! Βάλτε σε προτεραιότητα την επαρκή κατανάλωση νερού, και έπειτα όταν αποφασίσετε να συνοδέψετε τις στιγμές σας με ένα ποτό προτιμήστε την μπίρα χωρίς τύψεις, ως ενυδατική για τον οργανισμό, πάντα με μέτρο.
Γράφει ο/η Γιαννακούλια Δήμητρα, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

 

18 Ιουνίου 2012,

Σπιτική λεμονάδα: οικολογικό αναψυκτικό για το καλοκαίρι

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Σας περισσεύουν λεμόνια; Τώρα που μπήκε το καλοκαίρι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ένα σπιτικό και οικολογικό αναψυκτικό: μια υπέροχη λεμονάδα!
Υλικά:
4 λεμόνια
Μισό λίτρο νερό
800 γραμμάρια ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ξύστε τα λεμόνια στον τρίφτη και προσθέστε το ξύσμα σε μία κατσαρόλα μαζί με νερό και ζάχαρη.
Ζεστάνετε το μείγμα μας και μόλις πάρει βράση χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να βράσει για 10 έως 15λεπτά.
Αφού κρυώσει το σιρόπι προσθέστε και το χυμό από τα λεμόνια (εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε και χυμό από μισό πορτοκάλι).
Σουρώστε το χυμό του λεμονιού και τοποθετήστε τον σε ένα γυάλινο μπουκάλι.
Βάλτε το μπουκάλι στο ψυγείο, όπου διατηρείται τουλάχιστον για δύο εβδομάδες.
Η λεμονάδα σερβίρεται σε μικρή δόση και αραιώνετε με παγωμένο νερό.
econews

 .........................................
Ελλάδα, η αποικία του βαλκανικού νότου

Η Ελλάδα από τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 μέχρι και σήμερα, είναι δέσμια ξένων δυνάμεων.
Το δημόσιο ελληνικό χρέος δημιουργήθηκε σαν αναγκαίο κακό μαζί με τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους.
Το 1824, οι ηγέτες της επανάστασης απευθύνθηκαν στην μοναδική πρόθυμη χρηματαγορά της εποχής, αυτή του Λονδίνου, και έλαβαν  το πρώτο δάνειο ονομαστικής αξίας 800.000 λίρες ∙ από τα οποία αν αφαιρέσουμε προμήθειες, ασφάλιστρα, προκαταβολές τόκων, χρεολύσια και άλλες δαπάνες, τα χρήματα που εισέπραξε η χώρα ήταν μόλις 315.000 λίρες!!!
Τα ίδια και ακόμη χειρότερα έγιναν στο δεύτερο δάνειο που συνάψαμε και πάλι με την Αγγλία, το 1825. Το δάνειο είχε ονομαστική αξία 2.000.000 λιρών εκ των οποίων το καθαρό ποσό ήταν 816.000 λίρες και σαν να μην έφτανε αυτό, οι τραπεζίτες-δανειστές μας απαίτησαν να κάνουν οι ίδιοι  τη διαχείριση αυτών των χρημάτων. Έτσι, αφού μας χρέωσαν μεγάλα ποσά για αγορά όπλων, από τα οποία λίγα έφτασαν στην Ελλάδα, για παραγγελία έξι ατμόπλοιων από τα οποία μόνο τρία ήρθαν και για ναυπήγηση δύο φρεγατών από τις οποίες μόνο τη μία παραλάβαμε, τελικά η χώρα εισέπραξε μόλις 232.000 λίρες!!!, δηλαδή ποσό μικρότερο από εκείνο που έλαβε η χώρα κατά το πρώτο δάνειο, αν και το δεύτερο είχε συναφθεί σε υπερδιπλάσιο ύψος.
Κατά την περίοδο του Όθωνα λάβαμε τρίτο δάνειο, ονομαστικής αξίας 60.000.000 χρυσών φράγκων σε 3 ισόποσες δόσεις ∙ η τρίτη δόση των 20.000.000 δεν πληρώθηκε ποτέ και το συνολικό ποσό που εισέπραξε το ελληνικό κράτος ήταν μόλις 470.000 φράγκα !!!
Το δάνειο έπρεπε να αποπληρωθεί από το 1838 έως το 1871. Το 1871 όμως, το χρέος  λόγω των ληστρικών τόκων είχε φτάσει  στα 100.000.000 χρυσά φράγκα. Έτσι λοιπόν, η χώρα το 1897 είχε πληρώσει ποσό 31.000.000 χρυσά φράγκα και χρωστούσε περίπου 61.000.000 χρυσά φράγκα, για μόλις 470.000 φράγκα που είχε λάβει!!!
Το 1893, ο Χαρίλαος Τρικούπης πριν φτάσει στην φράση «δυστυχώς επτωχεύσαμε»,  είχε πάρει ήδη δύο μεγάλα δάνεια για χρηματοδότηση έργων όπως η κατασκευή σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου, η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου και η αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας , αλλά και ένα τρίτο για την χρηματοδότηση τριών θωρηκτών.
Ο καταστροφικός ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897, επέβαλε στη χώρα  μεγάλη πολεμική αποζημίωση και διεθνή οικονομικό έλεγχο.
Κατά την περίοδο 1902 -1914 συνομολογήθηκαν τέσσερα ακόμα εξωτερικά δάνεια συνολικού ύψους 521 εκατομμύρια γαλλικών φράγκων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την εξυπηρέτηση παλαιών δανείων.
Η εκστρατεία 1919 -1923 στην Τουρκία, που τελείωσε με την Μικρασιατική καταστροφή είχε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.
Κατά την περίοδο 1924-1932 λάβαμε εννέα εξωτερικά δάνεια συνολικού ποσού 2.200.000.000 χρυσά φράγκα. Μέχρι το 1932 είχαμε αποσβέσει 2.380.000.000 χρυσά φράγκα δηλαδή 180.000.000 περισσότερα από όσα είχαμε δανειστεί και πάλι χρωστούσαμε 2 δις χρυσά φράγκα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα ζήτησε παραγραφή των χρεών της ως αναγνώριση για την συμβολή της στον αγώνα εναντίων των ναζί. Οι Γάλλοι και οι Άγγλοι αρνήθηκαν.
Στην συνέχεια και μέχρι το 1955 η Ελλάδα σύναψε τρία εξωτερικά δάνεια συνολικής αξίας 145.000.000 δολάρια
Από το 1955 έως και το 1967 έλαβε είκοσι οκτώ εξωτερικά δάνεια 406 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το 1964, η χώρα υποσχέθηκε όλο το χρέος, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, να αποπληρωθεί σε 45 χρόνια – έως το 2009.
Κατά την περίοδο της δικτατορίας ελήφθησαν δέκα εννέα εξωτερικά δάνεια.
Από το 1975 έως το 1987 πήραμε ακόμη 18,5 εκατομμύρια δολάρια ως δάνεια εκ των οποίων το 81% ετέθη για την εξυπηρέτηση παλαιών δανείων.
Από το 1994 ως το 2010 πληρώσαμε ως χώρα 571.000.000.000 (πεντακόσια εβδομήντα ένα δισεκατομμύρια ευρώ) για εξόφληση δανείων, φανταστείτε πόσα έχουμε δώσει δύο αιώνες τώρα.
Τα δάνεια συνεχίζονται στις μέρες μας, με την μορφή μνημονίων ή πακέτων «διάσωσης» , τα οποία χρεώνουν τη χώρα, επιπλέον 250 περίπου δις ευρώ και έπεται συνέχεια με τρίτο, τέταρτο πακέτο κ.τ.λ
Η χώρα μας  για 200 χρόνια πληρώνει τοκογλυφικά δάνεια τα οποία δεν έλαβε ποτέ ή πληρώνει μέχρι και 200 φορές πάνω την αξία τους και μάλιστα αδιαμαρτύρητα. Χώρες κερδίζουν από χρεολύσια χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα.
Αντιθέτως, ο ελληνικός λαός μετά την σύναψη δανείων υποβάλλεται πάντα σε μεγάλες θυσίες.
Η ομηρία των κυβερνήσεων καθώς και ο απόλυτος δημοσιονομικός ,κοινωνικοπολιτικός έλεγχος έχει επιτευχθεί στη Ελλάδα εδώ και καιρό από τις δυτικές χώρες.
Από εμάς εξαρτάται εάν θα αποδεχθούμε το αποικιακό χρέος με τους δυσβάσταχτους όρους ή αν επιτέλους θα αντιδράσουμε.

Κλήμης Δημαρχιάδης
Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής
Μέλος Δ/Σ ΕΕΑ
klimis@dimarxiadis.gr

Αναρτήθηκε 9-6-2012
.......................................................................................................................



Εξετάσεις: μικρά συχνά γεύματα+ μικρά συχνά διαλείμματα

Ο Μάιος είναι η κατεξοχήν περίοδος εξετάσεων για τους μαθητές μας. Με σκοπό να μην τους αγχώσουμε, κάνουμε μια αναφορά για το πώς μπορούν μέσω της διατροφής να βελτιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους (και να ελέγξουν και το στρες).
Tips για περίοδο εξετάσεων και συστηματικού διαβάσματος
Η άρτια προετοιμασία περνάει από τον προγραμματισμό, όχι μόνο του ίδιου του διαβάσματος, αλλά και από τον προγραμματισμό στη διατροφή! Σκοπός είναι η επίτευξη καλής γενικής υγείας και θρεπτικής κατάστασης.
-ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΠΡΩΙΝΟ: την ημέρα των εξετάσεων πάρτε ένα καλό και όχι βαρύ πρωινό (όχι πολλά λιπαρά, σάλτσες, βούτυρα). Προτιμήστε κάποια από: γάλα, αρτοσκευάσματα, μέλι, αυγό, ψωμί. Την ημέρα των εξετάσεων αποφύγετε τις πολύ μεγάλες ποσότητες και τα πολλά λιπαρά για την πρόληψη από γαστρική δυσφορία.
-ΜΕΣΗΜΕΡΙ: όχι βαριά και λιπαρά γεύματα ( πίτσες, κρέμες γάλακτος, μαγιονέζες, «βαριά μαγειρευτά») που είναι δύσκολη η πέψη τους, προτιμάτε την απλή μαγειρική ( κρέας ή ψάρι με σαλάτες , ζυμαρικά με λίγη σάλτσα, πουλερικά). Πάντα συνοδεύετε τα γεύματά σας με σαλάτες, είναι δροσιστικές-ενυδατικές και βοηθούν στη μη αύξηση βάρους
-ΒΡΑΔΥ: προτιμάτε ελαφρά γεύματα, με τρόφιμα που θα απορροφηθούν εύκολα και θα διευκολύνουν τον ύπνο σας. Μην προτιμάτε σάλτσες, λιπαρές τροφές, προτιμήστε υδατάνθρακες (πχ μία μικρή μακαρονάδα απλή)
-ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΓΕΥΜΑΤΑ(ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ,ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ, ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΠΡΟ ΥΠΝΟΥ):μην τα παραμελείτε, έχουν ξεχωριστή σημασία, βοηθούν στη μεγιστοποίηση της απόδοσης του διαβάσματος χάρη στην ενέργεια που μπορούν να προσφέρουν (περιέχουν υδατάνθρακες που είναι το «καύσιμο» του εγκεφάλου). Μπορείτε να καταναλώνετε αρτοσκευάσματα, λαχανικά (καρότα), φρούτα (μπανάνες, φρούτα εποχής), αποξηραμένα φρούτα, μπάρες δημητριακών, μικρή ποσότητα από «ελαφριά γλυκά» ( ζελέ, κρέμα καραμελέ, παγωτό απλό χωρίς σιρόπια κα).
-ΑΛΛΑ:
  • πίνετε άφθονο νερό  
  • μην κάνετε υπέρβαση στη χρήση του καφέ (μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση με αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, όπως εκνευρισμό, ταχυκαρδίες) 
  • προτεινόμενος αριθμός γευμάτων 6-7 ( πρωί- δεκατιανό-μετά το δεκατιανό- μεσημέρι- απόγευμα- βράδυ- προ ύπνου αν διαβάζετε πρωινές ώρες ή πρωί- δεκατιανό- μεσημέρι- απόγευμα- μετά το απόγευμα- βράδυ- προ ύπνου αν διαβάζετε απογευματινές ώρες) 
  • να φοράτε άνετα ρούχα, αφού ένα ζευγάρι στενά παπούτσια ή μια πολύ σφιγμένη ζώνη αποτελεί, χωρίς να το καταλαβαίνετε, πρόσθετο στρεσοπαράγοντα 
  • να κάνετε συχνά και μικρά διαλείμματα, ώστε να διατηρείτε την αντοχή σας και να εκμεταλλεύεστε καλύτερα τις αποδοτικές ώρες, επιλέγοντας για τότε ό,τι θεωρείτε δυσκολότερο και αφήνοντας για τις υπόλοιπες ώρες τα ευκολότερα κομμάτια της ύλης 
  • μην αλλάξετε τους βιολογικούς σας ρυθμούς, επιλέγετε να πέφτετε για ύπνο όσο πιο κοντά γίνεται στις ώρες που συνηθίζατε πριν. Μισή ώρα νωρίτερα θα βοηθούσε η κατανάλωση ζεστού γάλατος, καθώς και ένα ζεστό ντους, ενώ αντενδείκνυται η κατανάλωση καφέ και αναψυκτικών κατά τις βραδινές ώρες. 
Μια πλήρης διατροφή (όλες οι ομάδες τροφίμων), με μικρά συχνά γεύματα, παρέα με μικρά συχνά διαλείμματα, αλλά και έναν καλό συνεχή βραδινό ύπνο είναι το καλύτερο εφόδιο για τους μαθητές. Έτσι πετυχαίνετε πιο εύκολα την προσέγγιση του διπλού στόχου: ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ (ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΤΗΤΑ) + ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ
καλή τύχη !!!!!!!
Γράφει ο/η Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. 
Πηγή: www.mednutrition.gr 

  ................................



Εάν ληφθεί υπόψη ότι το 2011 η Ελλάδα εισήγαγε πάνω από 5.500 τόνους πορτοκάλια κόστους 3 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου 30.000 τόνους λεμόνια κόστους κοντά στα 20 εκατομμύρια ευρώ, 22.700 τόνους μήλα κόστους 18 εκατομμυρίων ευρώ και περίπου 175.000 τόνους πατάτες κόστους άνω των 75 εκατομμυρίων ευρώ, τότε φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Ελληνική αγροτική οικονομία πέφτει συνεχώς αφού η Ελλάδα παράγει όλο και λιγότερα αγροτικά προϊόντα. Επίσης, δόθηκαν 380 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά μοσχαρίσιου κρέατος, 355 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά χοιρινού κρέατος, και όσον αφορά την αγορά αρνιών και κατσικιών δόθηκαν περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά τα ψάρια, δόθηκαν περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ το 2011.




Η Ελλάδα εισάγει προϊόντα σε τεράστιες ποσότητες που τα έχει η ίδια σε αφθονία!

Και το θέμα είναι ότι για τα περισσότερα από τα παραπάνω προϊόντα γίνεται κομπίνα διότι πολλές φορές έχουν Ελληνική σφραγίδα για να βγάλουν εξτρά κέρδος οι παραγωγοί και για να προτιμηθούν και ευκολότερα από τους καταναλωτές που οι περισσότεροι βλέπουν με καλύτερο μάτι σαφέστατα τα Ελληνικά προϊόντα σε σχέση με τα ξένα. Και ενώ το κόστος των προϊόντων που πουλούν οι παραγωγοί είναι χαμηλό, οι πολίτες αγοράζουν τα προϊόντα με διπλάσιο ή και με τριπλάσιο κόστος.

Και φυσικά, οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και το μοντέλο ανάπτυξης που επιβάλλεται, έχουν την κύρια ευθύνη για το κατάντημα αυτό…

Πηγή: http://www.ecotimes.gr/2161/
Αναρτήθηκε 19/5/2012


 ..............................................

Η Δυσκοιλιότητα είναι γένους θηλυκού

Η δυσκοιλιότητα είναι γένους θηλυκού. Όμως δεν αρκεί να γνωρίζει κάποιος τα αίτια που την προκαλούν. Πρέπει να μάθει πως να την αντιμετωπίζει σε κάθε διαφορετική περίπτωση: όταν κάνει δίαιτα, όταν φεύγει για ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο, για διακοπές ή για επαγγελματικό λόγο.
Αυτό είναι το μήνυμα από το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ), με αφορμή τη φετινή Ημέρα για την Ευαισθητοποίηση του κοινού για την Δυσκοιλιότητα, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.
Μια από τις αρνητικές επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, η δυσκοιλιότητα, κερδίζει σταθερά έδαφος στη χώρα μας, ενώ σύμφωνα με τις δύο πανελλήνιες έρευνες που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ) με την υποστήριξη της Boehringer Ingelheim, αποδεικνύεται ότι ταλαιπωρεί κυρίως το γυναικείο φύλο. Άλλωστε, η χαρτογράφηση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας στον ελληνικό πληθυσμό μέσα από αυτές τις δύο πανελλήνιες έρευνες, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης, καθώς οι 7 στους 10 πάσχοντες από δυσκοιλιότητα είναι γυναίκες 35-65 ετών. Πολλές γυναίκες έχουν όλο και περισσότερα προβλήματα δυσκοιλιότητας καθώς αυξάνεται η ηλικία τους και στα διάφορα στάδια της ζωής τους, όπως ο έμμηνος κύκλος, η γαλουχία, η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση.
Η ισορροπημένη κατάλληλη διατροφή, η τακτική άσκηση και η μείωση του στρες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, αλλά συχνά δεν είναι επαρκή ούτε βοηθούν ιδιαίτερα στην αντιμετώπισή της.
Στις περιπτώσεις που η δυσκοιλιότητα επιμένει, συχνά απαιτείται και χρήση φαρμάκων, που αποκαλούνται υπακτικά. Τα υπακτικά τεκμηριωμένα προσφέρουν αποτελεσματική ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, ενώ έχει δειχθεί ότι είναι ασφαλή ακόμη και σε μακροχρόνια χρήση. Η έγκαιρη έναρξη χρήσης του κατάλληλου φαρμάκου μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στη γενικότερη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου.
Αν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας επανέρχεται ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως κοιλιακός πόνος ή ίχνη αίματος στα κόπρανα, θα πρέπει ο πάσχων να συμβουλευθεί αμέσως τον ιατρό του.
Δυστυχώς, επικρατούν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις για τις αιτίες και την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας, που συχνά έχουν ως αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει και να ταλαιπωρεί τους πάσχοντες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σωστή ενημέρωση του κοινού για τα αίτια και κυρίως για τους καταλληλότερους τρόπους αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μακροχρόνια μείωση του προβλήματος.
 Πηγή: http://www.mednutrition.gr/
.........................................................
Τρίτη, 24 Απριλίου 2012
Περιβάλλον: Οικιακός λαχανόκηπος
 
Γράφει η Γεωπόνος Νίκη Ν. Κεφαλά

Είναι σίγουρα ένας τρόπος εκτόνωσης του άγχους της δύσκολης καθημερινότητας καθώς και μια μέθοδος να μάθουν τα παιδιά την αξία της κηπουρικής μέσα από την ίδια την διαδικασία σκαλίζοντας ή φυτεύοντας. Το αποτέλεσμα;
Καθαρά λαχανικά, απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες με την χαρά της φροντίδας και την ικανοποίηση της προσωπικής «παραγωγής».
Στην πιθανή ερώτηση του πόσο επηρεάζει η βεβαρημένη ατμόσφαιρα της πόλης τα κηπευτικά μας οι ειδικοί απαντούν πως μια απόσταση 50 μ. από τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους - σε συνδυασμό με την καύση αμόλυβδης βενζίνης - είναι ασφαλής για την καλλιέργεια μας. Παρ’όλα αυτά είναι προτιμητέα η επιλογή λαχανικών με μικρό κύκλο ζωής (μαρούλι, ρόκα, σπανάκι κ.λπ.) λόγω της συντομότερης έκθεσης τους στη ρύπανση της ατμόσφαιρας των πόλεων.
Ένας οικιακός λαχανόκηπος μόνο πλεονεκτήματα μπορεί να έχει κι αν ακόμα θεωρηθεί μειονέκτημα η δέσμευση που αναλαμβάνουμε έναντι ζωντανών οργανισμών και πάλι η προσπάθεια αξίζει!
Το πιθανότερο είναι τελικά τα παραγόμενα λαχανικά να κοστίσουν ακριβότερα από αυτά του εμπορίου αλλά το άρωμα και η γεύση τους θα σας ανταμείψουν!
Γενικές αρχές για την δημιουργία και την διάρκεια ζωής του λαχανόκηπου είναι :
-η επιλογή της κατάλληλης θέσης
-ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση του χώρου
-η εγκατάσταση μόνιμων κατασκευών
-η προετοιμασία του εδάφους
-η εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος
-ο διαθέσιμος ελεύθερος χρόνος
Ξεκινώντας από το τελευταίο επισημαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να προσδιοριστεί από την αρχή ο χρόνος που μπορείτε να διαθέσετε για την φροντίδα των κηπευτικών σας. Αυτό θα καθορίσει και το μέγεθος του λαχανόκηπου.
Επιλογή Θέσης
Τα λαχανικά αγαπούν τις ηλιόλουστες θέσεις και θέλουν προστασία από τον άνεμο και τα ψυχρά ρεύματα.
Σχεδιασμός-διαμόρφωση χώρου
Διαμορφώστε τον χώρο της επιλογής σας με τέτοιο τρόπο που να είναι λειτουργικός και εύκολος στις καλλιεργητικές φροντίδες. Ο λαχανόκηπος μικρός η μεγάλος, θα χρειαστεί εσωτερικές διαιρέσεις - μονοπάτια, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμος και να σας επιτρέπει την κίνηση ανάμεσα στα παρτέρια ή στα φυτοδοχεία. Φροντίστε απο την αρχή να εξασφαλίσετε παροχή νερού κοντά του και αν βρίσκεστε σε ταράτσα μην αμελήσετε την μόνωση, την στατικότητα του κτιρίου (εγκαθιστώντας τόσα φυτοδοχεία όσα επιτρέπουν τα όρια αντοχών ασφαλείας της οικοδομής) καθώς και τον κανονισμό της πολυκατοικίας (αν η ταράτσα είναι κοινόχρηστη).
Εγκατάσταση μόνιμων κατασκευών
Αν έχετε ως δεδομένο τον άνεμο θα πρέπει να φτιάξετε ανεμοφράχτη π.χ. από καλαμωτές. Αν το επιτρέπει ο χώρος σας, ιδανικός θα ήταν ένας φυτικός φράχτης απο θάμνους μεγάλης ανάπτυξης ή δένδρα. Αν έχετε κατοικίδια, φροντίστε να περιφράξετε τον λαχανόκηπο σας. Αν πάλι είσαστε απο τους τυχερούς της υπαίθρου, λάβετε υπ’όψιν τους απρόσκλητους επισκέπτες (κουνέλια, χελώνες κ.ά.) και προφυλάξτε την σοδειά σας. Για τους φτερωτούς φίλους μας υπάρχουν πάντα τα σκιάχτρα και τα ... cd! Επίσης ένα δίχτυ σκίασης θα προστάτευε τα λαχανικά τόσο απο τα πουλιά όσο και απο τις καυτές ακτίνες του ήλιου κατά τους θερινούς μήνες.
Προετοιμασία του Εδάφους
Το στάδιο της προετοιμασίας του εδάφους θέλει ιδιαίτερη προσοχή και υπομονή μιάς που απο αυτό θα εξαρτηθεί κατά ένα μεγάλο βαθμό η επιτυχία της καλλιέργειάς σας. Προηγείται βαθύ σκάψιμο του χώματος και απομάκρυνση των υπολειμμάτων (ριζών, ζιζανίων). Ακολουθεί εμπλουτισμός με οργανική ουσία (κοπριά, κομπόστ) και χωρισμός του χώρου σε μικρότερα τμήματα. Στο τέλος της διαδικασίας το έδαφος θα πρέπει να είναι ισοπεδωμένο και ψιλοχωματισμένο. Ο,τι ισχύει στην μεγάλη κλίμακα του κήπου ισχύει και στην μικρότερη μιάς γλάστρας ή μιάς ζαρντινιέρας δίνοντας επιπλέον προσοχή στην καλή στράγγιση, προσθέτοντας αρκετή ποσότητα ελαφρόπετρας στον πάτο του φυτοδοχείου, στα ελεγχόμενα ποτίσματα και στην τακτική λίπανση.
Εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος
Πρίν την σπορά ή την φύτευση, απλώνουμε το λάστιχο της στάγδην άρδευσης κατά μήκος των γραμμών, το στερεώνουμε με τα ειδικά στηρίγματα και το συνδέουμε με την παροχή του νερού. Η τοποθέτηση προγραμματιστή ποτίσματος είναι προαιρετική αρκεί να μην ξεχνάτε να τα ποτίζετε ειδικά στις υψηλές θερμοκρασίες.
Φαίνεται πως τώρα πιά είσαστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την φύτευση των λαχανικών της προτίμησης σας!
Φύτευση
Σε φυτά με γρήγορη ανάπτυξη (χορταρικά) και εύθραυστο ριζικό σύστημα (καρότα, πατάτες), θα εφαρμόσετε σπορά την οποία θα ακολουθήσει απαραίτητα αραίωμα των φυτών μετά το φύτρωμα. Η φύτευση νεαρών φυτών (τομάτες, πιπεριές) γίνεται σε ευθείες γραμμές, σε βάθος 15 ως 20 εκατοστά και μεταξύ τους απόσταση 30 ως 50 εκατοστά. Είναι πρακτικό να κάνετε διαδοχικές σπορές ή φυτεύσεις έτσι ώστε να έχετε και διαδοχικές συγκομιδές.
Στήριξη
Όσα λαχανικά αναπτύσσουν μακρείς βλαστούς (ντομάτα, φασόλια), χρειάζονται ατομική υποστήριξη (καλάμια) για να διευκολυνθεί η κατακόρυφη ανάπτυξή τους. Αν ο χώρος που έχετε στη διάθεσή σας είναι περιορισμένος τότε τα λαχανικά που σχηματίζουν κληματίδες και που παραδοσιακά καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες, όπως τα κολοκύθια, τα αγγούρια και τα πεπόνια, αποκτούν θέση πάνω σε πλαισιωμένα συρμάτινα πλέγματα όπου μπορούν να καλλιεργηθούν χωρίς υποστύλωση και δεσίματα. Αυτή είναι η λεγόμενη κατακόρυφη καλλιέργεια.
Κλάδεμα
Το κλάδεμα γίνεται σε μερικά λαχανικά (ντομάτες, αγγούρια, κολοκύθια) με την αφαίρεση μασχαλιαίων βλαστών, με τη μορφή κορφολογήματος για την διαμόρφωση καλού σκελετού που ευνοεί την καρποφορία.
Καταπολέμηση Ζιζανίων
Τα ετήσια ζιζάνια ξεριζώνονται με το χέρι ή με σκαλιστήρι αμέσως μόλις εμφανιστούν και πριν δημιουργήσουν σπόρους.
Φυτοπροστασία
Τους ανεπιθύμητους εχθρούς και τις ασθένειες που θα εμφανιστούν καταμολεμήστε τους με βιολογικά σκευάσματα του εμπορίου ή με εκχυλίσματα βοτάνων που θα φτιάξετε μόνοι σας.
Συγκαλλιέργεια
Η συγκαλλιέργεια πολλών διαφορετικών λαχανικών στον ίδιο λαχανόκηπο βοηθάει στην οικονομία του χώρου, του ποτίσματος και του λιπάσματος, αρκεί να γίνουν οι κατάλληλες επιλογές και να μη δράσει το ένα ενάντια στο άλλο. Επιλέξτε την φύτευση λαχανικών μαζί με αρωματικά και εποχιακά ανθοφόρα φυτά (κατιφέδες, βασιλικοί κ.λπ.) που θα προσελκύσουνμέλισσες και θα ομορφήνουν το λαχανόκηπο με τα φύλλα και τα άνθη τους.
Tip:
Ο λαχανόκηπος σας πρέπει να είναι τόσο μικρός ώστε να χωράει στον ελεύθερο χρόνο σας και τόσο μεγάλος που να γεμίζει την όρεξή σας!
http://www.vivanews.gr/article.php?id=16717

............................................................................................................................... 

τι να τρώμε ανά ηλικία για καλή υγεία




Το φαγητό είναι απαραίτητο για να επιβιώσουμε, καθώς αποτελεί την πηγή όλων εκείνων των διατροφικών στοιχείων που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό στη σωστή δόμηση των ιστών, την ανάπτυξη, την σωστή άμυνα, αλλά και την εξασφάλιση της ευζωίας και της μακροζωίας.
Οι διατροφικές ανάγκες για άντρες και γυναίκες είναι διαφορετικές και διαμορφώνονται αναλόγως με την ηλικιακή ομάδα, κατά τον κλινικό διαιτολόγο-βιολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο, προϊστάμενο του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας και επιστημονικό υπεύθυνο του «Κέντρου Διατροφικής Αγωγής» Αμπελοκήπων.
Ο κ. Δημοσθενόπουλος παραθέτει τις ειδικές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο.
20-29 ετών
Το σώμα στην ηλικία αυτή βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία ανάπτυξης. Έτσι, η κατάλληλη διατροφή παίζει ρόλο όχι μόνο στο σωματικό βάρος, αλλά μακροπρόθεσμα και στην υγεία.
Για τις γυναίκες είναι μια κρίσιμη ηλικία αφού είναι η δεύτερη περίοδος, μετά την εφηβεία, που στην προσπάθεια για κατάκτηση ενός χαμηλού βάρους, κινδυνεύουν να διαμορφωθούν κακές και ακραίες διατροφικές συνήθειες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε διατροφικές ανεπάρκειες.
Εκτός από τις ικανοποιητικές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκώνθερμίδες, κλειδί σε αυτή την ηλικία είναι το ασβέστιο, για την εξασφάλιση μιας σωστής οστικής υγείας στην μετέπειτα ενήλικη ζωή. Για αυτό η λήψη τουλάχιστον 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα, κυρίως από γαλακτοκομικά, είναι σημαντική.
Προσοχή χρειάζεται και η ικανοποιητική λήψη απορροφήσιμου σιδήρου.
Απαιτούνται 10 mg σιδήρου για να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα άντρα και μίας εμμηνοπαυσιακής γυναίκας.
Αντίθετα οι ημερήσιες ανάγκες μίας ενήλικης γυναίκας σε αναπαραγωγική ηλικία ανέρχονται σε 15 mg ημερησίως. Οι απαιτήσεις σε σίδηρο είναι διαφορετικές στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, αλλά και στις εγκύους.
Υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο έχει το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά, με το μεγαλύτερο ποσοστό του σιδήρου (50-60%) να είναι εύκολα απορροφήσιμο. Σίδηρο περιέχουν και φυτικές πηγές (όπως φακές, φασόλια, πίτουρο, φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού), αλλά βρίσκεται σε μορφή με την οποία δύσκολα απορροφάται ή απορροφάται σε μικρό ποσοστό. Γι’ αυτό συνιστάται ταυτοχρόνως η κατανάλωση τροφίμου πλούσιου σε βιταμίνη C (π.χ. πορτοκάλι), που τον μετατρέπει σε μία πιο απορροφήσιμη μορφή.
Για τους άντρες είναι η περίοδος που διαμορφώνουν τη διατροφική συμπεριφορά, όπου η κατανάλωση έτοιμου φαγητού και αλκοόλ συγκρούεται με την υγιεινή διατροφή του γυμναστηρίου, με τις άπαχες πρωτεΐνες και τα πολλά λαχανικά.
Η δίαιτα σε αυτή την ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία της επόμενης δεκαετίας, ενώ επίσης μειώνει ή αυξάνει την ανάπτυξη προδιαβήτη. Για αυτό είναι σημαντικό να έχουν υψηλή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.
Είναι η ηλικία που απαιτείται η μέγιστη πνευματική ικανότητα για τις σπουδές. Για αυτό το λόγο τα ωμέγα 3-λιπαρά οξέα από τα λιπαρά ψάρια και τα ιχθυέλαια είναι απαραίτητα, αφού διεγείρουν την εγκεφαλική λειτουργία.Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν παράγονται από τον οργανισμό, γι’ αυτό και πρέπει να τα προμηθευόμαστε από τη διατροφή μας. Υπάρχουν βασικά δύο μορφές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA).
Ειδικά στην περίπτωση καπνίσματος απαιτείται, εκτός από την κατανάλωση πηγών βιταμίνης C και η συμπληρωματική χορήγηση συμπληρωμάτων της μαζί με άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε.
Στην περίπτωση λήψης αλκοόλ απαιτούνται τρόφιμα που θα μας τροφοδοτήσουν με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με φολικό οξύ και μαγνήσιο (όσπρια, σκουροπράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και άπαχο κρέας).
Οι νέοι που αποφεύγουν τα κρέατα ή ακολουθούν μέτρια ή αυστηρή χορτοφαγική διατροφή πρέπει να προσέξουν ώστε να μην εκδηλώσουν ανεπάρκεια σιδήρου και βιταμίνης Β12. Αυτό θα το εξασφαλίσουν καταναλώνοντας όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και σόγια και λαμβάνοντας ίσως μια πολυβιταμίνη την ημέρα.
30-39 ετών
Είναι ίσως η πιο κρίσιμη ηλικιακή ομάδα, αφού οι εγκυμοσύνη στις γυναίκες, ο στρατός στους άντρες, η οικογενειακή ζωή και οι επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις αρχίσουν να «φορτώνουν» με κιλά άντρες και γυναίκες.
Είναι η κατ’ εξοχήν ηλικία του περισσότερου φαγητού, σε άστατες ώρες και στα πλαίσια επαγγελματικών γευμάτων, που συσσωρεύει περιττά κιλά στους γυναικείους γοφούς και τις ανδρικές κοιλιές. Σημαντικό παράγοντα κινδύνου αποτελούν επίσης η σταδιακή μείωση της σωματικής δραστηριότητας και ο περιορισμός του ελεύθερου χρόνου.
Επιπλέον, στις ηλικίες αυτές αρχίζει να μειώνεται ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (κατά 2-10%) και να αυξομειώνεται, μέσα από τις όλο και πιο δύσκολες δίαιτες, το σωματικό βάρος. Για αυτό χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες (50-100 θερμίδες λιγότερες την ημέρα).
Για τις γυναίκες, είναι και πάλι σημαντικό να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες σιδήρου και ασβεστίου, ενώ για όσες προγραμματίζουν μια εγκυμοσύνη απαιτείται συμπληρωματική χορήγηση φολικού οξέος (400 mcg) ή λήψη του από τροφές όπως είναι τα σκουροπράσινα λαχανικά. Χρειάζονται επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από λιπαρά ψάρια ή διατροφικό συμπλήρωμα.
Για τους άντρες είναι η περίοδος όπου το «στομαχάκι» μπορεί να παίξει ρόλο στην πρώτη εμφάνιση υψηλών τριγλυκεριδίων ή σε μια ήπια διαταραχή στις τιμές σακχάρου. Έτσι, οι μειωμένοι απλοί υδατάνθρακες, οι άλιπες πρωτεΐνες, τα λαχανικά και η αποφυγή των γλυκών είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση τους. Επίσης η άσκηση θα εξασφαλίσει τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και θα διατηρήσει υψηλό το βασικό μεταβολισμό.
Επειδή αυτή η ηλικία αρχίζει να μας φορτώνει με στρες και άγχος σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, απαραίτητα είναι ακόμα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, για να υπάρχει ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Τέλος πρέπει να υπάρχει ικανοποιητική πρόσληψη ιωδίου (από αλάτι και θαλασσινά) για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
40-49 ετών
Σε αυτή την ηλικία είναι σημαντικό να λαμβάνουμε ασβέστιο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, βιταμίνη Ε για να εξουδετερώνουμε τις ελεύθερες ρίζες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για την προστασία της καρδιάς, των αρτηριών και του εγκεφάλου.
Επίσης οι θερμίδες θα πρέπει να ρυθμίζονται από τη συνολική κατανάλωση ενέργειας μέσω της άσκησης και της μειωμένης καθημερινής δραστηριότητας.
Τα τρόφιμα που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες συμβάλλουν στη γήρανση των κυττάρων (όπως χρωματιστά λαχανικά, ξερά φρούτα, αβοκάντο και ελαιόλαδο) είναι σημαντικά και πρέπει να καταναλώνονται συστηματικά. Επίσης, λίγο πριν την εμμηνόπαυση τα οστά πρέπει να προστατευτούν με ικανοποιητική λήψη ασβεστίου από διαιτητικές πηγές όπως ημίπαχα γαλακτοκομικά και χαμηλά σε λίπος τυριά.
Η ρύθμιση του σωματικού βάρους είναι ακόμα πιο δύσκολη και οι δίαιτες δεν έχουν τα αποτελέσματα που είχαν παλιότερα. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται ακόμα περισσότερα, και απαιτούνται περίπου 100 λιγότερες θερμίδες, σε σχέση με τα 30.
Η καθημερινή άσκηση γίνεται επιτακτική ανάγκη για τη ρύθμιση του βάρους αλλά και των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα και την αποφυγή του διαβήτη.
Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τυχόν δυσκοιλιότητας, εξάλλου, είναι σημαντικό να καταναλώνονται καθημερινά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες ταυτόχρονα προστατεύσουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής και όσπρια πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά.
Είναι επίσης σημαντική η λήψη 1,5-2 λίτρων υγρών ημερησίως για καλή ενυδάτωση του σώματος, καθώς και η λήψη προβιοτικών που επίσης βοηθούν στην καλή εντερική λειτουργία.
50-59 ετών
Αυτή η ηλικιακή ομάδα χαρακτηρίζεται από τη δραστική επιβράδυνση του μεταβολισμού, οπότε απαιτούνται περίπου 200 λιγότερες θερμίδες την ημέρα.
Το ασβέστιο πρέπει να λαμβάνεται συστηματικά, αν και οι ανάγκες του οργανισμού δύσκολα πλέον καλύπτονται μόνο από τη διατροφή. Απαραίτητη είναι και η ικανοποιητική λήψη βιταμίνης D, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.
Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα απαραίτητο είναι επίσης το μαγνήσιο για τη ρύθμιση της ψυχικής διάθεση (καλές πηγές είναι ξερά φρούτα, λαχανικά, πίτουρα και μεταλλικό νερό), τα φυτοοιστρογόνα (από σόγια, φάβα, μπρόκολο και μήλα) λόγω παρόμοιας δράσης με τα οιστρογόνα και οι φυτικές ίνες για ενίσχυση της εντερικής λειτουργίας και μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού και του εντέρου.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από λιπαρά ψάρια και ιχθυέλαια, αλλά κα πηγές όπως ο λιναρόσπορος και τα καρύδια, είναι σημαντικά για φυσική «λίπανση» των αρθρώσεων.
Επίσης, δεδομένου ότι η γήρανση συνοδεύεται από εντονότερη δράση των ελευθέρων ριζών, η πρόσληψη αντιοξειδωτικών συστατικών (βιταμίνες Α, C και Ε) από φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς προστατεύει από τη φυσική φθορά του δέρματος και οργάνων όπως η καρδιά, από τη στεφανιαία νόσο και από ορισμένες μορφές καρκίνου.
Απαραίτητο είναι ακόμα το κάλιο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (καλές πηγές του είναι μπανάνες, αχλάδια, μπρόκολο, γκρέιπ φρουτ, σπανάκι, μαρούλι και τα ειδικά εμπλουτισμένα προϊόντα).
Προσοχή απαιτείται στη λήψη ζάχαρης και αλατιού για τη ρύθμιση του σακχάρυ και της πίεσης.
60+ ετών
Οι άντρες και οι γυναίκες άνω των 60 ετών απαιτούν μια διατροφή που να καλύπτει τις υψηλές ανάγκες του οργανισμού τους σε ασβέστιο και βιταμίνη D για αποφυγή της οστεοπόρωσης.
Χρειάζονται ακόμα μαγνήσιο και αντιοξειδωτικές ουσίες για καλύτερη καρδιακή λειτουργία και προστασία από τη στεφανιαία νόσο, λουτεΐνη για καλύτερη όραση, βιταμίνες του συμπλέγματος Β για καλύτερο νευρικό σύστημα, φυτικές ίνες και προβιοτικά για καλύτερη εντερική λειτουργία, πρωτεΐνες για συντήρηση του μυϊκού συστήματος και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και την πρόληψη νευρολογικών παθήσεων όπως η νόσος Aλτσχάϊμερ.
Οι πηγές των θρεπτικών συστατικών
Ασβέστιο (ποσότητες σε mg)
ΑΝΑΓΚΕΣ
Εφηβεία
11-24 ετών = 1.200-1.500
Άντρες
25-65 ετών = 1.000
Πάνω από 65 ετών = 1.500
Γυναίκες
25-50 ετών = 1.000
50-65 ετών = 1.200
Πάνω από 65 ετών = 1.500
Κύηση, γαλουχία = 1.200
Πηγές ασεβστίου
Γαλακτοκομικά προϊόντα, όλα τα τυριά και ιδιαίτερα τα κίτρινα, ψάρια (λ.χ. σαρδέλες, σολομός), ξηροί καρποί (λ.χ. φιστίκια, καρύδια, αμύγδαλα), ξερά φασόλια και λαχανικά (λ.χ. μπρόκολο, λαχανίδες).
Περιεκτικότητες
Αγελαδινό γάλα (1 ποτήρι 200 ml) = 240
Γιαούρτι με φρούτα (1 κεσεδάκι150 γρ.) = 210
Τυρί τσένταρ (30 γρ.) = 216
Παρμεζάνα (50 γρ.) = 600
Μαύρο ψωμί (30γρ.) = 40
Σαρδέλες (πέντε, με το κόκκαλο) = 390
Σοκολάτα γάλακτος (μία) = 130
Σουσάμι (1 κουταλιά της σούπας) = 100
Αμύγδαλα (100 γρ.) = 240
Βιταμίνη C
  • Εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ, μανταρίνια κλπ)  
  • Πατάτες  
  • Ντομάτες  
  • Πεπόνι  
  • Καρπούζι 
  • Μούρα  
  • Όλα τα κόκκινα φρούτα (π.χ. μύρτιλα, φράουλες, κεράσια)  
  • Πράσινα λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, πιπεριές, σέλινο, λάχανο).
 Βιταμίνη Β12
  • Πουλερικά  
  • Θαλασσινά και ψάρια  
  • Κρέας  
  • Αυγά  
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα  
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως ορισμένα δημητριακά πρωινού
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ειδική έκδοση ΥΓΕIA

 Η Χρησιμότητα του ξυδιού

Από Greek Radar : http://www.greek-radar.gr/

1. Το άσπρο ξύδι καταπολεμά την κακοσμία που αναδύεται από τα σιφόνια.
Ρίξτε ένα ποτήρι άσπρο ξύδι και μετά αφήστε να τρέξει άφθονο νερό. Αν η κακοσμία προέρχεται από την μικρή σχάρα στο μπάνιο, ρίξτε το ξύδι και μ' ένα ποτιστήρι ρίξτε μετά νερό. Και μην ξεχνάτε πως εκτός από την κακοσμία, θα εξαφανίσει και τα διάφορα μικρόβια και βακτηρίδια που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.
2. Γιά να ξεβουλώσετε νεροχύτες, νιπτήρες, κτλ.
Ρίχνετε ένα ποτήρι μαγειρική σόδα και από πάνω ένα ποτήρι άσπρο ξύδι. Το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει και καθαρίζει το σιφόνι. Αφήστε το να δράσει λίγα λεπτά και μετά ρίξτε μπόλικο νερό που έχετε βράσει, ή ανοίξτε την βρύση να τρέξει καυτό νερό. Το καυτό νερό έχει και την ιδιότητα να διαλύει και τα διάφορα λίπη που συσσωρεύονται στις σωληνώσεις και που συχνά είναι αιτία να βουλώνουν και να μυρίζουν άσχημα.
3. Για να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε το ξύλο ή το πλαστικό που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα, για να κόβουμε κρέας, λαχανικά κτλ.
Βουτάμε ένα σφουγγάρι σε ξύδι και καθαρίζουμε. Αν είναι πολύ βρώμικο, το βουτάμε σε ξύδι για 5-10 λεπτά
4. Για να αφαιρέσουμε τα λίπη από τα πιατικά μας.
Αν τα πιατικά σας έχουν πολύ λίπος, βάλτε στο πλυντήριο πιάτων στη θέση του γυαλιστικού, ξύδι. Το ξύδι εκτός του ότι θα αφαιρέσει τα λίπη θα γυαλίσει και τα ποτήρια σας καλύτερα από το γυαλιστικό που αγοράζετε συνήθως
5. Για να συντηρήσουμε το πλυντήριο πιάτων ή ρούχων
Αποκτήστε την συνήθεια, μια φορά τον μήνα να βάζετε σε λειτουργία τα πλυντήριά σας άδεια, βάζοντας ξύδι στην ειδική θήκη. Το ξύδι θα καθαρίσει τις σωληνώσεις και θα βοηθήσει στο να παραταθεί η ζωή των πλυντηρίων σας
6. Για να αφαιρέσετε τα άλατα από την καφετιέρα ή τον βραστήρα.
Βάλτε στην καφετιέρα ή τον βραστήρα 1 ποτήρι ξύδι άσπρο και γεμίστε το υπόλοιπο με νερό. Βάλτε σε λειτουργία ( χωρίς να βάλετε καφέ ) το μηχάνημα. Οταν τελειώσει, ξαναβάλτε σε λειτουργία, άλλες δύο φορές, μόνο με νερό. Αν θέλετε η καφετιέρα κι ο βραστήρας να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, κάντε το παραπάνω,  μία φορά τον μήνα.
7. Για να καθαρίσουμε τον φούρνο μικροκυμάτων.
Βάλτε σ' ένα μπολ 2/3 νερό κι 1/3 ξύδι, στα μικροκύματα στην δυνατή συχνότητα, για 4 - 5 λεπτά.
Θα σχηματιστούν υδρατμοί και μ' ένα σφουγγάρι καθαρίζετε το εσωτερικό του φούρνου. Να το κάνετε συχνά για να είναι πάντα καθαρός ο φούρνος σας και να μην κινδυνεύει κι η υγεία σας
8. Για να πλένουμε τα τζάμια.
1 δόση ξύδι με 5 δόσεις νερού θα κάνει τα τζάμια σας να λάμπουν κι αντί για χαρτί κουζίνας, χρησιμοποιείστε εφημερίδες.
9. Για να αφαιρέσετε τα λίπη στην κουζίνα.
Βουτήξτε ένα σφουγγάρι σε ξύδι και καθαρίστε τους τοίχους, πάνω από το ψυγείο και όπου αλλού έχουν συσσωρευτεί λίπη.
10. Αφαιρέστε την μυρωδιά και τους λεκέδες από ούρα του σκύλου η της γάτας στην μοκέτα ή το χαλί σας.
1 δόση ξύδι με 3 δόσεις νερού. Βουτήξτε μέσα ένα πανάκι και μ' αυτό καθαρίστε. Το ξύδι εκτός των άλλων, θα εμποδίσει το ζωάκι σας να ξαναλερώσει στο ίδιο σημείο.
11. Αφαιρέστε τα άλατα από τις βρύσες.
Βουτήξτε σε ξύδι ένα πανί και μ' αυτό τυλίξτε τη βάση της βρύσης που συσσωρεύονται άλατα. Αφήστε το όλο το βράδυ να δράσει και το πρωΐ τα άλατα θα έχουν εξαφανιστεί
12. Για πλαστικά πατώματα.
Ρίξτε μισό ποτήρι ξύδι στον κουβά μαζί με το νερό και σφουγγαρίστε.
13. Για καθάρισμα.
2 κουταλιές σούπας ξύδι και 2 κουταλιές σούπας μαγειρική σόδα, είναι ότι πρέπει για να καθαρίσετε διάφορες επιφάνειες
14. Για να καθαρίσουμε το W. C.
Βάλτε μέσα στο ψεκαστήρι 1 κουταλιά σούπας ξύδι και γεμίστε το υπόλοιπο με νερό. Ρίξτε στο wc και καθαρίστε. Εκτός του ότι θα καθαρίσει, θα το απολυμάνει κιόλας
15. Για να αφαιρέσετε την μούχλα στο μπάνιο.
Μ' ένα σφουγγάρι που έχετε βουτήξει σε ξύδι, καθαρίστε την κουρτίνα η το τζάμι του μπάνιου ή όπου αλλού έχει πιάσει μούχλα. Το ξύδι όχι μόνο θα καθαρίσει τη μούχλα, αλλά θα εμποδίσει στο να επανεμφανιστεί.
16. Καθαρίστε το τηλέφωνο της ντουσιέρας.
Οταν διαπιστώσετε πως δεν τρέχει πολύ νερό από το τηλέφωνο της ντουσιέρας, μη βιαστείτε να το αντικαταστήσετε. Βγάλτε το προσεκτικά ( μη χάσετε το λαστιχάκι που το ενώνει με το καλώδιο ) και αφήστε το σε ξύδι όλη τη νύχτα. Τα άλατα θα εξαφανιστούν ( μπορείτε να βοηθήσετε και με μία καρφιτσούλα ) και το νερό θα τρέχει άφθονο όπως όταν ήταν καινούργιο.
17. Αφαιρέστε την σκουριά.
Βουτήξτε τα σκουριασμένα αντικείμενα μέσα στο ξύδι κι αυτό θα κάνει τη δουλειά του.
18. Για να βγάλετε ότι έχει απομείνει από τα αυτοκόλλητα.
Βρέξτε με ξύδι ότι έχει απομείνει από τα αυτοκόλλητα και μετά σκουπίστε με καθαρό πανάκι
19. Για να λάμψουν τα δερμάτινα.
Βρέξτε ένα πανάκι με ξύδι και μ' αυτό τρίψτε το δερμάτινο που θέλετε να καθαρίσετε. Μετά με καθαρό στεγνό πανί τρίψτε.
20. Για τους λεκέδες.
Βάλτε λίγο ξύδι στους λεκέδες από φρούτα, μουστάρδα ή καφέ και μετά πλύντε κανονικά.
21. Για τα ανοξείδωτα.
Βάλτε σ' ένα πανάκι ξύδι και τρίψτε τα ανοξείδωτα και θα τους δώσετε λάμψη
** Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά του ξυδιού, ρίξτε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο.
Greek Radar

 

.............................................

Οικολογικό καθαριστικό χαλιών με άρωμα μέντας

http://Econews.gr/ Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Τώρα που ο καιρός ζέστανε θα αρχίσετε σιγά σιγά το μάζεμα των χαλιών. Τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα φυσικό καθαριστικό που θα το φτιάξετε μόνοι σας με απλά και οικολογικά υλικά.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
3 φλιτζάνια νερό
3/4 φλιτζανιού υγρό φυτικό σαπούνι
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
Εκτέλεση:
Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ.
Με ένα υγρό σφουγγάρι τρίψτε τον αφρό πάνω στις λερωμένες περιοχές.
Αφήστε το να στεγνώσει καλά και στη συνέχεια σκουπίστε το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα.
* το καθαριστικό αυτό είναι ιδανικό για χαλιά που δέχονται έντονη χρήση, όπως τα χαλιά των διαδρόμων και της κουζίνας
Πηγή Livingreen

 

...............................

Λεμόνι: αποσμητικό, καθαριστικό, καλλυντικό και πολλές ακόμα έξυπνες χρήσεις

Πηγή: Econews.gr  Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Το λεμόνι είναι ο καρπός του υβριδικού δέντρου που ονομάζεται λεμονιά (επιστ. Κιτρέα η λεμονέα) και ανήκει στην οικογένεια των Ρυτοειδών (εσπεριδοειδών).
Ο καρπός αυτός χρησιμοποιείται κυρίως για τον χυμό του, παρόλο που χρησιμοποιούνται επίσης το πιο σαρκώδες μέρος του καρπού και ο φλοιός του, ιδιαίτερα στη μαγειρική. Ο χυμός του λεμονιού περιέχει περίπου 5% κιτρικό οξύ, το οποίο δίνει στα λεμόνια τη χαρακτηριστική ξινή τους γεύση και pH από 2 μέχρι 3.
Τα λεμόνια σερβίρονται συχνά ως λεμονάδα ή ως διακόσμηση σε ποτά όπως το παγωμένο τσάι ή αεριούχα αναψυκτικά, με μια φέτα είτε μέσα στο ποτήρι είτε στηριγμένη στο χείλος.
Χρησιμοποιούνται επίσης στην παρασκευή του ιταλικού λικέρ λιμοντσέλο. Ένα κομματάκι λεμόνι προστίθεται επίσης συχνά στο νερό για να δώσει λίγη γεύση.
Ο χυμός λεμονιού χρησιμοποιείται πολύ σε φαγητά με ψάρι. Επιπλέον, χρησιμοποιείται πολύ, μαζί με άλλα υλικά, για μαρινάρισμα κρέατος πριν από το μαγείρεμα.
Μπορούμε όμως να αξιοποιήσουμε τα λεμόνια μας σε άλλες χρήσεις εκτός της μεγειρικής;
Ιδού 25 και πλέον έξυπνες χρήσεις του λεμονιού:
Εξουδετερώνει τις οσμές του τζακιού
Ορισμένες φορές από το τζάκι μας αναδύεται μια άσχημη, βαριά μυρωδιά. Λίγες φλούδες λεμονιού μες τις φλόγες θα αλλάξουν την ατμόσφαιρα.
Αντιμετωπίζει τους λεκέδες στο μάρμαρο
Το μάρμαρο είναι ένα υλικό πορώδες που λεκιάζει και καταστρέφεται εύκολα. Αν δεν μπορούμε να καθαρίσουμε με τα συμβατικά απορρυπαντικά τους επίμονους λεκέδες κάνουμε τα εξής: κόβουμε ένα λεμόνι στα δύο, βουτάμε τη σάρκα σε αλάτι και το τρίβουμε στο λεκέ. Αυτή πρέπει να είναι η τελευταία μας λύση διότι το οξύ του λεμονιού ίσως κάνει τα πράγματα χειρότερα. Ξεπλύνετε καλά μετά τη χρήση.
Φτιάξτε ένα αρωματικό χώρου
Αρωματίστε και ενυδατώστε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας τις μέρες του χειμώνα. Αν έχετε τζάκι τοποθετήστε από πάνω ένα επισμαλτωμένο σκεύος, γεμίστε το με νερό και βάλτε μέσα φλούδα λεμονιού, πορτοκαλιού, ξυλάκια κανέλλας, μπαχαρικά και φλούδα μήλου.
Εξουδετερώστε τις μυρωδιές από το χώμα της γάτας σας
Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κάποιο αρωματικό σπρέϋ για να καλύψετε τις μυρωδιές από τις ακαθαρσίες της γάτας σας ή για να δημιουργήσετε ευχάριστη ατμόσφαιρα στο μπάνιο. Κόψτε δύο λεμόνια, βάλτε τα σε ένα δίσκο και σύντομα ο χώρος θα πλημμυρίσει από ευχάριστο άρωμα λεμονιού.
Βελτιώστε τη μυρωδιά του υγραντήρα χώρου
Όταν ο υγραντήρας σας αρχίσει να μυρίζει άσχημα αλλάξτε τη μυρωδιά του με τρεις ή τέσσερις κουταλιές χυμού λεμονιού στο νερό. Όχι μόνο θα “σβήσει” την άσχημη μυρωδιά, αλλά θα βελτιώσει την ατμόσφαιρα στο χώρο σας. Επαναλάβετε κάθε δύο εβδομάδες.
Καθαρίστε τα μπρούτζινα αντικείμενα
Αποχαιρετήστε τη μαυρίλα στα μπρούτζινα, χάλκινα ή ανοξείδωτα αντικείμενα. Με ένα μείγμα χυμού λεμονιού και αλατιού (ή µαγειρικής σόδας) καλύψτε τη μαυρισμένη επιφάνεια. Αφήστε το για 5 λεπτά και στη συνέχεια καθαρίστε με ζεστό νερό, ξεπλύνετε και γυαλίστε. Το ίδιο μείγμα είναι ιδανικό για να καθαρίσετε ανοξείδωτους νεροχύτες.
Γυαλίστε επιχρωμιωμένες επιφάνειες
Αντιμετωπίστε τα μεταλλικά άλατα και γυαλίστε βρύσες και άλλες χρωμιωμένες επιφάνειες τρίβοντάς τες με το εσωτερικό της φλούδας του λεμονιού. Ξεπλύνετε και στεγνώστε με ένα καθαρό πανί.
Δεν μαυρίζουν οι πατάτες σας
Οι πατάτες και τα κουνουπίδια καμμιά φορά μαυρίζουν κατά το βρασμό, ιδιαίτερα όταν περιμένετε παρέα… Σιγουρευτείτε ότι τα παραμείνουν κάτασπρα ρίχνοντας μια κουταλιά χυμού λεμονιού στο βραστό νερό.
Φρεσκάρετε το ψυγείο σας
Το λεμόνι απορροφά τις μυρωδιές του ψυγείου. Ρίξτε λίγο χυμό λεμονιού σε βαμβάκι ή σε ένα σαπούνι και αφήστε το στο ψυγείο για αρκετές ώρες.
Γυαλίστε τα θαμπά αλουμίνια
Τρίψτε θαμπά αλουμινένια σκεύη με το εσωτερικό της φλούδας λεμονιού και καθαρίστε με ένα μαλακό πανί.
Δεν κολλάει το ρύζι
Όταν βράζετε ρύζι ρίξτε λίγο χυμό λεμονιού ώστε το ρύζι σας να γίνει σπειρωτό και να μη μετατραπεί σε μια ενιαία κολλώδη μάζα
Καθαρίστε τις επιφάνειες κοπής της κουζίνας σας
Αφότου ψιλοκόψετε κρεμμύδια, σκόρδα, κρέας, ψάρια και λοιπά υλικά με έντονη οσμή τρίψτε την επιφάνεια κοπή σας με λεμόνι.
Διατηρήστε το πράσινο χρώμα του γκουακαμόλε
Έχετε φτιάξει ένα νόστιμο γκουακαμόλε πριν το πάρτυ και δεν θέλετε να σας μαυρίσει πριν φτάσουν οι καλεσμένοι. “Ψεκάστε” το ελεύθερα με χυμό λεμονιού και θα παραμείνει φρέσκο και πράσινο. Το ίδιο ισχύει και για τις φρουτοσαλάτες σας.
Δώστε τραγανή υφή στο “ταλαιπωρημένο” μαρούλι
Μη πετάξετε το “μαλακωμένο” μαρούλι σας στον κάδο των αχρήστων. Με λίγο λεμόνι μπορείτε να φτιάξετε μια νόστιμη σαλάτα. Στίψτε μισό λεμόνι σε μια γαβάθα με κρύο νερό. Βάλτε μέσα το μαρούλι σας και αφήστε το στην ψύξη για μία ώρα. Στεγνώστε τα φύλλα του μαρουλιού και βάλτε τα στη σαλάτα ή στο σάντουιτς.
Απομακρύνετε τα έντομα από την κουζίνα
Δεν χρειάζεστε εντομοκτόνα για να ξεμπερδέψετε με τα οικιακά μυρμήγκια. Ψεκάστε με χυμό λεμονιού τις γωνίες και τις πόρτες. Σκορπίστε επίσης λίγες φλούδες λεμονιού έξω από την είσοδο: τα μυρμήγκια θα καταλάβουν ότι είναι ανεπιθύμητα, όπως επίσης ψύλλοι και κατσαρίδες.
Καθαρίστε το φούρνο μικροκυμάτων
Ο φούρνος μικροκυμάτων έχει γεμίσει με καρβουνιασμένες τροφές; Μπορείτε να τον καθαρίσετε δίχως να χαράξετε την επιφάνεια αναμειγνύοντας τρεις κουταλιές της σούπας χυμού λεμονιού σε ενάμιση ποτήρια νερό και βάλτε τα σε ένα βαθύ σκεύος. Ανάψτε το φούρνο σας σε υψηλή θερμοκρασία για 5 ως 10 λεπτά και οι υδρατατμοί θα μαλακώσουν τα ξεραμένα υπολείμματα. Καθαρίστε με ένα μαλακό πανί.
Δώστε ευχάριστο άρωμα στον κάδο των σκουπιδιών
Αν ο κάδος των απορριμμάτων μυρίζει δυσάρεστα πετάξτε στον πάτο φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού.
Λευκάνετε ευαίσθητα υφάσματα
Η παραδοσιακή χλωρίνη μπορεί να λεκιάσει τα ρούχα μας στο πλυντήριο εξαιτίας της επαφής των μεταλλικών μερών με το νερό. Μουλιάστε τα ευαίσθητα ρούχα σε ένα μείγμα χυμού λεμονιού και μαγειρικής σόδας για μισή ώρα πριν την πλύση. Διαλυμένος σε νερό ή σκέτος, ο χυμός λεμονιού θεωρείται άψογο λευκαντικό για τα ρούχα σας και τους δίνει υπέροχο άρωμα φρεσκάδας.
Απομακρύνετε τους “κρυμμένους” λεκέδες
Καθαρίστε τους λεκέδες κάτω από τη μασχάλη με ένα μείγμα χυμού λεμονιού (ή λευκού ξυδιού) και νερού.
Ενισχύστε το απορρυπαντικό του πλυντηρίου ρούχων
Προσθέστε ένα ποτήρι χυμό λεμονιού στο απορρυπαντικό για να απομακρύνετε λεκέδες από μέταλλα ή σκουριά.
Αφαιρέστε τη μούχλα από τα ρούχα
Κάντε ένα μείγμα λεμονιού-αλατιού και τρίψτε τη μουχλιασμένη επιφάνεια του υφάσματος. Στη συνέχεια στεγνώστε στον ήλιο. Επαναλάβετε μέχρι να φύγει ο λεκές.
Ως προϊόν ομορφιάς
Προτού καταφύγετε σε ακριβά καλλυντικά δοκιμάστε να βάλετε χυμό λεμονιού σε κηλίδες ή φακίδες στο πρόσωπό σας. Αφήστε το για 15 λεπτά και ξεπλύνετε καλά.
Κάντε ελαφρύ ντεκαπάζ
Για να ξανθές ανταύγειες στα μαλλιά σας προσθέστε ένα τέταρτο του ποτηριού χυμό λεμόνι σε τρία τέταρτα νερό και απλώστε. Κατόπιν καθίστε στον ήλιο. Επαναλάβετε καθημερινά για μια εβδομάδα.
Καθαρίστε και λευκάνετε τα νύχια σας
Προσθέστε το χυμό μισού λεμονιού σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και βάλτε μέσα τα δάχτυλά σας για 5 λεπτά. Τρίψτε τα στη συνέχεια με τη φλούδα του λεμονιού και ξεχάστε τη μανικιουρίστ.
Καθαρίστε το πρόσωπό σας
Ο χυμός του λεμονιού είναι ιδανικός για καθαρισμό και απολέπιση του προσώπου σας, όπως επίσης και για απομάκρυνση των μαύρων στιγμάτων.
Φρεσκάρετε την αναπνοή σας
Το κιτρικό οξύ του λεμονοχυμού σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν την κακή αναπνοή. Κάντε πλύση στόματος με λεμονοχυμό και ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
Κατά της πιτυρίδας
Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με 2 κουτάλια της σούπας χυμό λεμονιού και ξεβγάλτε. Στη συνέχεια ανακατέψτε ένα κουτάλι του τσαγιού λεμονοχυμό σε ένα ποτήρι νερό και επαναλάβετε. Η πιτυρίδα θα εξαφανιστεί.
Απολυμάνετε τις γρατζουνιές
Χτυπήσατε; Βάλτε λίγες σταγόνες λεμονιού στην πληγή και σκοτώστε τα μικρόβια.
Μαλακώστε τα ταλαιπωρημένα άκρα
Τα χέρια σας έχουν σκληρύνει; Τα πόδια σας πονούν; Κάντε μασάζ με ένα μείγμα λεμονιού και νερού. Στη συνέχεια κάντε μασάζ με ελαιόλαδο και καθαρίστε τα άκρα σας με ένα μαλακό πανί.
Το λεμόνι εξαφανίζει επίσης τις μυρμηγκιές και τα εξανθήματα!

................................................
Συμβουλές, οδηγίες και μυστικά για σωστό ψήσιμο αρνιού, κατσικιού και κοκορετσιού στη σούβλα
Λίγες μέρες έχουν μείνει για το Πάσχα και ως Έλληνες καλούμαστε να κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες για το σούβλισμα του αρνιού και του κοκορετσιού, την Κυριακή του Πάσχα. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά.
Αρνί ή κατσίκι;
Τι θα σουβλίσουμε άραγε; Αρνί ή κατσίκι; Θα μου πείτε είναι θέμα γούστου. Απλά εμείς θα σας πούμε ένα δυο πράγματα σχετικά με τις διαφορές των δύο αυτών κρεάτων. Η πρώτη διαφορά βρίσκεται στην τιμή. Το κατσίκι είναι συνήθως πιο ακριβό από το αρνί. Μια άλλη διαφορά τους είναι στη γεύση. Κατά κάποιους το κατσίκι είναι πιο νόστιμο, ενώ κατά κάποιους άλλους πιο νόστιμο είναι το κρέας του αρνιού (το οποίο κατά κοινή ομολογία έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά). Η τρίτη και τελευταία σημαντική διαφορά των δύο κρεάτων είναι στο λίπος που αυτά περιέχουν. Το αρνί είναι σαφώς πιο λιπαρό και παχυντικό από το κατσίκι. Για να καταλάβετε τη διαφορά τους πρέπει να γνωρίζετε ότι τα 100 γρ. αρνιού έχουν 15 γραμμάρια λίπος και μας επιβαρύνουν με 242 θερμίδες. Αντίστοιχα τα 100 γραμμάρια κατσικιού έχουν 2,3 γραμμάρια λίπος και μας επιβαρύνουν με 110 θερμίδες. Στην επιλογή μας παίζει ρόλο και ο αριθμός των ατόμων που θα φάνε από το σουβλιστό. Σε γενικές γραμμές, τα κατσίκια έχουν λιγότερο κρέας πάνω τους από τα αρνιά (μιλώντας βέβαια για ζώα γάλακτος, δηλαδή έως 8 κιλά). Αν λοιπόν θέλουμε να σουβλίσουμε ένα ζώο γύρω στα οκτώ κιλά καλύτερα να επιλέξουμε αρνί ώστε να έχουμε περισσότερο κρέας (σημειώστε ότι σε αυτά τα κιλά η μυρωδιά του αρνιού δεν είναι έντονη).
Αγοράζοντας το κρέας
Αφού αποφασίσουμε τι τελικά θα σουβλίσουμε το Πάσχα παίρνουμε το δρόμο για το κρεοπωλείο. Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι εάν το κατσίκι που ζητάμε είναι όντως κατσίκι και όχι αρνί. Λέμε για το κατσίκι γιατί έναν «πονηρό» έμπορο τον συμφέρει να μας πουλήσει αντί για κατσίκι αρνί, αφού όπως είπαμε και παραπάνω το κατσίκι είναι πιο ακριβό. Το πρώτο σημάδι αναγνωρίσεως του κατσικιού είναι η ουρά του που είναι στραμμένη προς τα πάνω και στην άκρη της έχει μια φούντα από ίσιες τρίχες. Το δεύτερο σημάδι αναγνώρισης του κατσικιού είναι το κεφάλι του. Τα κατσίκια έχουν επίπεδο κεφάλι ενώ τα αρνιά έχουν στο κεφάλι τους ένα καρούμπαλο που ξεκινά από τα μάτια μέχρι την άκρη της μύτης τους. Βεβαιωθήκαμε το είδος κρέατος που θέλουμε. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε τώρα είναι το χρώμα του, που ανεξάρτητα του αν είναι αρνί ή κατσίκι, πρέπει να έχει ζωηρό και ανοιχτό χρώμα ροζ η σάρκα του. Ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να εξετάσουμε είναι η μπόλια. Μπόλια ή πάνα, λέγεται το κομμάτι λίπους  που είναι τοποθετημένο στην πλάτη του αρνιού. Λέμε τοποθετημένο γιατί στην ουσία η μπόλια είναι αυτή που κρατάει μαζεμένα τα έντερα στην κοιλιά του ζώου όταν αυτό είναι ζωντανό. Κατά τη διάρκεια της σφαγής αφαιρείται και τοποθετείται στην πλάτη του ζώου. Η μπόλια λοιπόν πρέπει να είναι μαλακή και όχι στεγνωμένη. Το τελευταίο αλλά όχι και τόσο αξιόπιστο στις μέρες μας σημείο είναι οι σφραγίδες που φέρει πάνω του το κρέας. Αν σε κάποιο σημείο του ζώου φαίνεται να έχει αφαιρεθεί κομμάτι του δέρματος μάλλον κάτι δεν πάει καλά αφού πιθανόν εκεί να υπήρχε σφραγίδα που δήλωνε την αλλοδαπή προέλευση του ζώου. Επειδή συνήθως αγοράζουμε έξτρα συκωταριές και αντεριές για το κοκορέτσι και την μαγειρίτσα, πρέπει να προσέξουμε τα έντερα να μην μυρίζουν. Πριν κλείσουμε αυτήν την ενότητα ας κάνουμε μια λογική σκέψη. Αγοράζουμε ένα αρνί ή κατσίκι και παίρνουμε ταυτόχρονα και δύο τρεις αντεριές και δύο τρεις συκωταριές. Είναι δυνατόν οι αντεριές και οι συκωταριές που αγοράζουμε να είναι φρέσκιες; Μάλλον όχι. Επειδή το πιθανότερο είναι να αγοράσουμε κατεψυγμένα άντερα και συκωταριές, ανεξάρτητα με το τι μας έχουν πει και τι έχουμε πληρώσει είναι προτιμότερο να αγοράσουμε κατ’ ευθείαν κατεψυγμένες που θα τις πληρώσουμε φτηνότερα αλλά θα ξέρουμε και ότι δεν έχουν αποψυχθεί. Γιατί αν αγοράσουμε αποψυγμένα εντόσθια, τα καταψύξουμε εμείς στο σπίτι μας μέχρι το Πάσχα και τα αποψύξουμε ξανά, το σίγουρο είναι πως δεν θα κάνουμε καλό στην υγεία μας. Η προσοχή μας πρέπει να δοθεί στο να μην πληρώσουμε τον κούκο αηδόνι. Δηλαδή να μην αγοράσουμε κατεψυγμένο για φρέσκο, και να μην αγοράσουμε ξένο για Ελληνικό. Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε ότι τα κατεψυγμένα ή τα ξένα είναι υποδεέστερα των φρέσκων ή των ντόπιων αντίστοιχα.
Τα παρελκόμενα του ψήστη
Τα χρόνια των παππούδων μας δεν χρειαζόταν και ιδιαίτερη προετοιμασία για το σούβλισμα του οβελία. Για την φωτιά φύλαγαν κληματόβεργες από το κλάδεμα των αμπελιών ενώ το ψήσιμο γινόταν χαμηλά στο έδαφος.
Στις μέρες μας τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα. Για την φωτιά μας θα χρειαστούμε κάρβουνα. Υπολογίστε γύρω στα δέκα κιλά κάρβουνα για το ψήσιμο ενός αρνιού και ενός ή δύο κοκορετσιών (συγχρόνως). Μία από τις πρώτες δουλειές που κάνουμε είναι να ετοιμάσουμε την ψησταριά ή τον χώρο στο έδαφος που θα ψήσουμε την Κυριακή του Πάσχα. Αν ψήσουμε στο έδαφος θα χρειαστεί να αγοράσουμε τα ειδικά πασαλάκια (διχάλες) πάνω στα οποία γυρνάνε οι σούβλες. Το έδαφος πρέπει να καθαριστεί καλά από τα ξερόχορτα και μερικά χαμηλά σκαμνάκια θα μας βοηθήσουν να ψήσουμε πιο άνετα. Για την άνεσή μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα ειδικά μοτέρ που γυρνάνε τις σούβλες. Θα πρέπει να προσέξουμε τόσο την κατασκευή τους (να φαίνεται γερό και να μπορεί να γυρίσει την σούβλα με το ψητό μας – συνήθως πάνω στον μηχανισμό αναφέρονται τα κιλά που μπορεί να γυρίσει) όσο και το να έχει τουλάχιστον δύο ταχύτητες περιστροφής. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε μοτέρ θα πρέπει να προνοήσουμε και για την τροφοδοσία του με ρεύμα μέσω μιας μπαλαντέζας. Τέλος πρέπει να αγοράσουμε ή να βγάλουμε από την αποθήκη και να καθαρίσουμε τις σούβλες μας (ενδέχεται να έχει εμφανιστεί σκουριά μετά από ένα χρόνο αχρηστίας, εάν η σούβλα είναι από απλό σίδερο). Επίσης πρέπει να έχουμε αλάτι, πιπέρι, λεμόνια και ένα μακρύ πινέλο για να αλείφουμε τα ψητά μας κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Οι μπίρες, το κρασί και η μουσική είναι προαιρετικά αλλά συνήθως απαραίτητα.
Ετοιμάζοντας τον οβελία
Αφού πλύνουμε καλά το σφάγιο εσωτερικά και εξωτερικά (πολύ προσεκτικά να φύγουν όλες οι τρίχες) το αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα έξω. Στη συνέχεια το ακουμπάμε σε ένα τραπέζι και περνάμε τη σούβλα από την ουρά και την βγάζουμε από το κεφάλι. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο αντρικά μπράτσα και βοηθητικά χέρια για να τρυπήσει το κρανίο του σφαχτού, η σούβλα. Σπρώχνουμε τη σούβλα μέχρι η «πιρούνα - δίαινα» να χωθεί στα μπούτια του οβελία και στερεώνουμε με σύρμα την άκρη των ποδιών στη σούβλα. Με τα ειδικά στηρίγματα ή με σύρμα στερεώνουμε την πλάτη του οβελία πάνω στη σούβλα έτσι ώστε να μην καμπουριάσει την ώρα που ψήνεται. Ράβουμε την κοιλιά του με σύρμα ώστε να κλείσει εντελώς. Οι παραπάνω εργασίες γίνονται το Μεγάλο Σάββατο το πρωί έως το μεσημέρι, έτσι ώστε να προλάβει το σφαχτό μας να στραγγίξει καλά. Τοποθετούμε τη σούβλα όρθια, ενώ το κάτω μέρος της βρίσκεται σε ένα ταψί στο οποίο στραγγίζει χωρίς να λερώσει. Για να το προφυλάξουμε από μύγες το τυλίγουμε με πανιά και όχι με πλαστικό (μεμβράνες, σακούλες κτλ) για να μην «ανάψει» και αλλοιωθεί το κρέας.
 Ετοιμάζοντας το κοκορέτσι
 Αφού καθαρίσουμε τα άντερα  και κόψουμε τις συκωταριές, αρχίζουμε να περνάμε στην σούβλα εναλλάξ τα κομμάτια της συκωταριάς και των γλυκαδιών. Ένα κολπάκι για να είναι το κοκορέτσι μαλακό, είναι να βάζεις κομμάτια μπόλιας ή/και γλυκαδιών ανά τακτά διαστήματα ανάμεσα στα κομμάτια του συκωτιού που είναι αυτά που στεγνώνουν πιο εύκολα και τα πιο σκληρά. Αυτά στο ψήσιμο βγάζουν λίπος και κρατούν το κοκορέτσι μας μαλακό. Τυλίγουμε τις αντεριές γύρω από το κοκορέτσι μας (επίσης δείτε την συνταγή μας για κοκορέτσι κάνοντας κλικ εδώ) και είμαστε έτοιμοι για το σούβλισμα. Όπως και στον οβελία η ετοιμασία του κοκορετσιού γίνεται το Μεγάλο Σάββατο για τους ίδιους λόγους και η φύλαξή του γίνεται όπως και παραπάνω.
Ψήνοντας τον οβελία και το κοκορέτσι
Η αρχή όπως λέει και η λαϊκή ρήση είναι το ήμισυ του παντός. Μια καλή φωτιά είναι το μυστικό για ένα σωστό ψήσιμο. Για να είμαστε σίγουροι ότι θα μας φτάσει η φωτιά μέχρι να ψηθούν τα κρεατικά μας, ανάβουμε μια μεγάλη φωτιά (δηλαδή με πολλά κάρβουνα) και εν ανάγκη ένα μέρος της το διατηρούμε εκτός του σημείου που σουβλίζουμε. Για να υπολογίσουμε την ώρα που πρέπει να ξεκινήσουμε σκεφτόμαστε τα εξής: Τι ώρα θέλουμε να είναι έτοιμο το φαγητό; Και από αυτήν αφαιρούμε τρεις ώρες για το ψήσιμο και μισή ώρα για το άναμα της φωτιάς (αν χρησιμοποιήσουμε μόνο κάρβουνα).  
Αφού η φωτιά μας ετοιμαστεί βάζουμε από πάνω τις σούβλες τις οποίες και γυρίζουμε γρήγορα. Στον οβελία προσέχουμε να έχει δυνατότερη φωτιά στα πόδια και στο κεφάλι. Ανά τακτά διαστήματα με τη βοήθεια πινέλου αλείφουμε με λαδολέμονο τα ψητά μας. Αν σε κάποιο σημείο δούμε τη φωτιά μας να σβήνει, την σκαλίζουμε με ένα σίδερο ή μακρύ κλαδί. Ο οβελίας είναι έτοιμος όταν οι αρθρώσεις στα πόδια του φαίνονται, έχετε υπόψιν σας ότι θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις ώρες. Το κοκορέτσι μας βέβαια ψήνεται πολύ πιο γρήγορα και είναι έτοιμο όταν έχει σταματήσει να αφρίζει, φαινόμενο που παρατηρείται μία με μιάμιση ώρα από τη στιγμή που το βάζουμε στη φωτιά.
Προβλήματα και λύσεις
Αν εκεί που σουβλίζετε πέσει κάποιο κομμάτι λίπους στα κάρβουνα και αρπάξει φωτιά, ρίξτε του λίγο αλάτι και όχι νερό.
 Για να γυρίζει η σούβλα πιο εύκολα πάνω στα στηρίγματα, ακουμπάμε στο σημείο εκείνο λίγη μπόλια, η οποία από τη ζέστη λιώνει και λαδώνει τη σούβλα μας.
Αν θέλουμε ο οβελίας μας να είναι πιο ελαφρύς, όταν αρχίσει να ψήνεται, τρυπάμε με ένα πιρούνι την κοιλιά του σε μερικές μεριές, έτσι ώστε να στάζει το λίπος που συσσωρεύεται μέσα σε αυτήν. Φυσικά η ενέργεια αυτή έχει επιπτώσεις στην γεύση του ψητού μας.
Σε περίπτωση που η φωτιά μας σβήσει ή αδυνατήσει επικινδύνως, βγάζουμε τα ψητά από πάνω της και φυσάμε τα κάρβουνα με ένα πιστολάκι για το στέγνωμα των μαλλιών (σεσουάρ).
Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος ο οβελίας αρχίζει να παρουσιάζει καμπούρα, το βγάζουμε από τη φωτιά και δένουμε πάνω από την πλάτη ένα μακρύ ίσιο ξύλο, με το οποίο πιέζουμε προς τα κάτω και ισιώνει η πλάτη του ψητού μας.
Σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα, με υγεία, αγάπη και πετυχημένο ψήσιμο!
Αναρτήθηκε 07-04-2012

Τις οδηγίες τις πήραμε από το: www.matia.gr  , όπου μπορείτε να βρείτε πολλές συνταγές

  .....................................................................

Κότες για μείωση των οργανικών αποβλήτων

  • 57



 Κότες για μείωση των οργανικών αποβλήτων
 
Μια πρωτότυπη πολιτική για τη μείωση των οργανικών αποβλήτων προωθεί η δημοτική Αρχή στο χωριό Pince στη βορειοδυτική Γαλλία. Ειδικότερα, ο Δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο να χαρίσει δυο κότες σε κάθε νοικοκυριό, με στόχο τη μείωση των οργανικών υπολειμμάτων.
Εκτιμάται ότι εκτός από τη μείωση των απορριμμάτων, οι κότες θα βοηθήσουν τις οικογένειες να εξοικονομήσουν χρήματα, αφού θα διαθέτουν τα δικά τους αυγά.
Όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον, θα προμηθευτούν τις κότες τους τον Σεπτέμβριο.
«Στην αρχή ξεκίνησε ως αστείο, ωστόσο στην πορεία συνειδητοποιήσαμε ότι είναι πάρα πολύ καλή ιδέα», τόνισε σε δηλώσεις της η δήμαρχος του χωριού Pince, Lydie Pasteau.
Μέχρι στιγμής 15 με 20 νοικοκυριά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Όπως επισημαίνει η κ. Pasteau, πρόκειται για μια πολύ καλή επένδυση, δεδομένου ότι το κόστος διαχείρισης αποβλήτων αναμένεται να αυξηθεί με το πέρασμα του χρόνου.
Πηγή: econews.gr

Να το εισηγηθούμε και στο Δήμο μας γιατί είναι καλή ιδέα.

 

.........................

Κέντρο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού "Έλλη Λαμπέτη

Έκκληση στο κοινό για οικονομική στήριξη προκειμένου να συνεχίσει η λειτουργία του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού «Έλλη Λαμπέτη», το οποίο στις 31 Μαρτίου 2012 συμπλήρωσε 10 χρόνια ζωής, λειτουργίας και ΔΩΡΕΑΝ προσφοράς, απευθύνει στους πολίτες το Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας.
Όποιος λοιπόν επιθυμεί να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του Κέντρου «Έλλη Λαμπέτη», μπορεί να γίνει αρωγός, καταθέτοντας από το υστέρημά σου έστω και ένα ευρώ, στους λογαριασμούς της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας.
ALPHA BANK 34 900 200 200 31 96
MARFIN BANK 032 763 74 28
Με την ελάχιστη συμβολή ακόμη και του ενός ευρώ ο πολίτης θα προσφέρει τη δυνατότητα στις πάσχουσες γυναίκες που βιώνουν μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους, να μην στερηθούν την ψυχολογική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν με θάρρος και δύναμη τη νόσο.
«Ας μην αφήσουμε την ελπίδα να σβήσει, ας κρατήσουμε ζωντανό το έργο που προσφέρει το Κέντρο «Έλλη Λαμπέτη» σε χιλιάδες γυναίκες και ας μεταλαμπαδεύσουμε το μήνυμα της αγάπης, της αλληλεγγύης και της στήριξης» δήλωσε η πρόεδρος του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας κ Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα.
Στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διανύει η χώρα μας, το «Έλλη Λαμπέτη», αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά πρόβλημα με συνέπεια το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας να αγωνιά και να ψάχνει πόρους για τη συνέχιση της λειτουργίας του. Ένας απ αυτούς είναι και η συγκεκριμένη έκκληση στον απλό Έλληνα πολίτη
Το κέντρο Έλλη Λαμπέτη
Το Κέντρο «Έλλη Λαμπέτη» από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα, έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πάνω από 4.500 πάσχουσες γυναίκες και στα μέλη των οικογενειών τους, ενώ αυτή την περίοδο στηρίζει 198 άτομα.
Στο ιδιαίτερα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον του Κέντρου, καταρτισμένοι ψυχολόγοι, παρέχουν Δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης με ραντεβού, τηρώντας τις αρχές του ιατρικού απορρήτου.
Σε ποιους απευθύνεται το Κέντρο
  • Σε γυναίκες με πρόσφατη διάγνωση καρκίνου του μαστού
  • Σε γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και ακολουθούν ήδη κάποια θεραπευτική αγωγή
  • Σε γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας
  • Στα άτομα του στενού οικογενειακού, εργασιακού ή κοινωνικού τους περιβάλλοντος
  • Σε γυναίκες με καρκινοφοβία
Οι υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο
Το Κέντρο προσφέρει, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση:
  • Ατομική ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη σε γυναίκες με πρόβλημα καρκίνου του μαστού
  • Ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη στις οικογένειες τους, τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας των δικών τους όσο και μετά
  • Υποστήριξη στη διαδικασία της επανένταξης στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον
  • Δυνατότητα γνωριμίας και επαφής με άλλες γυναίκες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα
  • Ενημέρωση σε σχέση με τη νόσο
  • Συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες (ημερίδες, εορταστικές εκδηλώσεις, bazaars, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής κτλ.)
  • αναρτήθηκε   4-4-2012 πηγή:   med nutrition

 

..................

Μεσογειακή διατροφή και σχολικές επιδόσεις

πηγή: Mednutrition
Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 22.03.2012
Πόσες φορές γίνετε καβγάς στην οικογένεια με αφορμή τους χαμηλούς βαθμούς που φέρνει το παιδί στο σπίτι και την κακή σχολική επίδοση του; Πόσες φορές φωνάζουν οι γονείς στα παιδιά να διαβάσουν και να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο για μελέτη; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν, εκτός από το διάβασμα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την σχολική επίδοση του παιδιού;
Μια σειρά από παράγοντες που έχουν φανεί ότι διαμορφώνουν τις σχολικές επιδόσεις συμπεριλαμβάνουν το φύλο, το επίπεδο του σχολείου, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας, το μορφωτικό επίπεδο και την εθνικότητα της μητέρας, την υγεία του παιδιού, αλλά και τη διατροφή του.
Παιδιά που έχουν άσχημες διατροφικές συνήθειες έχουν αποδειχθεί ότι έχουν μειωμένη συμμετοχή και προσοχή στο μάθημα, μειωμένη σχολική επίδοση, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας, σε σύγκριση με τα παιδιά που ακολουθούν μια σωστή διατροφή.
Μελέτη με ελληνικά δεδομένα σε 520 μαθητές λυκείου, ηλικίας 15-18 ετών, έδειξε ότι η υψηλή προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή είχε σαν αποτέλεσμα την καλύτερη σχολική επίδοση των εφήβων μαθητών. Μαθητές που κατανάλωνουν επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών, προσλαμβάνοντας την απαιτούμενη ποσότητα φυτικών ινών και περιορίζοντας την πρόσληψη λιπαρών και ιδιαίτερα κορεσμένων λιπαρών, φαίνεται να έχουν πολύ καλύτερη απόδοση στο σχολείο. Έχει φανεί ότι οι έφηβοι που καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά πάνω από 3 φορές την εβδομάδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν καλές σχολικές επιδόσεις, σε σύγκριση με αυτούς που δεν καλύπτουν αυτή την κατανάλωση (72,6% έναντι 59,9%). Όσο καλύτερες είναι οι διατροφικές συνήθειες ενός μαθητή, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας, της ποσότητας αλλά και της ποικιλίας τροφίμων, τόσο μικρότερες είναι και οι πιθανότητες χαμηλής απόδοσης στο σχολείο.
Εκτός από τη διατροφή, αυτήν καθαυτή, υπάρχουν και συνήθειες-συμπεριφορές που συνδέονται έμμεσα με την κατανάλωση φαγητού και επηρεάζουν την επίδοση του παιδιού στο σχολείο. Τα καθημερινά γεύματα με την οικογένεια, αλλά και η περιορισμένη παρακολούθηση τηλεόρασης, φαίνεται ότι επιδρούν θετικά στη σχολική επίδοση των Ελλήνων εφήβων μαθητών. Όταν στο γεύμα παρευρίσκεται ολόκληρη η οικογένεια, το παιδί λαμβάνει σωστά πρότυπα διατροφικής συμπεριφοράς, ενώ παράλληλα βελτιώνει την κοινωνικοποίησή του. Αντιστρόφως, η παρακολούθηση τηλεόρασης αναπτύσσει ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, λόγω των διαφημίσεων που προβάλλονται και ταυτόχρονα περιορίζει την φυσική δραστηριότητα του παιδιού.
Η γνωστική λειτουργία και η σχολική επίδοση των μαθητών φαίνεται ότι βελτιώνεται και με την κατανάλωση πρωινού γεύματος. Τα παιδιά που ξεκινάνε τη μέρα τους με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό, έχουν καλύτερη απόδοση, μεγαλύτερη ικανότητα εκμάθησης, μνήμης και συνδυαστικής σκέψης. Αντίστοιχη θετική επίδραση φαίνεται ότι έχει και η κατανάλωση τακτικών γευμάτων από τα παιδιά. Σε μελέτη, όπου χορηγήθηκε στα παιδιά ένα καλό πρωινό και μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο, παρατηρήθηκε βελτίωση της τάξης του 16% στην σχολική επίδοση των παιδιών, ενώ παράλληλα πολλά παιδιά δεν εμφάνιζαν πλέον μαθησιακές δυσκολίες.
Οι μαθητές χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς βρίσκονται σε ηλικία σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης με αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνουν και εδραιώνουν τις δικιές τους διατροφικές συνήθειες επηρεάζοντας ακόμα και την σχολική τους απόδοση.
Τι μπορούν να προσέξουν λοιπόν τα παιδιά για να πετύχουν καλύτερη σχολική επίδοση;
  • Να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ακολουθώντας τα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής.
  • Να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών.
  • Να περιορίσουν την κατανάλωση λιπαρών τροφίμων.
  • Να γευματίζουν καθημερινά με την οικογένεια τους.
  • Να μην παραλείπουν το πρωινό τους γεύμα.
  • Να συνηθίσουν στα μικρά και συχνά γεύματα.
  • Να περιορίσουν την παρακολούθηση τηλεόρασης.
…και σίγουρα να αφιερώσουν τον απαιτούμενο χρόνο στη σχολική τους μελέτη!!


................................................
23 Μαρτίου 2012, 12:37 | Econews.gr

Φορητή «τσάντα – πλυντήριο» με μηδενική κατανάλωση ενέργειας (video)

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Ξεπερνούν κάθε φαντασία τα γκάτζετ και οι έξυπνες συσκευές που σχεδιάζονται με στόχο τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς μας.
Τελευταία δημιουργία; Η «τσάντα – πλυντήριο», ιδανική για κάμπινγκ και εκδρομές, χρήσιμο εργαλείο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Η «τσάντα – πλυντήριο» (Scrubba Wash Bag), δεν ξεπερνά σε ύψος ένα τενεκεδάκι αναψυκτικού και ζυγίζει μόλις λίγα γραμμάρια, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να σας συντροφεύει σε οποιαδήποτε διαδρομή, κοντινή ή μακρινή.
Σίγουρα δεν μπορεί να κάνει το πλυντήριο της εβδομάδας, όμως η θαυματουργή τσάντα καθαρίζει στο λεπτό βρώμικα μπλουζάκια και εσώρουχα, με μηδενική κατανάλωση ενέργειας.
Η λειτουργία της είναι πάρα πολύ απλή. Αυτή εξάλλου είναι και η βασική αρχή των έξυπνων συσκευών.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βάλετε τα ρούχα μέσα στην τσάντα μαζί με νερό (2 μέχρι 4 λίτρα) και απορρυπαντικό και να την πιέσετε για να φύγει ο αέρας. «Τρίβετε» το εξωτερικό περίβλημα της τσάντας για 30 με 40 δευτερόλεπτα και τα ρούχα σας αστράφτουν.
Για όσους βιάζονται να τα φορέσουν άμεσα και δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι να στεγνώσουν με την κλασική μέθοδο στον ήλιο, το μόνο που απομένει είναι να βρουν ένα στεγνωτήριο.
Αυτοκαθαριζόμενο ύφασμα
Ακόμα πιο λειτουργικό από την τσάντα – πληντύριο είναι το αυτοκαθαριζόμενο βαμβακερό ύφασμα.
Το μυστικό του κρύβεται στην ειδική επίστρωση διοξειδίου του τιτανίου, το οποίο διασπά τη βρωμιά και τους λεκέδες όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. (Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για το αυτοκαθαριζόμενο ύφασμα)
Η χημική ένωση χρησιμοποιείται ήδη σε μια σειρά προϊόντων, όπως αυτοκαθαριζόμενα παράθυρα, πλακάκια μπάνιου και κουζίνας, αντιηλιακά προϊόντα, ακόμα και κάλτσες που δεν…μυρίζουν.
econews
Δείτε το video με την τσάντα – πλυντήριο


Popularity: 1% [?]
Το www.econews.gr υποστηρίζει το διάλογο μεταξύ των αναγνωστών. Εγγραφείτε στην ιστοσελίδα και καταθέστε την άποψή σας κάτω από το άρθρο στο box "Σχολιάστε"

..................................................................................................

Η ιστορία του μπακαλιάρου 
Ως έθιμο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου καθιερώθηκε και ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους πιστούς να φάνε ψάρι μόνο δύο φορές, του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων.



Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινάει με την εποχή των Βίκινγκς, όπου πρωτοεμφανίστηκε σαν εμπορικό προϊόν περί το 800 μ.Χ. Μάλιστα, λέγεται ότι κυνηγώντας βακαλάους, οι Βίκινγκς ανακάλυψαν κατά λάθος το "νέο κόσμο".

Πρώτοι τον πάστωσαν οι Βάσκοι, που ξεκίνησαν το εμπόριο του μπακαλιάρου από το Μεσαίωνα και τον ονόμασαν "ψάρι του βουνού", ενώ στη χώρα μας, ήρθε τον 15ο αιώνα και στο ελληνικό τραπέζι μπήκε κατά τη διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας.

Με εξαίρεση τα νησιά, όπου υπήρχε πάντα φρέσκο ψάρι, στην υπόλοιπη Ελλάδα ο παστός μπακαλιάρος ήταν η φθηνή και εύκολη λύση.

Ιστορικά, εκείνοι που έστελναν στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου ήταν οι Άγγλοι, οι οποίοι τον αντάλλασσαν με σταφίδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ  Αναρτήθηκε 23-03-2012
.............................................................................
21 Μαρτίου 2012, 13:27 | Econews.gr

90+1 τρόποι για να εξοικονομήσετε χρήματα

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Ούτε έναν ούτε δύο, αλλά περισσότερους από 90 έξυπνους τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα τόσο στο σπίτι σας όσο και στις καθημερινές σας μετακινήσεις με το αυτοκίνητο προτείνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς μέσα από το νέο συνοπτικό «Οδηγό Εξοικονόμησης Ενέργειας: Όλα όσα μπορείτε να κάνετε για να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήμα».
Σε καιρούς οικονομικής κρίσης η εξοικονόμηση ενέργειας αναδεικνύεται ως πρώτη προτεραιότητα. Όχι μόνο για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, αλλά κυρίως για τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών κάθε νοικοκυριού. To WWF Ελλάς στο πλαίσιο της εκστρατείας Eco2nomy, η οποία υποστηρίζεται από τον όμιλο Eurobank EFG, δημιούργησε ένα συνοπτικό οδηγό με συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας που αφορούν τέσσερις βασικούς τομείς της καθημερινότητας: ρύθμιση θερμοκρασίας χώρων και νερού, φωτισμός, χρήση ηλεκτρικών συσκευών και μετακινήσεις με αυτοκίνητο. Για καθέναν από αυτούς τους τομείς προτείνονται τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας μηδενικού κόστους, ενώ για όσες δράσεις απαιτείται επένδυση χρημάτων υπολογίζεται και ο χρόνος απόσβεσής τους.
Η εφαρμογή των όσων προτείνονται στον Οδηγό Εξοικονόμησης θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στα οικονομικά μεγέθη κάθε νοικοκυριού. Η Θάλεια Καραγεώργου, Οικονομολόγος από το Μαρούσι Αττικής, αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη για αυτό.
«Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε τουλάχιστον €20 το μήνα με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, όπως το σβήσιμο των φώτων όταν δεν τα χρειαζόμαστε, η ρύθμιση του θερμοστάτη του καλοριφέρ στους 19οC, το πλύσιμο ρούχων σε χαμηλές θερμοκρασίες. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε ακόμα περισσότερες συμβουλές του Οδηγού Εξοικονόμησης Ενέργειας και να ωφελήσουμε ακόμα περισσότερο την τσέπη μας, αλλά και το περιβάλλον», σχολιάζει η κυρία Καραγεώργου, που συμμετέχει στο πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Βασικό εργαλείο της εκστρατείας Eco2nomy είναι ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός “Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας – Π.ΕΞ.Ε” που διεξάγεται υπό την αιγίδα του προγράμματος Intelligent Energy Europe. Εθνικός χορηγός του Π.ΕΞ.Ε είναι ο όμιλος Eurobank EFG, o οποίος στηρίζει την εκστρατεία Eco2nomy «Μειώνουμε τα έξοδά μας προστατεύοντας το περιβάλλον». Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου. Ο παίκτης που θα καταγράψει τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας στο νοικοκυριό του θα κερδίσει χρηματικό έπαθλο €1000, δωρεάν ενεργειακή επιθεώρηση στο σπίτι του, αλλά και ένα δωρεάν ταξίδι στις Βρυξέλλες για τη βράβευση του εθνικού νικητή. Κάθε νοικοκυριό μπορεί να δηλώσει συμμετοχή, αρκεί να καταχωρήσει λογαριασμούς ΔΕΗ και θέρμανσης σε ένα έξυπνο και εύκολο στη χρήση λογισμικό.
«Μέχρι σήμερα περισσότερα από 1000 νοικοκυριά έχουν λάβει μέρος στο διαγωνισμό, ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση βάσει του αριθμού των συμμετοχών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που φέρνει μόνο κέρδη στους συμμετέχοντες, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να αξιολογούν ανά πάσα στιγμή την ενεργειακή τους συμπεριφορά και να εκτιμούν τα οφέλη από κάθε δράση εξοικονόμησης», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.
Ορισμένες από τις δράσεις που προτείνονται στον Οδηγό είναι οι εξής:
Δράσεις μηδενικού κόστους
*Στην Αθήνα, η μείωση της θερμοκρασίας χώρου κατά 1οC, επιφέρει εξοικονόμηση έως 10%. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε κατανάλωση ενέργειας το χειμώνα για παράδειγμα €500 τότε εξοικονομούμε σχεδόν €50 μειώνοντας τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη κατά 1οC.
*Το πλυντήριο καίει ρεύμα αξίας περίπου €0,12 σε κάθε πλύσιμο. Όταν πλένουμε στους 40οC εξοικονομούμε 8-15% του κόστους θέρμανσης του νερού.
*Αν ξεχνάτε το φορτιστή μονίμως στην πρίζα να ξέρετε ότι μόλις το 5% της ενέργειας καταναλώνεται για να φορτιστεί η συσκευή. Το υπόλοιπο 95% ξοδεύεται χωρίς λόγο.
*Οδηγώντας συντηρητικά μπορεί να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου κατά σχεδόν 5% μέσα στην πόλη και ως 25-30% στην εθνική οδό.
Δράσεις που απαιτούν επένδυση χρημάτων
*Η μόνωση των σωλήνων ζεστού νερού κοστίζει €12/m2 και έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας έως 30%. Το κόστος αποσβένεται σε περίπου 6 μήνες.
*Στις πολυκατοικίες που διαθέτουν παλιά κεντρικά συστήματα θέρμανσης, θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί η αντικατάσταση των παλιών συστημάτων με νέου τύπου που είναι πιο αποδοτικά. Η χρήση νέων καυστήρων μπορεί να μειώσει το κόστος λειτουργίας κατά 15–20% με αντίστοιχο χρόνο απόσβεσης τα 3 χρόνια.
*Ένας λαμπτήρας LED 7 Watt αποδίδει όσο ένας κοινός λαμπτήρας 60 Watt. Η απόσβεση γίνεται σε λιγότερο από 2 χρόνια.
Δείτε εδώ τον Οδηγό Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Δείτε εδώ δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας κατηγοριοποιημένες ανά κόστος.
......................................................................................

Βιαστική ήταν φέτος η 'Ανοιξη και μάλλον δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Ξεκίνησε και επίσημα σήμερα το πρωί, πιο πρόωρα σε σχέση με άλλες φορές.

Οι αστρονόμοι ορίζουν την ισημερία, που σηματοδοτεί την έναρξη της Άνοιξης, ως την στιγμή όπου ο Ήλιος λάμπει ακριβώς κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης, ενώ αμέσως μετά «μεταναστεύει» αργά προς τα βόρεια, φέρνοντας σιγά-σιγά το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα.

Φέτος η εαρινή ισημερία έγινε στις 05:14 ώρα Γκρίνουιτς της 20ης Μαρτίου, σύμφωνα με το Scientific American και το Space.com, ενώ για την Ελλάδα, όπου υπάρχει διαφορά δύο ωρών, η άνοιξη έκανε την εμφάνισή της και τυπικά στις επτά και τέταρτο σήμερα το πρωί.

Η ημερομηνία της εαρινής ισημερίας δεν είναι σταθερή. Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η άνοιξη συνήθως αρχίζει στις 21 Μαρτίου, στην πραγματικότητα, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, στη διάρκεια του 20ού αιώνα αυτό συνέβη μόνο στα 36 από τα συνολικά 100 έτη, κυρίως στις αρχές και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα.

Παρόλα αυτά έχει διαμορφωθεί η κοινή πεποίθηση ότι παραδοσιακά η άνοιξη ξεκινά στις 21 Μαρτίου. Στην Ευρώπη η τελευταία φορά που η άνοιξη μπήκε στις 21 Μαρτίου, ήταν το 2007, ενώ η επόμενη θα αργήσει πολύ, αφού αυτό θα ξανασυμβεί το 2102.

Μία άλλη παρεξήγηση είναι ότι οι τέσσερις εποχές του έτους διαρκούν ακριβώς το ίδιο, δηλαδή 90 μέρες η κάθε μία. Όμως η διάρκεια των εποχών επίσης ποικίλει και για το 2012, στο βόρειο ημισφαίριο, έχει ως εξής: Χειμώνας 88,99 μέρες, 'Ανοιξη 92,76 μέρες, Καλοκαίρι 93,65 μέρες και Φθινόπωρο 89,84 μέρες. Έτσι, φέτος οι θερμότερες μέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού είναι κατά 7,75 μέρες περισσότερες από τις πιο κρύες του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται διαχρονικά περίπου κατά ένα λεπτό το χρόνο και του χειμώνα κατά μισό λεπτό αντίστοιχα. Το καλοκαίρι «κερδίζει» το λεπτό που χάνει η άνοιξη και το φθινόπωρο επωφελείται από το χαμένο μισό λεπτό του χειμώνα. Ο χειμώνας είναι η πιο σύντομη εποχή του έτους και, καθώς συνεχίζει να μειώνεται, αναμένεται να φθάσει στην ελάχιστη διάρκειά του (88,7 μέρες) περίπου το έτος 3500.


 ..........................................................................................................

Υδρογονάνθρακες: και πετρέλαιο στην Κύπρο εκτός από το φυσικό αέριο

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, πέρα από το φυσικό αέριο, ενδέχεται να κρύβει το οικόπεδο «12» στην υποθαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, όπως τόνισε ο διευθυντής Ενέργειας στο υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Σόλων Κασίνης, κατά την ομιλία του σε συνέδριο του ΑΠΘ για τους Υδρογονάνθρακες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, ο κ. Κασίνης διευκρίνισε ότι αυτή την περίοδο οι Ισραηλινοί τρυπούν στο κοίτασμα Λεβιάθαν και αν τα ευρήματά τους, που αναμένονται στις 15 Απριλίου, είναι θετικά τότε θα μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι στο τεμάχιο 12, κάτω από το κοίτασμα αερίου υπάρχει πετρέλαιο.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Κασίνης επισήμανε ότι στην Ελλάδα η ΑΟΖ πρέπει να γίνει άμεσα βάση αναφοράς, έτσι ώστε να διαμηνυθεί στην Τουρκία ότι δεν είναι δυνατό να δέχεται το δίκαιο της Θάλασσας στον Εύξεινο πόντο και όχι στο Αιγαίο.
Παράλληλα πρότεινε τον αποκλεισμό από τη διαδικασία όλων των εταιρειών που προέβησαν σε έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ, χωρίς άδεια από το ελληνικό κράτος.
Αναδημοσίευση από : Econews.gr  19-03-2012
.....................................................................................................
09-03-2012 / 11:57    Αναδημοσίευση από IATROPEDIA

"κάθε πρωί η αναπνοή μου μυρίζει σαν δράκος. Τι να κάνω;" Απαντήσεις σε κάθε μικροπρόβλημα...


Αλήθεια πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί ή δεν έχουμε ρωτήσει κάποιον γιατρό για πολύ απλά πράγματα, που όμως μας απασχολούν και μας φαίνονται «βουνό»; Πόσες φορές δεν θέλουμε να ρωτήσουμε «γιατί ιδρώνουμε», ή «γιατί μυρίζει το στόμα μας», ή «τι να κάνουμε που βγάζουμε σπυράκια όταν ξυριζόμαστε». Απλές απαντήσεις σε μικρά ερωτήματα που συναντάμε όλοι, στην καθημερινότητα μας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί σκάνε τα χείλη μας; Τι πρέπει να κάνουμε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα χείλη μας σκάνε από το κρύο ή την ξηρασία. Οι ενυδατικοί παράγοντες της περιοχής δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και χάνεται η φυσική υγρασία. Όταν συμβαίνει αυτό εμφανίζονται μικροσκοπικές ρωγμές που με τον παραμικρό μορφασμό μας, ανοίγουν, ίσως να ματώσουν, και σε κάθε περίπτωση μας πονάνε. Η κατάσταση επιδεινώνεται εάν αμελήσουμε να περιποιηθούμε την περιοχή. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να γλείφουμε τα χείλη μας. Πρόκειται μια κίνηση που γίνεται ακούσια τις περισσότερες φορές αλλά δεν βοηθάει. Μια κρέμα, ένα λιπ-γκλός, ή έστω και λίγο βαζελίνη για μωρά, πριν κοιμηθούμε, θα μας ανακουφίσει και το επόμενο πρωινό θα νιώθουμε καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση ένα πρωινό με βιταμίνη Ε θα βοηθήσει πάρα πολύ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μυρίζει το στόμα μου τι να κάνω;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σταματήστε το κάπνισμα! Είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που ευνοεί την κακοσμία. Επίσης να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας διότι μπορεί να υπάρχει μέσα στη στοματική σας κοιλότητα κάποιο χαλασμένο δόντι που κατακρατάει τροφές και βακτήρια που προκαλούν την κακοσμία. Προσέχετε τη τρώτε. Το σκόρδο για παράδειγμα, ή το τζατζίκι, ή τα βαριά γεμάτα καρυκεύματα φαγητά που δεν χωνεύονται εύκολα, συντείνουν στο να μυρίζει ένα στόμα και μια αναπνοή, άσχημα. Να πλένετε κατά τη διάρκεια της ημέρας το στόμα σας όσο πιο πολύ μπορείτε και ειδικά μετά το φαγητό. Να ελέγξετε το στομάχι σας και την πέψη σας, γιατί η κακοσμία μπορεί να οφείλεται και σε αυτό.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι να κάνω που κάθε πρωί όταν ξυπνάω, έχω άσχημη αναπνοή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όταν κοιμόμαστε η στοματική μας κοιλότητα ξηραίνεται. Στη γλώσσα κυρίως, συγκεντρώνονται τα νεκρά κύτταρα από τις τροφές που φάγαμε την προηγούμενη ημέρα, και που αμελήσαμε πριν κοιμηθούμε να τις διώξουμε, με πλύσιμο των δοντιών και των ούλων και με τη βοήθεια ενός στοματικού διαλύματος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα νεκρά αυτά κύτταρα αποσυντίθενται και μυρίζουν άσχημα. Μόλις ξυπνήσετε να πιείτε άφθονο νερό και να πλύνετε τα δόντια σας. Τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι και σε αυτή την περίπτωση το κάπνισμα έχει σημαντικό μερίδιο στην άσχημη αναπνοή.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Όταν βγάζω τις κάλτσες, τα πόδια μου μυρίζουν άσχημα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ζεστασιά που προσφέρει στο πόδι και στις πατούσες η κάλτσα και το παπούτσι, αλλά και η υγρασία από τον ιδρώτα (ειδικά όταν φοράμε τα παπούτσια για πολλές ώρες), είναι ο λόγος που στην περιοχή του ποδιού και κυρίως ανάμεσα στα δάχτυλα, αναπτύσσονται βακτήρια, αλλά και μύκητες. Όσο και εάν πλένουμε τα πόδια μας, από τη στιγμή που θα έχουμε μύκητες, εκείνα θα συνεχίζουν να μυρίζουν, μέχρι να ακολουθήσουμε ιατρική συμβουλή και θεραπεία. Προσπαθήστε να φοράτε παπούτσια όσο λιγότερο μπορείτε, ή φοράτε παπούτσια που αερίζουν επαρκώς τα πόδια μας. Μετά από κάθε χρήση, να αλλάζετε κάλτσες. Πάντα όταν επιστρέφετε σπίτι να πλένετε με χλιαρό νερό τα πόδια σας. Καθαρίζετε επίσης τακτικά το εσωτερικό των παπουτσιών σας. Στη Ρωσία κάποιες μπαμπούσκες, προτείνουν κα πλένετε τα πόδια σας με βότκα ή με οινόπνευμα, γιατί σκοτώνει τους μικροοργανισμούς.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ότι και να κάνω, σπάνε εύκολα τα νύχια μου.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: τα νύχια που σπάνε είναι σε πολλές περιπτώσεις, προειδοποίηση, ένα καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει καλά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή, διότι μπορεί να κρύβεται κάποια πάθηση πίσω από αυτά τα «αθώα» σπασίματα. Τα νύχια μπορεί και να σπάνε εάν τα εκθέτουμε σε «σκληρές» καταστάσεις, όπως συνέχεια σε νερό και σαπούνι (από τις δουλειές του σπιτιού). Οπότε σε αυτή την περίπτωση ή να φοράμε γάντια όταν κάνουμε δουλειές, ή αμέσως μετά να βάζουμε μια κρέμα ή μαλακτικό. Παλαιότερα μετά από τις δουλείες του σπιτιού οι γυναίκες βουτούσαν τα δάχτυλα τους σε ένα μπολ με λεμόνι για 10 λεπτά και τα άφηναν μετά να στεγνώσουν στον αέρα. Εάν έχουμε κίτρινα ή λευκά στίγματα, μπορεί να μιλάμε για μυκητίαση. Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να ελέγξουμε τον θυρεοειδή μας αλλά και το σίδηρο μας. Εάν έχουμε μαύρες κηλίδες δίχως να τα έχουμε χτυπήσει, πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω κάλους. Τι να κάνω;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρόκειται για σκληρά στρώματα νεκρού δέρματος που εμφανίζονται στα πόδια και κυρίως κοντά στα δάχτυλα και κάτω στην πατούσα. Μπορούμε κάθε βράδυ να βυθίζουμε το πόδι σε ζεστό νερό για αρκετή ώρα. Το δέρμα θα μαλακώσει και μετά με μπορούμε να κάνουμε απολέπιση με μια ελαφρόπετρα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα δόντια μου έχουν λεκιάσει και δεν είναι τόσο λευκά όπως παλιά
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φταίει τι τρώτε, τι πίνετε και εάν καπνίζετε. Ο καφές, το τσάι, πολλά αναψυκτικά με σκούρο χρώμα, το κόκκινο κρασί και το τσιγάρο, αποχρωματίζουν το λευκό των δοντιών. Η πρώτη λύση είναι να βουρτσίζετε συχνά και μετά από κάθε γεύμα τα δόντια σας. Στο εμπόριο κυκλοφορούν επίσης και ουσίες λεύκανσης από μη συνταγογραφούμενα τζελ. Σε κάθε περίπτωση ο οδοντίατρος θα σας προτείνει την καλύτερη λύση που θα διαφέρει από το πόσο χρειάζονται ή όχι, λεύκανση τα δόντια σας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Βγάζω σπυράκια όταν ξυρίζομαι στο πρόσωπο. Τι να κάνω;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα ευαίσθητα δέρματα αντιμετωπίζουν συχνά τέτοια προβλήματα. Ουσιαστικά το ξυράφι ερεθίζει την επιδερμίδα, και οι κοντές και σκληρές τρίχες υποχωρούν και μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα. Για κάποιο διάστημα εάν είναι δυνατόν σταματήστε να ξυρίζεστε. Εάν όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί, τότε ακολουθήστε την κλασσική και δοκιμασμένη μέθοδο των «μπαρμπέρηδων». Πριν το ξύρισμα απαλύνετε την επιδερμίδα, κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο. Μπορείτε εναλλακτικά να ρίξετε άφθονο χλιαρό (προς ζεστό) νερό στο πρόσωπο σας για πολύ ώρα. Ή τοποθετήστε ζεστή πετσέτα επάνω στο πρόσωπο σας (με προσοχή μπορείτε να την βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων). Στη συνέχεια επιλέξτε ένα παχύ τζελ που θα απλώσετε στα γένια και με αργές προσεκτικές κινήσεις, ξυριστείτε.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μυρίζει ο ιδρώτας μου και πρέπει να κάνω μπάνιο όλη την ώρα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ιδρώτας σαν ιδρώτας είναι άοσμος. Αυτό που μυρίζει είναι οι περιοχές που αναπτύσσονται βακτήρια, στην επιφάνεια τους και από εκεί περνάει ο ιδρώτας (πχ μασχάλες). Το να ιδρώνουμε είναι μια φυσιολογική και χρήσιμη λειτουργία του οργανισμού μας. Αρχικά θα πρέπει να αλλάζουμε ρούχα συνέχεια και να προτιμούμε τα βαμβακερά που αφήνουν το δέρμα μας να αναπνέει. Αποφύγετε τα συνθετικά. Συνεχίστε να κάνετε τακτικά ντους. Χρησιμοποιήστε αποσμητικά (όχι με άλατα αλουμινίου), ή διακριτικά αρώματα.
 .............................................................................
 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ    ( ΜΗΤΈΡΑ- ΣΥΖΥΓΟ-ΚΟΡΗ-ΑΔΕΛΦΗ....)

08-03-2012 / 08:00

Ποια νοσοκομεία εξετάζουν ΔΩΡΕΑΝ, σήμερα όλες τις γυναίκες


Η σημερινή ημέρα που είναι αφιερωμένη στις γυναίκες, είναι μια καλή αρχή για το «ευαίσθητο» και όχι αδύναμο, φύλο, να κοιτάξει λίγο την υγεία του. Να κάνει εξετάσεις, να κάνει ένα τσεκ απ για να εντοπίσει τυχόν προβλήματα, που ενδεχόμενα να σώσουν και ζωές. Μην αμελήσετε λοιπόν να διαβάσετε που γίνονται σήμερα ΔΩΡΕΑΝ ιατρικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αρεταίειο», αλλά και το νοσηλευτικό ίδρυμα «Ε. Ντυνάν», θα είναι ανοιχτά για όσες γυναίκες επιθυμούν να εξεταστούν. Συγκεκριμένα, στο «Αρεταίειο», από τις 9 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι, θα γίνονται δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις και Τεστ Παπανικολάου, από το εξειδικευμένο προσωπικό της Β΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο «Ε. Ντυνάν» όποια γυναίκα επιθυμεί θα μπορεί σήμερα να επισκέπτεται τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου από τις 10 μέχρι τις 4 το απόγευμα, για δωρεάν εξέταση από 12 ειδικότητες. Ειδικότερα από το Κέντρο Γενικής Γυναικολογίας, το Κέντρο Μαστού, το Κέντρο Γυναικολογικής Χειρουργικής, το Κέντρο Γυναικολογικής Ουρολογίας και παθήσεων, το Κέντρο Ορθοπεδικής Ιατρικής, το Κέντρο οφθαλμού, το Κέντρο Παθολογίας, το Κέντρο Διαβήτη, το κέντρο Δερματολογίας, το Κέντρο Πλαστικής και Αισθητικής Χειρουργικής, το Κέντρο ΩΡΛ, το Κέντρο Πνευμονολογίας και Διακοπής Καπνίσματος, και τέλος το Κέντρο Καρδιολογικών Παθήσεων.
Γυναίκες σπέυσατε.
 Αναδημοσίευση από: Newsit.gr


.................................................................................................
ΝΗΣΤΕΙΑ


Οι θρησκευτικές παραδόσεις αποδεικνύονται και εξαιρετικός σύμβουλος διατροφής. Γι’ αυτό και όσοι προσπαθούν να ρίξουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης ή τα τριγλυκερίδια δεν χρειάζεται παρά να ακολουθήσουν πιστά όσα προστάζει η... νηστεία των ημερών.
Σε λίγες μέρες αρχίζει η νηστεία της Σαρακοστής: για εφτά εβδομάδες το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά δεν θα έχουν θέση στο οικογενειακό τραπέζι, σε αντίθεση με τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, τον ταραμά, το ταχίνι και τον χαλβά. Κι όπως εξηγούν γιατροί και διατροφολόγοι, η νηστεία – έστω και προσωρινή – είναι μiας πρώτης τάξης αποτοξίνωση του οργανισμού, «ιδιαίτερα ύστερα από μiα περίοδο – Χριστούγεννα, Απόκριες, Τσικνοπέμπτη – όπου οι περισσότεροι έχουν κάνει μiα διατροφική κραιπάλη».
Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες οι οποίοι ακολουθούν τη θρησκευτική νηστεία, έστω κι αν αυτή είναι προσωρινή. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα μελέτης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ιατρικής και Κοινωνίας έχουν δείξει πως 6 στις 10 Ελληνίδες, ηλικίας 20-49 ετών, απέχουν από κρέας και γαλακτοκομικά έστω και μία ημέρα ετησίως. Τα ποσοστά αυτά βέβαια ανεβαίνουν όσο ανεβαίνουν και οι ηλικίες. Όσο για τους άνδρες, η νηστεία φαίνεται πως δεν είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμά τους, ιδιαίτερα στις ηλικίες μεταξύ 25 και 44 ετών, όπου το 45% νηστεύει έστω και μία ημέρα.
Φρούτα, λαχανικά και όσπρια θα είναι οι τροφές που θα μπαίνουν κατά κόρον στο σπίτι την περίοδο της νηστείας. «Το διατροφικό πρόγραμμα που “επιβάλλει” η νηστεία χαρακτηρίζεται από μείωση της κατανάλωσης κεκορεσμένων λιπών τα οποία θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία», επισημαίνει ο καθηγητής κος Καφάτος. Γι’ αυτό, προσθέτει, η νηστεία βοηθά τον οργανισμό να απαλλαγεί έστω και για λίγο από έναν τέτοιο κίνδυνο. «Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε ενηλίκους διαπιστώσαμε πως όσοι νήστευαν είχαν ελαττώσει την κακή χοληστερόλη κατά 20% και πλέον, ενώ αυξάνονταν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και των βιταμινών. Αλλά και σε μελέτη που κάναμε για τα παιδιά, τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν πως τα παιδιά, ηλικίας 6-18 ετών τα οποία νηστεύουν αυστηρά δεν μένουν πίσω στην ανάπτυξη. Αντίθετα, έχουν το ίδιο ανάστημα με εκείνα που δεν νηστεύουν, ενώ παράλληλα έχουν 50% χαμηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας», συμπληρώνει ο κ. Καφάτος.
Οι διεθνείς έρευνες
Η νηστεία αποτελεί θέμα έρευνας για αρκετούς επιστήμονες διεθνώς, οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η διατροφική αποχή από συγκεκριμένες τροφές κάνει καλό στην υγεία. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν αμερικανοί επιστήμονες, η νηστεία βάζει στοπ στην εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από τη Γιούτα εξέτασαν 200 άτομα, τα οποία είχαν κάνει διαγνωστικό τεστ που δείχνει αν κάποιος πάσχει ή όχι από τη νόσο. Κατέληξαν, λοιπόν, στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι οι οποίοι νηστεύουν τακτικά κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν κατά 58% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε σχέση με όσους μένουν «πιστοί» στην κρεατοφαγία.
Η νηστεία όμως μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, οι οποίοι έκαναν πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσαν πως η νηστεία συρρίκνωσε τους καρκινικούς όγκους και αύξησε την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών θεραπειών.
Νόστιμη και οικονομική δίαιτα
Η νηστεία όμως, εκτός από ευκαιρία για «φυσική» αποτοξίνωση, είναι ταυτόχρονα μια δίαιτα πολύ νόστιμη και βέβαια οικονομική, λένε οι ειδικοί. Όσπρια, ζυμαρικά, λαχανικά εποχής είναι τρόφιμα με πολύ χαμηλή τιμή. «Ακόμα δε, και κάποια από τα θαλασσινά έχουν χαμηλό κόστος και συνδυάζονται με πηγές αμύλου, όπως το ρύζι ή τα μακαρόνια. Ταυτόχρονα, αν και πολλά είναι τα ταχυφαγεία που πωλούν νηστίσιμα εδέσματα, όπως χάμπουργκερ με λαχανικά ή σαλάτα με τηγανητές γαρίδες, κατά τη διάρκεια της νηστείας περιορίζουμε την αγορά έτοιμων γευμάτων και του φαστ φουντ, με αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη οικονομία», εξηγεί ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, κλινικός διαιτολόγος - βιολόγος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Αν, όπως προσθέτει, αντιμετωπίσουμε τη νηστεία ως μια καλή ευκαιρία για μια πιο υγιεινή διατροφή, μπορεί να είναι μια πολύ γευστική δίαιτα πάνω στα μεσογειακά πρότυπα διατροφής.
«Το νηστίσιμο τραπέζι μπορεί να νοστιμίσει αν για παράδειγμα συνδυάσουμε όσπρια με ρύζι ή με άλλα αμυλούχα τρόφιμα (ζυμαρικό ή ψωμί), για να πάρουμε μέσα από τις συμπληρωματικές τους πρωτεΐνες όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Παράλληλα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα όσπρια ως πρώτη ύλη για εδέσματα όπως φαβοκεφτέδες ή ρεβιθοκεφτέδες. Τα θαλασσινά μπορούν να καταναλωθούν είτε ψητά είτε βραστά με λαχανικά, ενώ πολύ διαδεδομένη τελευταία είναι η σόγια, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως το κρέας. Και φυσικά, την περίοδο της Σαρακοστής μπορούμε να μαγειρεύουμε μεσογειακά πιάτα λαχανικών. Πάντα όμως με χρήση μετρημένου ελαιολάδου, φυσικών μυρωδικών της ελληνικής φύσης και μπαχαρικών που ανεβάζουν τη γευστική απόλαυση».
Οι παγίδες
Και μπορεί η νηστεία να έχει πολλά θετικά οφέλη για τον οργανισμό, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως χρειάζεται προσοχή. «Το συνηθέστερο λάθος που κάνουμε την περίοδο της νηστείας είναι να καταναλώνουμε τα φαγητά πολύ αλατισμένα, προκειμένου να δώσουμε νοστιμιά στα πιάτα, θεωρώντας πως η νηστεία είναι... άνοστη. Αυτός είναι και ο λόγος που σε παλαιότερη έρευνα που πραγματοποιήσαμε διαπιστώσαμε πως όσοι νήστευαν παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, όχι όμως σε παθολογικά επίπεδα», σημειώνει ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Αντώνης Καφάτος. Μέτρο όμως θα πρέπει να μπει και στην κατανάλωση ζυμαρικών, αμυλούχων τροφών, αλλά και στη χρήση ελαιολάδου και ζάχαρης, «αφού την περίοδο της νηστείας μπορεί εύκολα κανείς να δει τα κιλά στη ζυγαριά του να ανεβαίνουν. Γι’ αυτό και θα πρέπει να πουν “όχι” στο τσιμπολόγημα και “ναι” στην άθληση».
Πηγή: Τα ΝΕΑ, 18/02/12
 .........................................................................................
 Τα πέντε λάθη της περιόδου της ευδαιμονίας

 Ζούμε σε έναν υλικό κόσμο που κυριαρχείται από την κουλτούρα της κατανάλωσης. Η κρίση που κτύπησε την ελληνική οικονομία μας έδωσε ένα σκληρό μάθημα χρήσιμο για το μέλλον : Η κατανάλωση δεν θα πρέπει να χρηματοδοτείται από το χρέος. Πολλοί από εκείνους που ζούσαν πέρα από τις δυνατότητές τους για χρόνια, ξαφνικά διαπίστωσαν ότι είναι πλέον δύσκολο να τα βγάλουν πέρα. Εμείς λοιπόν καταγράψαμε τα πέντε μεγάλα λάθη που κάναμε την περίοδο της ευδαιμονίας και σας τα παρουσιάζουμε με την ελπίδα ότι δεν θα επαναλάβουμε στο μέλλον.
Λάθος 1: Υπερβολικές και επιπόλαιες δαπάνες .
Μπορεί να χαθούν περιουσίες από την κατανάλωση 5 ευρώ την ώρα. Μπορεί να μη φαίνεται υπερβολικό να πίνετε πέντε καπουτσίνο της ημέρα και να κερνάτε άλλα δύο . Μπορεί να μη φαίνεται ιδιαίτερα σημαντική δαπάνη να ξεχνάτε για εβδομάδες να επιστρέψετε τα νοικιασμένα DVD. Επίσης, το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που κάνετε το μαγείρεμα εξαίρεση, προτιμώντας την ταβέρνα ή το delivery ή όταν αγοράζετε κάθε μικροαντικείμενο που σας «γυάλισε». Αν όμως κάνετε έναν εβδομαδιαίο λογαριασμό για αυτές τις επιπόλαιες δαπάνες, θα διαπιστώσετε ότι κάθε χρόνο μπορεί να ξοδεύετε χιλιάδες ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να είχαν πάει για αποταμίευση.
Λάθος Νο 2: Ατελείωτες Πληρωμές.
Αναρωτηθείτε εάν χρειάζεστε πραγματικά όλα εκείνα τα αγαθά και υπηρεσίες που πληρώνετε συστηματικά σε μηνιαία βάση. Κινητά τηλέφωνα, κινητή σύνδεση ιντερνέτ , συνδρομητική τηλεόραση , συσκευές τηλεειδοποίησης και διάφορες τέτοιου είδους άσκοπες δαπάνες μπορεί να σας αναγκάσουν να πληρώνετε ακατάπαυστα, για κάτι άχρηστο. Περικόψτε, επαναδιαπραγματευθείτε κάθε μη αναγκαία δαπάνη για να ξαλαφρώσετε το πορτοφόλι σας και να γεμίσετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό.
Λάθος 3: Ζώντας με ξένα χρήματα.
Χρησιμοποιώντας τις πιστωτικές κάρτες για να αγοράσετε προϊόντα πρώτης ανάγκης είναι κάπως φυσιολογικό. Αλλά το να επιβαρύνεστε με διψήφια επιτόκια για να πληρώσετε την βενζίνη, τα σούπερ μάρκετ και κάθε σας καπρίτσιο είναι ανόητο. Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών αυξάνουν το κόστος και την κατανάλωση και σας φέρνουν πιο κοντά στην υπερχρέωση.
Λάθος Αρ. 4: Αγορά νέου αυτοκινήτου.
Χιλιάδες ήταν τα νέα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν κάθε χρόνο, σε αγοραστές που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων που πήραν για να τα αγοράσουν. Αν χρειαστεί να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο και πρέπει να δανειστείτε χρήματα, θα πρέπει να πάρετε απόφαση ότι θα το κρατήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό σας καθιστά εκτεθειμένους στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον.
Λάθος Νο 5: Αγορά Σπιτιού.
Όταν πρόκειται για την αγορά ενός σπιτιού, το κριτήριο δεν πρέπει να είναι το «θέλω» αλλά το «μπορώ». Ένα μεγαλύτερο σπίτι, σημαίνει μεγαλύτερο δάνειο, περισσότερους φόρους και ακόμα μεγαλύτερα έξοδα συντήρησης.
Πηγή: http://socialopinion.gr
.................................................................................
Σαρακοστιανά
16.02.12
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ενημερώνει τους Καταναλωτές για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, αλλά και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε όλη τη Σαρακοστή.

Γενικά, όλα τα τρόφιμα, που στολίζουν το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, είναι αρκετά ακριβά και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα. Η παραδοσιακή λαγάνα π.χ., δε διαφέρει σε τίποτα από το ψωμί, που προμηθευόμαστε, καθημερινά. Παρασκευάζεται από το ίδιο αλεύρι, με το κοινό ψωμί και, όμως, η τιμή της είναι μεγαλύτερη, από αυτή του κοινού ψωμιού. Αν συνυπολογίσουμε και το μικρότερο βάρος της, τότε η τιμή της είναι δυσανάλογα υψηλή.

Η ταραμοσαλάτα καλύτερα να παρασκευάζεται στο σπίτι, από ταραμά ποιότητας, γιατί έτσι αποφεύγουμε τις χρωστικές ουσίες, που, συνήθως, περιέχουν οι ταραμοσαλάτες του εμπορίου. Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα λευκό έως καστανό ανοιχτό και ομοιόμορφο, σε όλη την ποσότητα. Η οσμή του και η γεύση του πρέπει να είναι ευχάριστη.

Οι βραστές πατάτες, τα φασόλια πιάζ, τα κρεμμυδάκια, τα σκορδάκια, τα τουρσιά, οι ελιές, ο χαλβάς και τα νηστίσιμα θαλασσινά αποτελούν την κύρια τροφή μας, ειδικά την Καθαρή Δευτέρα, που η παράδοση απαιτεί να μην υπάρχουν, στο τραπέζι μας, μαγειρεμένα φαγητά.

Όσοι από εμάς αγοράσουμε θαλασσινά πρέπει να γνωρίζουμε:
1. Μαλάκια:
α. Κεφαλόποδα (Χταπόδια, Καλαμάρια, Σουπιές, Μοσχιοί, Θράψαλα, κ.λπ.). Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα.
Νωπά: Προσέχουμε ιδίως την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας. Οποιαδήποτε άλλη οσμή θεωρείται μη φυσιολογική. Επίσης, η σάρκα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια-βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.
Κατεψυγμένα: Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται, στο σημείο πώλησης, σε καταψύκτη στους –18o C, να πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα, δηλαδή τη σφραγίδα της επιχείρησης, η οποία είναι μικρή και ελλειψοειδής. Στη σφραγίδα, αναφέρεται ο Κωδικός Αριθμός της επιχείρησης, πχ.EL 30.A.60. EU. Επί πλέον, στην συσκευασία, πρέπει να αναγράφονται όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις, που προβλέπονται, από την Νομοθεσία, δηλ. η ονομασία πώλησης, το καθαρό βάρος, η χρονολογία ανάλωσης, οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης, το όνομα, η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του κατασκευαστή ή συσκευαστή, ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης.

β. Δίθυρα οστρακοειδή (Μύδια, Κυδώνια, Γυαλιστερές, Στρείδια, κ.λπ.). Πωλούνται συσκευασμένα σε μικρές συσκευασίες, (συνήθως σε δίχτυ) οι οποίες φέρουν το υγειονομικό σήμα, καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις. Σε κάθε περίπτωση τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά, πριν καταναλωθούν και ο έλεγχός τους είναι εύκολος. Τα κελύφη τους πρέπει να είναι κλειστά, ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση, πάνω στο κέλυφος, πρέπει να κλείνουν μόνα τους.

Τα μύδια πωλούνται, με κέλυφος ή αποκελυφωμένα και, επίσης, κατεψυγμένα. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται, μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μια ποσότητα πόσιμου νερού. Στην συσκευασία τους, πρέπει να υπάρχει το υγειονομικό σήμα και όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις, που προαναφέρθηκαν. Η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες, από την ημέρα της αποκελύφωσης. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, ομοίως, όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις.

γ. Γαστερόποδα (σαλιγκάρια). Διατίθενται στην αγορά, είτε ως νωπά, χωρίς συσκευασία, είτε ως κατεψυγμένα. Τα νωπά πρέπει να είναι, οπωσδήποτε, ζωντανά. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις.
2. Εχινόδερμα:
Είναι οι γνωστοί μας αχινοί, oι οποίοι πρέπει να είναι ζωντανοί, όταν καταναλώνονται. Η διαπίστωση αυτή, γίνεται με απλή παρατήρηση, κατά την οποία βλέπουμε να κινούνται τα αγκάθια τους.
3. Μαλακόστρακα:
Συμπεριλαμβάνονται Γαρίδες, Καραβίδες, Αστακοί, Καβούρια, Ψείρες, Γάμπαρι, κ.λπ. Όταν είναι ζωντανά εμφανίζουν κινήσεις στις κεραίες και στα πόδια. Πρέπει να έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη να είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνειά τους να είναι γυαλιστερή και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες ή να είναι μελανιασμένο. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις προβλεπόμενες ενδείξεις.

Πριν από κάθε προμήθεια θαλασσινών, επιστρατεύουμε όλη την προσοχή μας. Τα θαλασσινά, γενικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Η οσμή και η εξωτερική όψη τους είναι τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά, για να κρίνουμε την καταλληλότητά τους.

Επειδή διάφορα είδη θαλασσινών διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους, διαφέρουν όμως πολύ, όσον αφορά την τιμή πώλησής τους, πχ. χταπόδια-μοσχιοί, μπαρμπούνια-κουτσομούρες, πρέπει να προσέχουμε καλά, τις επιγραφές και σημάνσεις, που αναγράφουν τις πληροφορίες του είδους, ώστε να μην παραπλανηθούμε, από τους επιτήδειους.

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30.



........................................
 
Αυγά: Όχι πια απαγορευμένα
Αναδημοσίυση από: http://www.mednutrition.gr/

Τα αυγά έχουν βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο διαφόρων συζητήσεων, ενώ έχουν υπάρξει αντικείμενο μελέτης για πολλούς ερευνητές και επιστήμονες, καθώς είναι τροφή υψηλής βιολογικής αξίας και θεωρούνται από τα πλέον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που μας χαρίζει η φύση.
Ένα αυγό απαρτίζεται κυρίως από τρία μέρη. Τα δυο πιο σημαντικά είναι ο κρόκος και το ασπράδι:
Ο κρόκος είναι μια πορτοκαλοκίτρινη ημίρρευστη σφαίρα και περιέχει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών ουσιών.
Το ασπράδι ή λεύκωμα είναι ένα παχύρευστο διαφανές υγρό, το οποίο σταθεροποιείται και αποκτά ένα λευκό χρώμα μετά την θερμική επεξεργασία του, που αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη, την αλβουμίνη.
Το τρίτο μέρος συγκρατεί τον κρόκο στο κέντρο του αυγού.
Τα αυγά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή μετάλλων και βιταμινών, απαραίτητα για την καλή υγεία και την ανάπτυξη. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φυλλικό οξύ, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες σιδήρου. Επίσης το ασπράδι των αυγών είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ενώ ο κρόκος περιέχει τα λιπίδια που είναι κυρίως φωσφολιπίδια, ενώ η αναλογία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων προς τα κορεσμένα είναι αρκετά υψηλή.
Έτσι το αυγό θεωρείται μια πολύτιμη τροφή. Ένα όμως είναι το θρεπτικό συστατικό το οποίο αποτελεί το επίκεντρο, όλων των ερευνών τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τα αυγά 'διάσημα' και αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι η χοληστερόλη.
Κατά μέσο όρο ένα βραστό αυγό (~50γρ) περιέχει 77,5 θερμίδες, 6,3γρ πρωτεΐνης, 5,3γρ λίπους, 0,56γρ υδατανθράκων και 212mg χοληστερίνης (USDA 2001). Εξ' αιτίας της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερίνη τα αυγά είναι αρκετά παρεξηγημένα τρόφιμα στην διατροφής μας, καθώς σε όλους είναι γνωστή η σύσταση της αποφυγής των αυγών όπως και να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 2-3 αυγά την εβδομάδα γιατί «αυξάνουν την χοληστερίνη».
Ωστόσο ο ανθρώπινος οργανισμός παίρνει μόλις το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές καθώς το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του. Η χοληστερόλη που προέρχεται από τις τροφές (διαιτητική χοληστερόλη) σύμφωνα με νεότερες έρευνες, αρχίζει να πιστεύεται, πως δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Μάλιστα η χοληστερόλη του αυγού επηρεάζει σε σχετικά μικρό βαθμό. Αντίθετα, οι αυξημένες ποσότητες λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένου, που προέρχεται από τροφές ζωικής προέλευσης (πχ. κρέατα, φρέσκο βούτυρο, τυριά και φαγητά ή γλυκά που περιέχουν κρέμα γάλακτος), ευθύνονται πολύ περισσότερο για την αύξηση των λιπιδίων και για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νόσων.
Σε έρευνα που έγινε από τους Curr Opin Clin Nutr Metab Care το 2006, σε ομάδες υγιών ατόμων, αποδείχθηκε πως η κατανάλωση αυγών δεν επηρέασε τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, αντίθετα οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει βοηθούν ιδιαίτερα στα προβλήματα των ματιών. Ενώ πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι διαφορετικοί υγιείς πληθυσμοί δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο στην ανάπτυξη στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων με την αύξηση της λήψης χοληστερόλης από τα αυγά αλλά, αντίθετα, μπορούν να έχουν πολλαπλάσια ευεργετικά αποτελέσματα από το συνυπολογισμό των αυγών στην κανονική διατροφή τους.
Άλλη έρευνα που διεξήγαγε το American Society for Nutrition το 2008 απέδειξε πως η διαιτητική χοληστερόλη από τα αυγά αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερόλη του πλάσματος στα υπέρβαρα άτομα, που καταναλώνουν μια διατροφή περιορισμένη σε υδατάνθρακες, μειώνοντας ταυτόχρονα τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο (MetS).
Ας μην ξεχνάμε όμως, πως το αυγό εκτός από χοληστερίνη περιέχει και αρκετή ποσότητα λεκιθίνης, ένα λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινο-προστατευτικό, καθώς λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης, να ελαχιστοποιείται.
Ο ιδανικός συνδυασμός είναι να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωση του αυγού και μιας άλλης πηγής χοληστερίνης, όπως είναι το κρέας, το κοτόπουλο ή τα θαλασσινά μέσα στην ίδια μέρα. Ενώ η κατανάλωση του θα πρέπει να συνοδεύεται με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (πχ. λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης) οι οποίες έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν και να αποβάλλουν την χοληστερίνη των τροφών. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά του αυγού, χωρίς να επηρεάζονται καθόλου τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.
Έτσι λοιπόν η ταμπέλα απαγόρευσης της κατανάλωσης αυγών πάνω από 2-3 την εβδομάδα και οι κατηγορίες πως 'αυξάνουν την χοληστερίνη' αρχίζουν σιγά-σιγά να απομακρύνονται. Ας μην ξεχνάμε όμως το «μέτρον άριστον» που ίσχυε πάντοτε και πρέπει να ισχύει στην διατροφή μας.
Γράφει ο/η Πορφύρη Ζωή, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

.......................................................
Επίκαιρο ποίημα  του Σατυρικού ποιητή Γιώργου Σουρή , γραμμένο το 1893

νθολογία τς Οκονομίας   

Ποις εδε κράτος λιγοστ
σ
᾿ λη τ γ μοναδικό,κατ ν ξοδεύ
κα
πενήντα ν μαζεύ;

Ν τρέφ λους τος ργούς,
ν
χ πτ Πρωθυπουργούς,
ταμε
ο δίχως χρήματα
κα
δόξης τόσα μνήματα;


Νχ κλητρες γι φρουρ
κα
ν σ κλέβουν φανερά,
κι
ν ατο σ κλέβουνε
τ
ν κλέφτη ν γυρεύουνε;


Κλέφτες φτωχο κα ρχοντες μ μαξες κα τια,
κλέφτες χωρ
ς μία πχυ γ κα κλέφτες μ παλάτια, νας κλέβει ρνιθες κα σκάφες γι ψωμ
λλος τ θνος σύσσωμο γι πλούτη κα τιμή.


λα σ᾿ ατ τ γ μασκαρευτκαννείρατα, λπίδες κα σκοποί,
ο
μορες μας μουτσονες γινκαν
δ
ν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.


λληνας δυ δίκαια σκε πανελευθέρως,
συνέρχεσθαί τε κα
ορεν ες ποιο θέλει μέρος.


Χαρ στος χασομέρηδες! χαρ στος ρλεκίνους!
σκλάβος ξανάσκυψε
ρωμις κα δασκαλοκρατιέται.


Γι᾿ ατ τ κράτος, πο τιμ τ ξέστρωτα γαϊδούρια,
σικτ
ρ στ χρόνια τ παλιά, σικτρ κα στ καινούργια!


Κα τν σοφν ο λόγοι θαρρ πς εναι ψώρα,
πιστ
ς ες ,τι λέγει κανένας δν φάνη...
α
τς πλάνος κόσμος κα πάντοτε κα τώρα,
δ
ν κάνει ,τι λέγει, δν λέγει ,τι κάνει.


Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαο,φος το γόη, ψευτομοιραο.
Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.
Σπαθ
ντίληψη, μυαλ ξεφτέρι,
κάτι μισόμαθε κι
λα τ ξέρει.
Κι
π προσπάππου κι π παππο
συγχρόνως μπο
φος κα λεπο.


Κα ψωμοτύρι κα γι καφ
τ
«δ βαρυέσαι» κι «χ δερφέ».σν πολίτης, σκυφτς ραγις
σ
ν πιάσει πόστο: δερβεναγς.


Θέλει κόμα -κι ατ εναι ραο-
ν
παριστάνει τν ερωπαο.
Στ
δυ φορώντας τ πόδια πού χει
στό
να λουστρίνι, στ᾿ λλο τσαρούχι.


Δυστυχία σου λλάς, μ τ τέκνα πο γεννς. Ελλάς, ρώων χώρα, τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;

............................................................................................

Προσοχή στη γρίπη, δεν είναι ποτέ αθώα - χρήσιμες συμβουλές

Αναδημοσίευση από:  http://www.iatropedia.gr/articles/read/1089

 Η γρίπη είναι συνήθως μια αυτοϊώμενη λοίμωξη του αναπνευστικού ,μπορεί όμως να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρή νόσο και να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο . 
Ο ιός μεταδίδεται με την ομιλία , το βήχα πιο εύκολα αλλά και το φτάρνισμα και τη στενή σχέση που συνήθως έχουν τα παιδιά στο σχολείο και οι ενήλικες σε χώρους μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας . 
Ποιά είναι τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα είναι αυτά του κοινού κρυολογήματος ,τα οποία ξεκινούν πιο απότομα και βίαια με πολύ υψηλότερο πυρετό , εντονότερους πόνους στη μέση και τους μυς, βήχα, εφιδρώσεις και ρίγη με πιθανή συμμετοχή του πεπτικού (διάρροια, έμετοι) . Αν κανείς περάσει γρίπη καταλαβαίνει τη διαφορά από το κρυολόγημα εύκολα. Στην γρίπη κανείς αισθάνεται πολύ άσχημα και δεν μπορεί να σηκωθεί εύκολα από το κρεββάτι τα δε συμπτώματα κρατούν 3-5 ημέρες και στη συνέχεια υποχωρούν ,ενώ σε λίγα άτομα (πολύ νεαρά ,πολύ μεγάλης ηλικίας, με κακή ανοσία ) ακολουθούν επιπλοκές και επιδείνωση . Η ένταση των ενοχλήσεων διαφέρει ανάλογα με το στέλεχος του ιού . Ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς και νέα στελέχη παρουσιάζονται και δυστυχώς η ανοσία σε κάποιο στέλεχος που αποκτούμε με εμβόλιο η με φυσική έκθεση σε λοίμωξη δεν μας προστατεύει από άλλο , ενώ οι αερομεταφορές στις μέρες μας οδηγούν σε ταχύτατη παγκόσμια διάδοση της νόσου και επιδημίες .
Διάγνωση 
Η διάγνωση γίνεται με κλινικά κριτήρια από το γιατρό και στις περιπτώσεις που υπάρχει επιδημία ακόμα πιο εύκολα με τα παρόμοια περιστατικά. Ο έλεγχος των εκκρίσεων για την παρουσία ιού δεν βοηθά πρακτικά γιατί το τεστ αργεί να δώσει αποτέλεσμα
Θεραπεία
Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ειδική θεραπεία και ακόμη και τώρα που έχουμε ειδικά φάρμακα για τη γρίπη, είναι ίσως καλό να ακολουθείται η παλιά συνηθισμένη τακτική , παράλληλα με αυτήν .
Ανάπαυση στο σπίτι , λήψη πολλών υγρών, αναλγητικά (παρακεταμόλη , όχι ασπιρίνη σε παιδιά κάτω των 16 ετών ,αντιφλεγμονώδη που βοηθούν πολύ στην ανακούφιση από τον πυρετό και τις μυαλγίες, πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα. Επίσης αποσυμφορητικά, αντιβηχικά, αντισηπτικά σε γαργάρες η ταμπλέτες για το λαιμό .
Ειδικά φάρμακα υπάρχουν για τη γρίππη , αλλά τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μόνο για τις μικροβιακές λοιμώξεις , που ως επιπλοκή θα μπορούσαν να συμβούν σε άτομα που πάσχουν από αυτήν.
Υπάρχουν και φάρμακα κατά του ιού που πρέπει όμως να χρησιμοποιηθούν μέσα στο πρώτο 48ωρο. Αν βέβαια έπρεπε να περάσουν από ιατρική εξέταση όλοι οι ύποπτοι για γρίπη μέσα σ’ αυτό το διάστημα για να πάρουν συνταγή με το φάρμακο –μιάς και χωρίς συνταγή δεν δίνεται- το σύστημα υγείας σε περίπτωση επιδημίας θα κατέρρεε .Γι αυτό είναι προτιμότερη η προφυλακτική αγωγή με τον εμβολιασμό .
Τα νεώτερα αυτά φάρμακα (αναστολείς της νευραμινιδάσης που διατίθενται και στη χώρα μας είναι: η oseltamivir (tamiflu) που δίδεται απο το στόμα και η zanamivir (relenza) σε μορφή σκόνης για εισπνοή και καλύπτουν και τους δύο τύπους ιών (Α &Β) .Η πρώτη μπορεί να δοθεί και σε παιδιά που κινδυνεύουν .
Πότε να καλέσουμε γιατρό
Όταν υπάρχει συγχυτική κατάσταση, δύσπνοια, δυνατός πόνος στο στήθος και όχι επειδή έχουμε πυρετό η βήχα για τα οποία ο γιατρός δεν θα κάνει κάτι επιπλέον των όσων μπορεί ο άρρωστος μόνος του . Όταν υπάρχουν συμπτώματα αφυδάτωσης, επειδή πολλές φορές η γρίπη συνοδεύεται από διάρροιες η εμετό . Αν τα συμπτώματα κρατούν πάνω από μια εβδομάδα με την ίδια ένταση ή αν μετά από μικρή ύφεση επανέρχονται θα πρέπει να κληθεί ιατρός , γιατί υπάρχει κίνδυνος πνευμονίας και επιπλοκών που απαιτούν αντιβίωση .
Πρόληψη 
Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη με το εμβόλιο που κάθε χρόνο συστήνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας , που περιλαμβάνει τα πιο πιθανά στελέχη . Σωστό διαιτολόγιο και καλή φυσική κατάσταση με τακτική άσκηση ,αποφυγή της ρύπανσης και ενυδάτωση αποτελούν ασπίδες κατά της νόσησης από γρίππη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού .
Αδαμίδη Σοφία MD                      
Αδαμίδης Σωτήριος MD PhD
Δ/ντης Α παθολογικής κλινικής Ιατρικού Αθηνών 

........................................................................................................

Μαρούλι: γιατί έχει πικρή γεύση; – Χρήσιμες συμβουλές

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Καμιά φορά, τα μαρούλια που καλλιεργούμε στον κήπο ή τη βεράντα μας (διαβάστε σχετικά εδώ) είναι πικρά. Ποιοι είναι όμως παράγοντες που συμβάλλουν στην πικρή γεύση των μαρουλιών;
Ιδού ορισμένες απαντήσεις από το blog Livingreen:
-υψηλές θερμοκρασίες: Ως γνωστόν, το μαρουλάκι αγαπά τις δροσερές θερμοκρασίες, γι΄ αυτό και θεωρείται χειμερινό λαχανικό. Αν κατά την περίοδο καλλιέργειας επικρατήσουν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες (πιο πιθανό στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες), τότε τα μαρούλια σας μπορεί να πικρίσουν.
-έναρξη σποροπαραγωγής από το φυτό: Αν το φυτό μπει στη φάση της σποροπαραγωγής, δηλαδή ξεκινήσει να παράγει σπόρους τότε τα φύλλα του αποκτούν πικρή γεύση.
-ανομοιόμορφο πότισμα: Τα μαρούλια έχουν επιφανειακές ρίζες, για αυτό και είναι ευαίσθητα στην ξηρασία. Αν η περίοδος που καλλιεργείτε είναι ξηρή τότε θα πρέπει να ποτίζετε τακτικά, ώστε να διατηρείτε το χώμα νωπό. Αν καλλιεργείτε σε γλάστρες τότε θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί με το νερό καθώς οι απώλειες της εδαφικής υγρασίας είναι μεγαλύτερες από ότι στον κήπο.
-ελλιπής λίπανση: Τα μαρούλια, όπως και όλα τα φυλλώδη λαχανικά, αγαπούν το άζωτο. Αν το χώμα καλλιέργειας είναι φτωχό και τα μαρούλια αναπτύσσονται αργά και καχεκτικά τότε θα είναι και πικρά. Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει χωνεμένη κορπιά κατά τη φύτευση τότε ρίξτε τους ένα υγρό λίπασμα, πλούσιο σε άζωτο, κάθε 15 μέρες.
-καθυστερημένη συγκομιδή: Μην αφήνετε τα μαρούλια να υπερωριμάσουν. Όσο καθυστερείτε τη συγκομιδή, τα φύλλα σκληραίνουν και πικραίνουν. Μπορείτε να κόβετε σταδιακά τα εξωτερικά φύλλα, αν οι ανάγκες σας για φρέσκα σαλατικά είναι μικρότερες από την ποσότητα της σοδειάς.
Η κηπουρική είναι ένα παιχνίδι ισορροπιών. Οι υπερβολές, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω φέρνουν άσχημα αποτελέσματα.
Επομένως, μην υπερβάλλετε με το πότισμα ή με τη λίπανση γιατί μπορεί τα μαρούλια που θα συγκομίσετε να μην είναι πικρά, αλλά θα είναι σίγουρα άνοστα!
Καλή επιτυχία!
Πηγή Livingreen  
Αναρτήθηκε 6-2 - 2012
.............................................................................................................................

Πως να ντύνετε τα παιδάκια όταν κάνει κρύο

  Η ΕΜΥ είναι κατηγορηματική. Έρχεται κύμα ψύχους και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Ήδη οι βαλκανικές χώρες πλήττονται σφοδρά και το κύμα πλησιάζει και την Ελλάδα. Τι πρέπει να κάνουμε όμως για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από αυτόν τον χιονιά. Πάνε σχολείο, βγαίνουν έξω, παίζουν ιδρώνουν, ξαναμπαίνουν μετά κάπου ζεστά. Οι γονείς οφείλουν να ξέρουν πως πρέπει να ντύνουν τα παιδιά τους σε τέτοιες καιρικές συνθήκες, γιατί το κρύωμα και οι ασθένειες καραδοκούν...

Οι γονείς λοιπόν αναρωτιούνται (ειδικά οι νέοι γονείς) “πως να ντύσω το παιδί μου όταν έχει κρύο; Να το ντύσω βαριά; Να το ντύσω σαν ...κρεμμύδι; θα το προστατεύσω ή θα ιδρώνει και θα αρρωστήσει;”. Σας παρουσιάζουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πως να ντύνετε τα παιδιά σας όπως η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) προτείνει:
- Ο πρώτος κανόνας που αναφέρουν είναι το απλό +1. Δηλαδή ότι και όσα ρούχα βάλουν οι μεγάλοι, τα παιδιά θα πρέπει να φορέσουν +1 ακόμη.
- Τα λίγα χοντρά ρούχα δεν προστατεύουν από το κρύο όσο τα πολλά και ελαφριά. Το κρύο φεύγει πιο εύκολα από ένα χοντρό ρούχο για παράδειγμα, ενώ τα πολλά και ελαφριά δημιουργούν στρώματα μόνωσης που απαγορεύουν στην θερμότητα από το κορμί να χαθεί.
- Έτσι ξεκινώντας από μέσα προς τα έξω μπορούμε να του φορέσουμε κατάσαρκα, ένα ή δυο (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) φανελάκι ή κοντομάνικο, και από πάνω το πουκαμισάκι του, ή την μπλουζίτσα του, το πουλοβεράκι του και μετά το μπουφάν του.
- Φυσικά προστατεύουμε πάντα τα άκρα του. Φροντίζουμε να βάλει ζεστές χοντρές κάλτσες και γάντια στα χεράκια του για να μην κρυώνουν. Επίσης το κασκόλ και το σκουφί που να προστατεύει και τα αυτιά, είναι απαραίτητο. Ειδικά τα αυτιά όχι τόσο για να μην κρυώσουν ή να πάθει ωτίτιδα (είναι λοίμωξη) αλλά για να μην παγώσουν (τα αυτιά).
Και ναι λοιπόν δεν είναι απαγορευτικό να βγάζουμε τα παιδιά μας έξω με το κρύο αρκεί να τα έχουμε ντύσει... με “έξυπνο” τρόπο και όχι με 10 μπλούζες χοντρές και 2 παντελόνια. Εξάλλου οι παιδίατροι συμφωνούν ότι τις μέρες που κάνει κρύο τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν όταν είναι συνέχεια σε κλειστούς χώρους παρά να βγουν έξω, αρκεί όπως είπαμε να έχουν ντυθεί με έξυπνο τρόπο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από το δριμύ ψύχος. Ειδικά τα παιδάκια που είναι κάτω των 24 μηνών δεν πρέπει να κάθονται επί μακρόν και να εκτίθενται στο κρύο αφού δεν έχει τελειοποιηθεί το θερμορυθμιστικό σύστημα του οργανισμού τους και το λίπος στο κορμί τους δεν είναι αρκετό.
Αναδημοσίευση από: IATROPEDIA  28-1-2012
..............................................................................................................................................

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ Ν.4014/11

Αναδημοσίευση από: http://www.triantis.com/ 

Με το νέο νόμο, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο χωρίς υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια. Ψευδείς ή ανακριβείς βεβαιώσεις όσων εμπλέκονται σε μια δικαιοπραξία (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μεσίτες, υποθηκοφύλακες κλπ) επισύρουν αυστηρές ποινές και για τους μηχανικούς προβλέπεται μέχρι και αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Εξαιρούνται τα ακίνητα που θα ενταχθούν στον παρόντα νόμο καθώς και αυτά προ του 1955, και όσα περιγράφονται στις περιπτώσεις της παρ.2 του άρθρου 23 του νόμου. Δεν μπορούν να ρυθμιστούν με τον παρόντα νόμο οι αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες χρήσεις που περιγράφονται στην παρ.3 του άρθρου 23 του νόμου. περισσότερα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ
Από 9 Ιανουαρίου 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ στις παρακάτω περιπτώσεις:
  1. Σε περίπτωση αγοραπωλησίας κτιρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικαιοπραξία και να υπογραφούν τα οριστικά συμβόλαια.
  2. Σε περίπτωση νέων συμβάσεων μίσθωσης (και όχι ανανέωσης υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης) ενιαίων κτιρίων άνω των 50 τ.μ.
Από 9 Ιανουαρίου 2012 είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ κατά τις νέες μισθώσεις τμημάτων κτιρίων, που έχουν αποκλειστική χρήση κατοικία και επαγγελματική στέγη και αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες

Η διαδικασία ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:
1. Ανάθεση της ενεργειακής επιθεώρησης του κτιρίου στον Ενεργειακό Επιθεωρητή κατόπιν πρόσκλησης από τον ιδιοκτήτη/διαχειριστή.
2. Ηλεκτρονική Απόδοση Αριθμού Πρωτοκόλλου
3. Επιτόπιος έλεγχος από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή
Απαραίτητα στοιχειά- πηγές δεδομένων για την περαίωση της διαδικασίας είναι:
Οικοδομική άδεια
Έτος ολοκλήρωσης
Αρχιτεκτονικά σχέδια
Η/Μ σχέδια
Μελέτη θερμομόνωσης
Φύλλο συντήρησης Λέβητα / συστημάτων κλιματισμού
Τιμολόγια ενεργειακών καταναλώσεων (ΔΕΗ)
Δελτία αποστολής ή Τιμολόγια αγοράς υλικών
4. Σύνταξη και έκδοση ΠΕΑ από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή

Αμοιβές Ενεργειακών Επιθεωρητών κτιρίων

Καθορίζεται σύστημα ελάχιστων νόμιμων αμοιβών των Ενεργειακών Επιθεωρητών Κτιρίων για τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων σε κτίρια, ως εξής:

α) Για κτίρια ή τμήματα κτιρίων όλων των χρήσεων εκτός της κατοικίας:
− έως 1000 τ.μ., η αμοιβή καθορίζεται σε 2,5 ευρώ ανά τ.μ. επιφανείας του κτιρίου και δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 300 ευρώ.
− άνω των 1000 τ.μ., η αμοιβή καθορίζεται σε 2,5 ευρώ ανά τ.μ. επιφανείας του κτιρίου, για τα πρώτα 1000 τ.μ. και για τα υπολειπόμενα τετραγωνικά μέτρα η αμοιβή καθορίζεται σε 1,5 ευρώ ανά τ.μ.

β) Για κτίρια ή τμήματα κτιρίων (οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες) με χρήση κατοικίας:
− για κτίρια πολλών ιδιοκτησιών, όταν η επιθεώρηση αφορά στο σύνολο του κτιρίου η αμοιβή καθορίζεται σε 1,0 ευρώ ανά τ.μ. επιφανείας του κτιρίου και δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 200 ευρώ.
− για κτίρια πολλών ιδιοκτησιών, όταν η επιθεώρηση αφορά σε τμήμα κτιρίου (ξεχωριστή ιδιοκτησία) η αμοιβή καθορίζεται σε 2,0 ευρώ ανά τ.μ. επιφανείας του κτιρίου και δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 150 ευρώ.
− για μονοκατοικία η αμοιβή καθορίζεται σε 1,5 ευρώ ανά τ.μ. επιφανείας του κτιρίου και δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 200 ευρώ.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΟΥ
Από τις 1-1-2011 τα νεόδμητα κτίρια θα αποκτούν υποχρεωτικά «ταυτότητα κτιρίου» σύμφωνα με την ισχύ του Ν.3843/2010 η οποία περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:
α. την οικοδομική άδεια του κτιρίου, θεωρημένη από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία,
β. τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, θεωρημένα από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία,
γ. το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού,
δ. τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο
όπως κατασκευάσθηκε τελικώς, καθώς και την τυχόν αναγκαία ενημέρωση ή αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας κατά τις κείμενες διατάξεις,
ε. το έντυπο ελέγχου για την αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου αυτού,
στ. το έντυπο ελέγχου για τη στατική μελέτη του κτιρίου,
ζ. το έντυπο ελέγχου για τις μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου,
η. το βίντεο, στο οποίο απεικονίζονται οι χώροι και οι εγκαταστάσεις του κτιρίου, όπου αναγράφεται η ημερομηνία λήψης του,
θ. τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου,
ι. πιστοποιητικό πληρότητας της Ταυτότητας Κτιρίου.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων(ΦΕΚ407Β/9-4-2010) και την ισχύ του Ν.3661/2008 έχει θεσμοθετηθεί ο ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός στον κτιριακό τομέα με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής των κτιρίων, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, με συγκεκριμένες δράσεις.